Predavanje Boštjana Surine: „Bioraznolikost u gradu“

Na predavanju možete doznati više o primjerima samoodrživih i funkcionalnih načina uspostavljanja bioraznolikosti u urbanim sredinama

U suradnji udruge Drugo more i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, ovog četvrtka 23. ožujka s početkom u 19 sati u velikoj dvorani riječke Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se predavanje biologa dr. sc. Boštjana Surine pod nazivom „Bioraznolikost u gradu“.

Kako u najavi predavanja navodi Boštjan Surina, bioraznolikost predstavlja složenu biološku oznaku ekosustava koja se često pogrešno shvaća i interpretira. Može se promatrati i analizirati na različitim razinama, od molekula, preko jedinki, vrsta i zajednica, pa sve do samih ekosustava.

„Suprotno općem mišljenju, bioraznolikost u gradovima je velika i često znatno veća od bioraznolikosti u susjednim ekosustavima, koji su pod manjim utjecajem čovjeka. No, ta raznolikost u većini primjera nije funkcionalna.“ – kaže dr. sc. Boštjan Surina.

Problematiku vezanu za bioraznolikost u gradovima najčešće se pokušava riješiti stvaranjem „zelenih otoka“. Budući da takvu praksu Surina iz više razloga smatra pogrešnom, u predavanju će razložiti primjere samoodrživih i funkcionalnih načina uspostavljanja bioraznolikosti u urbanim sredinama.

Dr. sc. Boštjan Surina / Foto: Tanja Kanazir

Boštjan Surina je diplomirao, magistrirao i doktorirao biologiju na Sveučilištu u Ljubljani. Od 2010. godine radi kao kustos u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci i kao izvanredni profesor na Primorskom sveučilištu u Kopru. Prije toga je radio kao istraživač na Institutu za botaniku u Beču. Njegove teme interesa su evolucija biljaka i specijacija na Mediteranu, s posebnim naglaskom na ekosustave na visokim nadmorskim visinama. Posebno se bavi filogenijom i filogeografijom sredozemne flore, biologijom oprašivanja, evolucijom i održavanjem reproduktivnih barijera kod biljaka, te biologijom zaštite biljaka.

Predavanje se održava u okviru programa „Refleks“ koji podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

VEZANE VIJESTI

Sanjaju li biljke sutrašnjicu?

Razgovor između vizualnog umjetnika Igora Eškinje i biologa Boštjana Surine (Prirodoslovni muzej Rijeka) održat će se u sklopu programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka), u četvrtak 16. srpnja u 20 sati.

Stoljetnoj piniji s opatijske Slatine udahnut novi život

U opatijskoj Osnovnoj školi „Rikard Katalinić Jeretov“ je povodom Dana planeta Zemlje, uz „Empatiju za Opatiju“, održana prezentacija projekta „Novi život stoljetne pinije“, izvijestili su iz Grada Opatije.

Obilježavanje Zelenog tjedna u Rijeci

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci je u utorak 20. listopada održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo. Zeleni tjedan (Green Week) je inicijativa Europske komisije, a ove se godine održava od 19. do 22. listopada na temu „Priroda i biološka raznolikost“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER