Sanjaju li biljke sutrašnjicu?

Razgovor vizualnog umjetnika Igora Eškinje s biologom Boštjanom Surinom

Razgovor između vizualnog umjetnika Igora Eškinje i biologa Boštjana Surine (Prirodoslovni muzej Rijeka) održat će se u sklopu programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka), u četvrtak 16. srpnja u 20 sati.

U sklopu održavanja izložbe Sanjaju li biljke sutrašnjicu?, njen autor, riječki vizualni umjetnik Igor Eškinja, razgovarat će s biologom Boštjanom Surinom iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka koji mu je pomagao u istraživačkoj fazi pripreme projekta. Razgovor će se u organizaciji Drugog mora održati u četvrtak 16. srpnja u 20 sati u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka).

  • Igor Eškinja / Foto: Tanja Kanazir

U pokušaju spajanja umjetničkog pogleda na riječki urbani okoliš sa znanstvenim pogledom botaničara i biologa, Eškinja i Surina razgovarat će o biljnom svijetu koji nastanjuje napuštene prostore nekada velike riječke industrije.

Riječ je o biljkama koje u velikoj mjeri nisu autohtone za ovo područje, već su na različite načine stigle iz raznih dijelova svijeta i preuzele nekada ključna mjesta za stvaranje grada, čije su tvornice, skladišta i lučka pristaništa omogućili razvoj Rijeke i oblikovali je u urbani okoliš kakav danas poznajemo. 

  • Igor Eškinja i Boštjan Surina / Foto: Tanja Kanazir

Najčešće smatrane nezanimljivim korovom, te su biljke Eškinji poslužile kao ideje za motive tapeta od kojih se sastoji njegova izložba, nastala u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture.

Događanje će se odvijati uz poštovanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze novim koronavirusom. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi sudionici i posjetitelji pozivaju se na poštovanje svih zdravstvenih preporuka, a posebice držanja razmaka i nošenja zaštitnih maski za lice.

  • S otvorenja izložbe Sanjaju li biljke sutrašnjicu? / Foto: Tanja Kanazir

Ulaz je slobodan, a zbog ograničenog broja publike, posjetitelji se pozivaju da dođu petnaestak minuta prije početka razgovora kako bi zauzeli svoja mjesta.

Izložba Igora Eškinje Sanjaju li biljke sutrašnjicu? otvorena je do 25. srpnja, od ponedjeljka do subote od 17 do 21 sat.

Više o razgovoru doznajte na ovoj poveznici.

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: Otvorenje izložbe „Grad i transformacija“

Izložba predstavlja djela umjetnika iz njemačkog grada Neussa - Melanie Richter, Stefanie Minzenmay i Vere Lossau te grada Rijeke - Nikole Ukića, Igora Eškinje, Slavena Tolja i Nemanje Cvijanovića.

MOJE, TVOJE, NAŠE: Jadran

Pod naslovom „Jadran“, petnaesto izdanje manifestacije „Moje, tvoje, naše“ održat će se u organizaciji Drugog mora od 13. do 15. veljače u Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka), okupljajući stručnjake i umjetnike koji iz različitih perspektiva pristupaju pojedinim aktualnim i budućim problemima Jadranskog mora i priobalja.

U Rijeci se otvara veličanstvena Palača šećera

Od subote, 14. studenog 2020. pa sve do subote 21. studenog trajat će otvorenje riječke Palače Šećerane namijenjeno svim zainteresiranim posjetiteljima, zaljubljenicima u Rijeku i njenu povijest, znatiželjnicima, građanima i gostima Rijeke.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER