Obilježavanje Zelenog tjedna u Rijeci

U sklopu Zelenog tjedna u Rijeci nastavljena sadnja drvoreda

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci je u utorak 20. listopada održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo. Zeleni tjedan (Green Week) je inicijativa Europske komisije, a ove se godine održava od 19. do 22. listopada na temu „Priroda i biološka raznolikost“.

U sklopu ovogodišnjeg Zelenog tjedna u Rijeci, na postamentima na Korzu postavljena je izložba Dragutin Kiš-akvareli i parkovi koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj. No, u utorak 20. listopada održana je i akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo, u sklopu koje su djelatnici KD Čistoća posadili 14 novih stabala gledičije (Gleditsia triacanthos L.).

Također, u sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci, izv.prof.dr.sc. Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka održat će online predavanje o biološkoj raznolikosti u gradovima kojem je cilj osvijetliti što je to biološka raznolikost te kako pomoći funkcionalnoj biološkoj raznolikosti u Rijeci i drugim gradovima. Predavanje će u četvrtak 22. listopada 2020. godine od 19.00 sati zainteresirana javnost moći pratiti na YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

  • U sklopu Zelenog tjedna nastavljena je akcija sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo te je posađeno 14 novih stabala gledičije. / Grad Rijeka

Nakon što je u svibnju 2020. godine prihvaćena nova EU Strategija biološke raznolikosti za 2030. godinu, cilj ovogodišnjeg Zelenog tjedna je ispitati kako politike EU, kao što je Europski zeleni plan, mogu pomoći zaštititi i obnoviti prirodu, ostavljajući mjesta za oporavak i napredak. Također, bit će i smjerokaz Konferenciji za stranke (COP 15) prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti, planiranoj za 2021. godinu, a na kojoj  će svjetski čelnici usvojiti desetogodišnji akcijski plan za biološku raznolikost – novi globalni dogovor za ljude i prirodu.

EU Zeleni tjedan ove se godine zbog pandemije COVID-19, umjesto u svibnju odvija u listopadu, a aktivnosti se zbog epidemioloških mjera i preporuka održavaju u ograničenom broju.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Riječki zeleni tjedan 2019.

U Rijeci je u srijedu najavljen program „Riječkog zelenog tjedna“ koji će od 13. do 19. svibnja donijeti mnoštvo edukativnih, kreativnih i ekoloških aktivnosti na različitim lokacijama u gradu.

Jagoda Munić: Zeleni plan za Hrvatsku

Predavanje „Zeleni plan za Hrvatsku“ u riječkoj će Kružnoj ulici u utorak 11. kolovoza održati Jagoda Munić, direktorica mreže Friends of the Earth Europe, europskog ogranka najveće svjetske ekološke mreže Friends of the Earth International.

Festival održivosti 2020.

Festival održivosti širi filozofiju i praksu samoodrživosti kroz radionice koje pružaju praktične prijedloge i znanja o tome kako postati neovisan u različitim područjima svakodnevnog života.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER