Obilježavanje Zelenog tjedna u Rijeci

U sklopu Zelenog tjedna u Rijeci nastavljena sadnja drvoreda

U sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci je u utorak 20. listopada održana akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo. Zeleni tjedan (Green Week) je inicijativa Europske komisije, a ove se godine održava od 19. do 22. listopada na temu „Priroda i biološka raznolikost“.

U sklopu ovogodišnjeg Zelenog tjedna u Rijeci, na postamentima na Korzu postavljena je izložba Dragutin Kiš-akvareli i parkovi koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj. No, u utorak 20. listopada održana je i akcija nastavka sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo, u sklopu koje su djelatnici KD Čistoća posadili 14 novih stabala gledičije (Gleditsia triacanthos L.).

Također, u sklopu obilježavanja Zelenog tjedna u Rijeci, izv.prof.dr.sc. Boštjan Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka održat će online predavanje o biološkoj raznolikosti u gradovima kojem je cilj osvijetliti što je to biološka raznolikost te kako pomoći funkcionalnoj biološkoj raznolikosti u Rijeci i drugim gradovima. Predavanje će u četvrtak 22. listopada 2020. godine od 19.00 sati zainteresirana javnost moći pratiti na YouTube kanalu Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

  • U sklopu Zelenog tjedna nastavljena je akcija sadnje drvoreda na novoj cesti Hosti-Viškovo te je posađeno 14 novih stabala gledičije. / Grad Rijeka

Nakon što je u svibnju 2020. godine prihvaćena nova EU Strategija biološke raznolikosti za 2030. godinu, cilj ovogodišnjeg Zelenog tjedna je ispitati kako politike EU, kao što je Europski zeleni plan, mogu pomoći zaštititi i obnoviti prirodu, ostavljajući mjesta za oporavak i napredak. Također, bit će i smjerokaz Konferenciji za stranke (COP 15) prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti, planiranoj za 2021. godinu, a na kojoj  će svjetski čelnici usvojiti desetogodišnji akcijski plan za biološku raznolikost – novi globalni dogovor za ljude i prirodu.

EU Zeleni tjedan ove se godine zbog pandemije COVID-19, umjesto u svibnju odvija u listopadu, a aktivnosti se zbog epidemioloških mjera i preporuka održavaju u ograničenom broju.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: U sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti posađeno dvadeset stabala melije

Sadnja stabala već je niz godina sastavni dio obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci, a akciju zajednički organiziraju Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke i KD Čistoća. Do sada je u akcijama sadnje stabala u sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Rijeci posađeno 180 stabala.

Predavanje Boštjana Surine: „Bioraznolikost u gradu“

U suradnji udruge Drugo more i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, ovog četvrtka 23. ožujka s početkom u 19 sati u velikoj dvorani riječke Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka) održat će se predavanje biologa dr. sc. Boštjana Surine pod nazivom „Bioraznolikost u gradu“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER