Rijeka: Izložba „Dragutin Kiš – akvareli i parkovi“

Uz izložbu na postamentima na riječkom Korzu, postavlja se i izložba akvarela Dragutina Kiša u Galeriji Bruketa 2

U Rijeci se u ponedjeljak 19. listopada otvara izložba „Dragutin Kiš-akvareli i parkovi“. Izložba se postavlja na postamentima na riječkom Korzu, a otvorenje je u 11 sati.

Riječ je o retrospektivnoj izložbi koja predstavlja stručni i slikarski opus Dragutina Kiša, jednog od prvih pejzažnih arhitekata u Hrvatskoj, a koju prati istoimena monografija.

Otvorenju izložbe prisustvovat će gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca i ravnateljica Direkcije za gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Gabrijela Kiš Jerčinović, organizatorica izložbe.

Istovremeno s postavljanjem izložbe „Dragutin Kiš-akvareli i parkovi“ na postamentima na Korzu, postavlja se i izložba akvarela Dragutina Kiša u Galeriji Bruketa 2 (Strossmayerova 1), pored Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

 

Dragutin Kiš (Našice, 18.10.1924. - Zagreb, 24.12.2010.), pejzažni arhitekt, radio je u kao voditelj „Centra za pejzaž“ u  Urbanističkom institutu Hrvatske. Samostalno i u stručnim timovima radio je na brojnim programima, studijama i projektima za prostorne planove, tipologiju krajolika, uređenje pejzaža prirodnog okoliša, javnih parkovnih površina, javnih gradskih prostora, turističkih lokaliteta i obiteljskih gospodarstava. Kao svestran umjetnik i inženjer pokrenuo je brojne inicijative kojima se promiče perivojna arhitektura, zaštita prirodne i kulturne baštine te zaštita prirodnog okoliša.

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

U Budimpešti otvoren novi park s vertikalnim vrtovima

Budimpešta je od prošlog četvrtka bogatija za još jedan lijepi park. Novi Széllkapu park (Vrata vjetrova) nalazi se u Budimu - dijelu mađarske metropole na desnoj obali Dunava, prostire se na više od 17.000 četvornih metara, a pored 355 stabala i ribnjaka površine od 700 m2, raspolaže i panoramskim dizalima koja posjetitelje vode do vertikalnih vrtova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER