Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

Hvalevrijedan primjer na koji bi se mnogi trebali ugledati!

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

Uređenje Parka Podpinjol – doprinos studenata

KBC Rijeka na čelu s ravnateljem prof.dr.sc. Davorom Štimcem, dr.med., osim što uređuje postojeće zelene površine u krugu bolnice, pokrenula je i projekt uređenja Parka Podpinjol. Riječ je o donedavno zapuštenom i zaraslom prostoru, koji je zasjao u novom ruhu nakon sanitarne sječe 2016. godine, kada su ponovno do izražaja došli njegovo autohtono grmlje i stabla, staze te cijeli niz neobičnih i posebnih klupa isklesanih u kamenu. Uređenjem parka pacijenti i njihovi posjetitelji dobili su oazu za opuštanje, a cjelokupna lokalna zajednica na raspolaganju ima novu zelenu površinu.

Studij krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu spremno se odazvao na poziv KBC-a Rijeka i tvrtke Takeda Pharmaceuticals te surađivao pri artikuliranju sadržajnog i krajobraznog koncepta ovog prostora, u čemu su poseban doprinos dali i studenti.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje riječka je bolnica u međuvremenu na poslovima održavanja zelenih površina zaposlila više osoba s invaliditetom, a taj će se broj uskoro i povećati.

Terapijski park u sklopu „Zelenog vala“ Rijeka 2020 – EPK

Prepoznavši dobru praksu KBC-a Rijeka na uređenju zelenih površina u okruženju bolnice te zapošljavanje osoba s invaliditetom na njihovom održavanju, društvo Rijeka 2020, došlo je na ideju uređenja terapijskog parka u krugu bolnice. U sklopu programskog pravca „Zeleni val“ društvo u Rijeku dovodi eminentnog krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma i to uz pomoć Veleposlanstva SAD-a. Naime, Daniel Winterbottom je u Hrvatskoj već poznat po uređenju terapijskog parka u sklopu Psihijatrijske bolnice Rab.

Osim Winterbottoma, na uređenju terapijskog parka Rijeka 2020 želi angažirati profesionalce, odnosno riječka komunalna društva kao što je KD Čistoća, i sve druge tvrtke koje ovaj projekt smatraju vrijednim pažnje, a u njemu volonterskim radom mogu sudjelovati Riječanke i Riječani. Kako bi cijeli projekt bio održiv, i o budućem terapijskom parku brinut će se zaposlenici bolnice.

Moja Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Urbana priroda doprinosi kvaliteti života u gradovima

Dana 23. ožujka 2019. na pariškom Trgu Bastilje simbolično je posađeno 15-tisućito stablo u mandatu aktualne pariške gradonačelnice Anne Hidalgo! Do 2020. godine planira se sadnja još dodatnih 5.000 stabala, čime će Hidalgo ispuniti svoje predizborno obećanje. Za naše prilike prilično neuobičajeno poštovanje birača, zar ne?

Održivost i empatija

Što je održivi razvoj grada? Kako lokalna opskrba energijom, hranom, vodom, lokalni obnovljivi izvori energije, elektrificirani promet, internetski povezana trošila, potrošači koji su ujedno i proizvođači te ozelenjavanje grada pridonose ekonomskom prosperitetu gradova poput Rijeke, a istovremeno štite okoliš i poboljšavaju kvalitetu života? Je li za taj zaokret potrebna samo tehnologija i konsenzus javnosti da se istraživanja financiraju ili u tom procesu važan sastojak čini empatija?

U Rijeci završena EASA, najveća europska konferencija studenata arhitekture

Završnom izložbom na Grobničkoj rivi i u prostoru skladišta Exportdrva privedena je kraju ovogodišnja EASA, najveća europska konferencija studenata arhitekture koja se protekla dva tjedna održavala u Rijeci uz sudjelovanje više od 600 studenata iz cijelog svijeta, javlja Novi list.

Rijeka: Do sredine 2020. teretni željeznički promet kroz centar grada

Lučka uprava Rijeka i HŽ Infrastruktura obavijestili su da se zbog radova na željezničkom kolodvoru Brajdica, od ponedjeljka, 6. kolovoza 2018. godine uvodi nova regulacija željezničkog prometa u ulicama Riva i Ivana Zajca te u Ulici Šetalište XIII. divizije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER