Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

Hvalevrijedan primjer na koji bi se mnogi trebali ugledati!

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

Uređenje Parka Podpinjol – doprinos studenata

KBC Rijeka na čelu s ravnateljem prof.dr.sc. Davorom Štimcem, dr.med., osim što uređuje postojeće zelene površine u krugu bolnice, pokrenula je i projekt uređenja Parka Podpinjol. Riječ je o donedavno zapuštenom i zaraslom prostoru, koji je zasjao u novom ruhu nakon sanitarne sječe 2016. godine, kada su ponovno do izražaja došli njegovo autohtono grmlje i stabla, staze te cijeli niz neobičnih i posebnih klupa isklesanih u kamenu. Uređenjem parka pacijenti i njihovi posjetitelji dobili su oazu za opuštanje, a cjelokupna lokalna zajednica na raspolaganju ima novu zelenu površinu.

Studij krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu spremno se odazvao na poziv KBC-a Rijeka i tvrtke Takeda Pharmaceuticals te surađivao pri artikuliranju sadržajnog i krajobraznog koncepta ovog prostora, u čemu su poseban doprinos dali i studenti.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje riječka je bolnica u međuvremenu na poslovima održavanja zelenih površina zaposlila više osoba s invaliditetom, a taj će se broj uskoro i povećati.

Terapijski park u sklopu „Zelenog vala“ Rijeka 2020 – EPK

Prepoznavši dobru praksu KBC-a Rijeka na uređenju zelenih površina u okruženju bolnice te zapošljavanje osoba s invaliditetom na njihovom održavanju, društvo Rijeka 2020, došlo je na ideju uređenja terapijskog parka u krugu bolnice. U sklopu programskog pravca „Zeleni val“ društvo u Rijeku dovodi eminentnog krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma i to uz pomoć Veleposlanstva SAD-a. Naime, Daniel Winterbottom je u Hrvatskoj već poznat po uređenju terapijskog parka u sklopu Psihijatrijske bolnice Rab.

Osim Winterbottoma, na uređenju terapijskog parka Rijeka 2020 želi angažirati profesionalce, odnosno riječka komunalna društva kao što je KD Čistoća, i sve druge tvrtke koje ovaj projekt smatraju vrijednim pažnje, a u njemu volonterskim radom mogu sudjelovati Riječanke i Riječani. Kako bi cijeli projekt bio održiv, i o budućem terapijskom parku brinut će se zaposlenici bolnice.

Moja Rijeka / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rijeka: U nedjelju nikad veća Međunarodna karnevalska povorka

Program karnevalske povorke pratit će voditelji na šest pozornica postavljenih uzduž trase, ali i nikad veći broj akreditiranih novinara iz Hrvatske i Europe te mnoštvo organiziranih turističkih grupa iz cijelog svijeta koje u Rijeku dolaze pogledati što to ovdašnje maškare imaju za pokazati.

Trg Svete Barbare djeci - otvorenje novouređenog trga za djecu u Rijeci

U Rijeci se u petak 7. veljače u 11 sati otvara novouređeni Trg svete Barbare. Uređenje je realizirano u sklopu projekta „Trg svete Barbare djeci“ koji provodi Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, a financira se kroz program Civilne inicijative u okviru projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER