Prag će od poplava braniti meandar rijeke Vltave

Završetak projekta se očekuje do 2030. godine

Na desnoj obali rijeke Vltave, u području između gradskih četvrti Karlín i Libeň, uz privatna ulaganja u tijeku je i nekoliko projekata čiji je investitor Grad Prag. Svakako najvažniji je projekt uređenja novog gradskog parka Maniny koji bi trebao zadržati sva obilježja urbane divljine, a kojim će se uz spuštanje razine tla ujedno stvoriti novi riječni kanal s ciljem obrane od poplava.

Institut za planiranje i razvoj Praga (Institut plánování a rozvoje Prahy - IPR) priprema natječaj za uređenje zelenog prostora oko otoka Rohan (Rohanský ostrov), ukupne površine od 56 hektara, koji će odrediti dugoročni razvoj ovog dijela grada – osigurati povezanost gradskih četvrti, ali i stanovnika Praga s rijekom Vltavom, povećati biološku raznolikost, podržati razvoj lokalnih zajednica te obogatiti mogućnosti za sport i rekreaciju uz obalu rijeke. Koncept i krajobrazna studija budućeg parka temeljit će se na međunarodnom natjecateljskom dijalogu uz sudjelovanje arhitekata i urbanista, krajobraznih arhitekata i stručnjaka za vode, ali i lokalnih dionika i predstavnika Grada Praga. Objava natječaja očekuje se početkom 2022. godine.

Osim toga, nakon rekonstrukcije povijesnog Libeňský mosta (1928.) uslijedit će izgradnja inundacijskog pojasa – još jedne mjere obrane od poplava u tom području Praga. Naime, Karlín i Libeň su pretrpjeli značajnu štetu od poplava 2002. godine, što je uvelike promijenilo budućnost tada uglavnom radničkih gradskih četvrti jer je u proteklih 20 godina ovdje izgrađen velik broj suvremenih poslovnih i stambenih zgrada.

„Cilj projekta je izrada idejnog plana otoka Rohana i Libeňa, odnosno strateškog plana razvoja ovog dijela grada za sljedeća desetljeća te, što je najvažnije, izrada detaljne krajobrazne studije za projekt parka Maniny, kojim će se grad zaštititi od poplava, ali i stanovnike Praga približiti njihovoj rijeci“, objasnio je Petr Hlaváček, prvi zamjenik gradonačelnika Praga zadužen za urbano planiranje.

Projekt će se realizirati u fazama tijekom nekoliko godina, uz mogućnost prilagođavanja promjenjivim potrebama i uvjetima kako bi prvenstveno osigurao zaštitu te smanjio rizike i posljedice budućih poplava.

„Najveći dio površine od 56 hektara uz rijeku Vltavu zadržat će sva obilježja urbane divljine, uz minimalnu izgradnju i poštovanje povijesti i tradicije te jačanje lokalnog identiteta“, kazao je Petr Hlubuček, zamjenik gradonačelnika Praga zadužen za okoliš.

Novi kanal će se postupno iskopavati do dubine od nekoliko metara i to uklanjanjem zemlje nataložene tijekom nekoliko posljednjih desetljeća, a po završetku će omogućiti smanjenje razine i brzine toka rijeke Vltave u središtu grada tijekom poplava. Radovi prve i druge faze odnose se na iskopavanje dva bazena dubine do 8 m i spuštanje razine tla okolnog prostora, a očekuje se da će započeti u proljeće 2022. i trajati dvije do pet godina. Tlo će se u trećoj fazi dodatno spustiti, a bazeni će se do 2030. godine dodatno produžiti i spojiti u kanal.

Područje otoka Rohana bit će uređeno kao rekreacijska zona s očuvanim prirodnim okruženjem rijeke i parkova te novim pješačkim i biciklističkim stazama. Na suprotnoj obali rijeke trebala bi 2027. godine početi izgradnja Vltavske filharmonije, dok Sekyra Grupa u neposrednoj blizini razvija projekt novog poslovnog i stambenog središta Rohan City. Vrijednost projekta procjenjuje se na više od 15 milijardi čeških kruna, a po završetku 2035. godine očekuje se kako će ovdje živjeti i raditi oko 11.000 ljudi.  

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Pragu počela izgradnja novog pješačko-biciklističkog mosta na rijeci Vltavi

U utorak su u nazočnosti predstavnika Grada Praga i gradskih četvrti Karlín i Holešovice počeli radovi na izgradnji novog pješačko-biciklističkog mosta preko otoka Štvanice na rijeci Vltavi. Očekuje se kako će novi betonski most ultra visoke čvrstoće biti dovršen do proljeća 2023. godine.

Parkovi KBC-a Rijeka oživjeli radom osoba s invaliditetom

KBC Rijeka se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već kvalitetu njihovog liječenja nastoji povećati i uređenjem zelenih površina, javlja riječki portal Moja Rijeka. Socijalna osjetljivost KBC-a Rijeka ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života!

Vruće vam je? U Pragu se možete rashladiti zahvaljujući prskalicama s vodenom maglicom!

Pražani i posjetitelji glavnog grada Češke se tijekom vrućih ljetnih dana mogu osvježiti na dvadesetak lokacija na kojima su postavljene prskalice s finom vodenom maglicom. Njima se u neposrednoj okolini snižava temperatura zraka i osigurava ugodnija mikroklima, ali i uklanja prašina. U planu je širenje mreže i to na većem dijelu češke metropole.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER