U ladicama imamo pet milijuna mobitela koje ne koristimo. Upućen nam je „Poziv koji ne propuštaš“!

Prema istraživanju Hrvatskog Telekoma, 40 posto onih koji redovito razvrstavaju otpad ne zbrinjavaju elektroničku opremu. 54 posto ispitanika ipak želi zbrinuti svoje stare mobitele.

„Poziv koji ne propuštaš“ nova je platforma Hrvatskog Telekoma usmjerena na zaštitu okoliša, učinkovitije korištenje prirodnih resursa, kružno gospodarstvo, savjesnije upravljanje elektroničkom opremom i otpadom te ostale teme održivosti.

Namjera Hrvatskog Telekoma je kroz platformu „Poziv koji ne propuštaš“ dati još veći doprinos te ukazati ne samo na važnost, već nužnost odgovornog djelovanja u smjeru zaštite okoliša. Riječ je o „pozivu“ koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo.

Električni i elektronički otpad najbrže je rastuća kategorija otpada u EU, a istodobno je u e-otpadu prisutno čak 49 kemijskih elemenata od kojih se mnogi mogu reciklirati i na taj način umjesto otpada postati vrijedna sirovina. Zbog toga je podizanje svijesti o odgovornom i savjesnom zbrinjavanju elektroničkih uređaja i opreme od presudnog značaja.

Tim povodom Hrvatski Telekom je u suradnji s agencijom Improve proveo nacionalno istraživanje koje je ukazalo kako je u Hrvatskoj u ladicama trenutno čak pet milijuna mobitela koji se ne koriste.

S obzirom da je istraživanje pokazalo kako 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, izvjesno je da će brojke nekorištenih i nepotrebno neiskorištenih mobilnih uređaja, ali i ostale male i IT opreme u našim kućanstvima rasti.

85 posto ispitanika koji zadržavaju stari mobitel kao glavne razloge navode sljedeće argumente: da imaju zamjenu (66 %), davanje obitelji (65 %), strah da im se ne ukradu podaci (23 %), ne znaju kako ni gdje ga zbrinuti (13 %), jer im nije praktično (6 %).

Ono što zabrinjava jest da gotovo svaki deseti građanin mobitele koje ne koristi baca u obično smeće. Dapače, dok 77 posto ispitanika kaže da redovito razvrstava otpad, 40 posto njih ne zbrinjava elektroničke uređaje i opremu.

I dok 54 posto ispitanika želi zbrinuti svoje stare mobitele koje ne koriste, poražavajuće je da ih čak 51 posto ne zna da se mogu zbrinuti i reciklirati tableti, 56 posto ne zna to za rutere, 49 posto za printere/pisače, 47 posto za kablove i punjače, a 42 posto za laptope. Pritom samo 13 posto  ispitanika zna da se oko 80 posto dijelova mobitela može reciklirati.

Također, 62 posto ispitanika se izjasnilo da je zainteresirano kupiti rabljeni mobitel, a polovica njih bi za ekološki mobitel platila više.

  • Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu. / HT

„Održivost je sastavni dio našeg poslovanja. Nekoliko godina već koristimo isključivo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije, sustavno smanjujemo potrošnju energije i emisija CO2. Broj korisnika e-računa se u posljednjih pet godina gotovo udvostručio te danas više od polovine HT korisnika imaju e-račun. Sudjelujemo i u pan-industrijskoj Eco Rating inicijativi koja korisnicima daje relevantne informacije o utjecaju proizvodnje, upotrebe i zbrinjavanja mobilnih telefona na okoliš, a u duhu kružnog gospodarstva kontinuirano prikupljamo i s partnerima zbrinjavamo mobilne uređaje i elektroničku opremu. Na ovom planu smo iznimno angažirani te smo 2022. godine udvostručili broj zbrinutih mobitela, ali uvijek želimo učiniti više. Tim povodom pokrenuli smo platformu 'Poziv koji ne propuštaš' pod okriljem koje ćemo provoditi cjelogodišnje aktivnosti i davati naš doprinos zaštiti okoliša, očuvanju i učinkovitijem korištenju prirodnih resursa te osmišljanju i primjeni inovativnih pametnih rješenja i izgradnji ICT infrastrukture koje omogućuju svima da žive i posluju održivije. Budući da živimo u vremenu kada imamo više električnih i elektronskih uređaja po našim ladicama nego što je nas građana, prigodno prva u nizu aktivnosti s kojima danas krećemo još intenzivnije je podizanje svijesti i prikupljanje elektroničnih uređaja koje ne koristimo. Svi mi kao pojedinci ili kompanije svojim angažmanom možemo ovdje dati opipljiv doprinos, jer ovo je „poziv“ za sve nas i ne želimo i ne smijemo ga propustiti”, izjavila je Nataša Rapaić, članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike u Hrvatskom Telekomu.

Svatko se može odazvati „Pozivu koji ne propuštaš“ te u svim T-Centrima diljem Hrvatske, u bilo kojem trenutku donijeti ICT opremu (mobiteli, fiksni telefoni, tableti, ruteri, medijski prijavnici/TV dekoderi, punjači, prijenosni punjači, vanjske baterije, kablovi, laptopi, wearables (satovi, narukvice, slušalice) te je odložiti u za to posebno predviđenu kutiju, a HT će osigurati da se svi prikupljeni mobiteli i oprema, u skladu s ekološkim standardima odgovorno i propisno zbrinu.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

Zbog nedovoljnog recikliranja u austrijskim kućanstvima skrivene vrijedne sirovine

Prodajte, donirajte, odložite ili reciklirajte! Austrijske tvrtke za gospodarenje otpadom pozivaju stanovništvo na veliko čišćenje. Nedavno istraživanje VOEB-a pokazuje da 80 posto Austrijanaca čuva odjeću, mobitele, dječje igračke ili kućanske aparate iako im više nisu potrebni. Kružno gospodarstvo tako gubi vrijedne sirovine.

Nezamjenjive baterije loše su za okoliš i potrošače

Sve veći broj elektroničkih uređaja kvari se prije očekivanog trajanja zbog nezamjenjivih litij-ionskih baterija. Naime, gotovo 100 % baterija tableta i pametnih telefona zalijepljeno je i ne mogu se zamijeniti u slučaju dotrajalosti, a ovaj problem mogao bi se riješiti novom Uredbom o baterijama kojom bi se zaštitili potrošači i postigle uštede dragocjenih resursa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER