U bečkom okrugu Favoriten počeli radovi na uređenju još jednog velikog parka

Park Waltera Kuhna prostirat će se na ukupnoj površini od 9.000 m²

Usred nove bečke gradske četvrti Neues Landgut nastaje urbana šuma s čak 166 gusto posađenih stabala, cvjetnim livadama, dvjema fontanama s besplatnom pitkom vodom, sustavom mlaznica za hlađenje vodenom maglom, terenima za nogomet i košarku, vježbalištima na otvorenom te dječjim igralištem s pješčanikom, ljuljačkama, toboganima i zidovima za penjanje.

Na području zapadno od ulice Laxenburger Straße i nasuprot trga Columbusplatz, a u neposrednoj blizini velebnog kompleksa bečkog Glavnog kolodvora, gradi se nova suvremena gradska četvrt Neues Landgut čiji se dovršetak očekuje do 2026. godine. Riječ je o površini od devet hektara na kojoj Grad Beč zajedno s tvrtkom ÖBB-Immobilienmanagement GmbH gradi oko 1.500 novih stanova za oko 4.000 stanovnika, a u planu je i izgradnja suvremenog školskog kampusa te raznih atraktivnih sadržaja.

Stanovnici Neues Landguta svakako će se radovati novom parku koji se usred nove gradske četvrti počeo uređivati u utorak 28. ožujka. Park Waltera Kuhna prostirat će se na ukupnoj površini od 9.000 m², a uz velik broj stabala i prostrane cvjetne livade te brojna igrališta i sportske sadržaji služit će kao rekreacijski prostor i „zeleno središte“ nove gradske četvrti. Završetak radova i otvorenje parka očekuje se u kolovozu 2024. godine.

  • © MA 42

„Park Waltera Kuhna je još jedan primjer koji potvrđuje da Grad Beč misli ozbiljno kada je u pitanju širenje parkova i zelenih površina. Do 2025. stvorit ćemo 400.000 četvornih metara novih zelenih površina, a 9.000 četvornih metara novog parka u 10. okrugu Favoriten predstavlja veliki korak ka ostvarenju tog cilja. U novoj gradskoj četvrti stvaramo prirodni park koji će biti namijenjen za odmor i rekreaciju, kao i za djecu i sve građane koji će se ovdje moći rashladiti u vrućim ljetnim danima“, kazao je gradski vijećnik Jürgen Czernohorszky.

Projekt Neues Landgut razvija se na prostoru srušenih objekata Austrijske savezne željeznice (ÖBB) čime se dobilo vrijedno zemljište koje je prenamijenjeno za razvoj novog bečkog urbanog područja. Istovremeno ovaj projekt nudi veliku prednost zbog blizine bečkog Glavnog kolodvora, jednog od najznačajnijih željezničkih čvorišta lokalnog, regionalnog i međunarodnog prometa u samom središtu Europe.

„Na prostorima koja su se prije koristila za potrebe ÖBB-a danas nastaju potpuno nove četvrti s visokom kvalitetom života, a pritom nam je osobito važno budućim stanovnicima osigurati prostrane zelene površine. Uz Park Waltera Kuhna, u Neues Langutu stvara se važno lokalno rekreacijsko područje za sve građane, ali i potiče urbana bioraznolikost što je posebno važno u uvjetnima klimatske krize. Drago mi je što ÖBB doprinosi daljnjem razvoju Beča i podizanju kvalitete života svih njegovih stanovnika.“ – kazala je Claudia Brey, direktorica tvrtke ÖBB Immobilien.

  • Radovi na uređenju novog parka počeli su 28. ožujka 2023. © PID / Votava

Urbana šuma s cvjetnom livadom na površini od 2.500 m²

U sjevernom dijelu novog parka stvara se nova bečka urbana šuma s čak 166 gusto posađenih stabala i mnoštvom različitog grmlja te cvjetnim livadama na površini od 2.500 m². Parkom će vijugati brojne staze, a brojne klupe i ležaljke doprinijet će podizanju kvalitete boravka. Planirano je i uređenje 260 m2 travnjaka i gredica s višegodišnjim nasadima, dok će sportski tereni i igrališta nuditi prostor za vježbu, igru ​​i opuštanje. Na krajnjem istočnom dijelu novog parka planirana je prirodna livada površine 800 m² kojom će se stvoriti stanište za brojne životinjske i biljne vrste.

Veliki izbor sportskih terena i igrališta

U istočnom dijelu parka izgradit će se dječje igralište s pješčanikom, ljuljačkama, klackalicama, toboganima i zidovima za penjanje, kao i prostor namijenjen osobama s invaliditetom te vježbalište na otvorenom s brojnim spravama. Izgradnjom pergola uredit će se i zasjenjena područja parka, a na dvjema od njih postavit će se solarni moduli koji će putem USB priključaka omogućiti napajanje pametnih telefona i tableta.

U blizini školskog kampusa nalazit će se dva igrališta za košarku i nogomet, koja će prvenstveno biti namijenjena učenicima tijekom nastave, a sportska ponuda obogatit će se spravama za vježbanje i stolovima za stolni tenis.

  • U blizini kompleksa bečkog Glavnog kolodvora će se do 2026. godine sagraditi nova gradska četvrt s oko 1.500 stanova. © ÖBB estudio elgozo

U novom parku nitko neće biti žedan

Kao i u ostalim bečkim parkovima i na javnim površinama, i u novom se parku planira instalacija sustava s 12 mlaznica za hlađenje vodenom maglom i 24 podne prskalice. U parku će se postaviti i dvije fontane s pitkom vodom kojima će se dodatno proširiti razgranata bečka mreža punktova s besplatnom vodom koja diljem grada broji već preko 1.300 lokacija. Također, osvijetljene staze opremljene brojnim klupama povezat će pojedine dijelove parka, kao i sam park s okolicom.

  • Očuvanjem i integracijom postojeće industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća stvorit će se dobra povezanost starog i novog. © ÖBB estudio elgozo

„Quartiersplatz“ kao središte nove gradske četvrti

U središtu Neues Landguta, na površini od oko 3.000 m², planirano je uređenje „Quartiersplatza“ ili središnjeg trga nove gradske četvrti. Trg će služiti za okupljanja, ali i kao poveznica svih sadržaja nove četvrti, posebice novog školskog kampusa, knjižnice i obnovljene povijesne Gösserhalle iz 1902. godine, koja služi za održavanje raznih događanja i skupova.

Trg će uz novi park postati još jedna važna točka nove gradske četvrti, a na njemu je također predviđena sadnja 38 stabala i postavljanje sličnih vodenih elemenata. Lokacije za sadnju stabala određene su na mjestima na kojima se tijekom ljetnih mjeseci očekuje malo zasjenjenje od zgrada, a cijeli prostor obogatit će se istom urbanom opremom kao i sam park.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Beču je prošle godine posađeno 4.500 stabala

Nadaleko poznata kvaliteta života u austrijskom glavnom gradu povezana je i s visokim udjelom zelenih površina koja iznosi čak 53 posto, što Beč čini jednim od najzelenijih gradova u svijetu! 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER