Bečki glavni kolodvor među najboljih 10 u Europi

Sjeća li se netko starog bečkog Južnog kolodvora?

Na ljestvici najboljih europskih željezničkih stanica 2021. godine bečki je Glavni kolodvor zauzeo drugo mjesto

Glavni željeznički kolodvor u Beču (Wien Hauptbahnhof), čija je gradnja dovršena 2015. godine, ističe se ne samo svojim zanimljivim izgledom, već i zadovoljnim putnicima. Prema novom istraživanju međunarodne organizacije za zaštitu potrošača Consumer Choice Center bečki se Glavni kolodvor svrstao među najbolje željezničke stanice u Europi 2021. godine te je zauzeo drugo mjesto. Na vrhu ljestvice nalazi se glavni željeznički kolodvor u Leipzigu. Nakon bečkog kolodvora slijedi londonski St. Pancras, dok četvrto mjesto dijele željeznička stanica Amsterdam Centraal i Kazanski kolodvor u Moskvi.

  • Glavni kolodvor u Beču - Wien Hauptbahnhof © Ekovjesnik 

U sklopu istraživanja organizacija Consumer Choice Center uspoređivala je 50 najznačajnijih željezničkih stanica u Europi te ih je rangirala prema ocjenama putnika u pojedinim kategorijama. Kriteriji za izračunavanje indeksa najboljih kolodvora pritom su, na primjer, bili njihova dostupnost, čistoća, gastronomska ponuda, broj odredišta i pristup internetu.

>>> Pročitajte još >>> Noćnim vlakom prema jugu: ÖBB uvodi noćnu liniju za Split

  • Vlak na glavnom željezničkom kolodvoru u Beču © ÖBB / Philipp Horak

Glavni željeznički kolodvor u Beču ostvario je odličan plasman prije svega zahvaljujući pozitivnim iskustvima putnika, visokoj razini čistoće, bogatoj ponudi usluga te ekološkoj prihvatljivosti. Naime, na krovu kolodvora nalazi se solarni sustav površine od 1.200 kvadratnih metara koji proizvodi električnu energiju, dok se za grijanje i hlađenje kolodvora djelomice koristi geotermalna energija.

Više informacija o ovogodišnjem indeksu europskih željezničkih kolodvora možete pronaći ovdje.       

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER