Europske udruge zahtijevaju veća ulaganja u međunarodni željeznički promet

Europska godina željeznice jedinstvena je prilika da se na području EU-a potaknu međunarodna putovanja željeznicom

Čak 36 europskih udruga, među kojima Zelena akcija i Institut za političku ekologiju, danas je zatražilo od ministara prometa država članica EU veći zamah željezničkog prometa. Direktan povod je ministarski sastanak europskog Vijeća za promet koji se održava 3. lipnja.

Vijeće EU je 2021. godinu proglasilo Europskom godinom željeznice s ciljem povećanja udjela putnika i robe koji putuju željeznicom, u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana. Udruge u svom dopisu naglašavaju kako je Europska godina željeznice jedinstvena prilika da se na području EU potaknu međunarodna putovanja željeznicom. Potrebno je kreirati prometni sustav u kojem je željeznica, kao najodrživiji motorizirani promet, najpovoljniji način putovanja. Kako bi se to dogodilo, nužna nam je smislena i gusta mreža međunarodnih željezničkih linija.

>>> Pročitajte još >>> Uvode se velike promjene u željezničkom prometu

„U Hrvatskoj je već desetljećima željeznički sustav podinvestiran, što je rezultiralo ukidanjem brojnih linija, osobito međunarodnih, produljenjem trajanja putovanja te čestim kašnjenjima vlakova. Najveći broj putovanja ostvaruje se u gradsko-prigradskom prometu, dok je njihov udio u međugradskom prometu iznimno mali. U međunarodnom putničkom prijevozu situacija je još gora. U posljednjih 15-ak godina većina međunarodnih linija potpuno je ukinuta. Npr. u samo jednom naletu, krajem 2012. godine, broj međunarodnih željezničkih linija smanjen je s 56 na 24. Uz izuzetke, putovanje vlakom u međunarodnom prometu vrlo rijetko je prvi izbor građana u Hrvatskoj“, ističe se u priopćenju Zelene akcije i Instituta za političku ekologiju.

Uz kroničan manjak ulaganja, hrvatskim željeznicama se izuzetno loše upravlja, tvrde udruge, a stvaranjem zasebnih tvrtki za putnički prijevoz, prijevoz tereta te infrastrukturu, njihovom lošom međusobnom komunikacijom, a osobito ukidanjem HŽ holdinga koji je trebao koordinirati ovim kompleksnim sustavom, kvaliteta željezničkih usluga u Hrvatskoj još je više nazadovala.

>>> Pročitajte još >>> Noćni vlakovi su budućnost klimatski prihvatljive mobilnosti u Europi

„Važno je podsjetiti kako s aspekta EU regulative ukidanje HŽ holdinga uopće nije nužno pa tako brojne države poput Njemačke, Austrije, Poljske, Francuske, Italije i Slovenije i dalje imaju holding tvrtku. Pojedina manja ulaganja u željezničku infrastrukturu posljednjih godina nisu uspjela preokrenuti trend pogoršanja kvalitete usluga. Stoga je jasno da željezničkom sustavu treba snažan poticaj, kako financijski, tako i upravljački“, ističe se u priopćenju.

Konkretno, europske udruge traže od ministara za promet uvođenje najmanje 30 novih međunarodnih željezničkih linija do 2025. godine, kao i uvođenje integriranog sustava prodaje karata u međunarodnom željezničkom prometu. Također, traže povećanje javnih ulaganja u izgradnju i modernizaciju infrastrukture te druge mjere kojima će se unaprijediti kvaliteta putničkog prijevoza.

Otvoreno pismo 36 okolišnih organizacija ministrima prometa država Europske unije, uoči sjednice Vijeća za promet 3. lipnja 2021., upućeno i hrvatskom ministru Olegu Butkoviću, preuzmite u prilogu članka.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER