Connecting Europe Express povezuje 26 europskih zemalja i 100 gradova

Vrhunac obilježavanja Europske godine željeznice

Prva postaja vlaka Connecting Europe Express je Lisabon odakle danas kreće na svoje europsko putovanje dugo 36 dana koje će 7. listopada 2021. završiti u Parizu

Europske metropole će u narednih 36 dana povezivati vlak Connecting Europe Express koji će na svom putovanju promovirati željeznicu kao održiv, siguran i suvremen način prijevoza ljudi i robe. Naime, željeznica predstavlja ekološki najprihvatljiviju i energetski najučinkovitiju vrstu prijevoza koja je odgovorna za manje od jedan posto emisija stakleničkih plinova u EU-u.

Podsjetimo, Europski parlament i Vijeće Europske unije su 12. studenog 2020. godine postigli privremeni dogovor o Prijedlogu Odluke o proglašenju 2021. godine Europskom godinom željeznice, koji je u studenom potvrđen od strane Vijeća na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU-a (COREPER I) te na sjednici Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta.

Željeznica ima važnu ulogu u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine, a za postizanje ciljeva Europskog zelenog plana EU mora smanjiti 90 posto emisija CO2 iz prometa. Stoga se tijekom 2021. godine – Europske godine željeznice, promiče održivo putovanje vlakom uz brojna posebna događanja, rasprave i tematske aktivnosti.

Putovanje vlaka Connecting Europe Express je glavna manifestacija obilježavanja Europske godine željeznice. Vlak će na svom 20.000 kilometara dugom putovanju povezati 26 europskih zemalja i stotinu europskih gradova, prijeći će 33 granična prijelaza, a na svakoj postaji organizirat će se poseban program. Jedno od odredišta ovog posebnog vlaka je i Zagreb, a njegov dolazak je predviđen 11. rujna u 18:56 sati, odakle će 12. rujna u 11:30 sati nastaviti putovanje prema Beogradu.

Odbor za dobrodošlicu u Zagrebu činit će predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture RH, predstavnici Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba te predstavnici HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza. Domaćini će gostima Zagreba predati prigodne poklone i održati govore dobrodošlice, a predviđen je i nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO.

Vagone u sastavu vlaka na raspolaganje su stavila različita europska željeznička poduzeća. U jednom od njih, koji su na raspolaganje stavile Mađarske željeznice (MÁV), Europska izvršna agencija za klimu, infrastrukturu i okoliš (CINEA) i zajedničko poduzeće Shift2Rail organizirat će mobilnu izložbu na kojoj će se predstaviti brojne postojeće tehnologije i inovacije za bolji željeznički promet te načini na koji EU podupire infrastrukturne projekte. Standardni vlak imat će i konferencijski vagon (koji su na raspolaganje stavile Francuske željeznice (SNCF), dva standardna putnička vagona, koje su na raspolaganje stavile Njemačke željeznice (DB) i Švicarske željeznice (SBB), vagon-restoran Talijanskih željeznica (FS) i vagon za spavanje (Austrijske željeznice -ÖBB). Iberijski vlak, koji putuje između Portugala i Španjolske, osigurao je španjolski prijevoznik Renfe, a litavski LTG upravlja baltičkim vlakom, navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH.

Vlak će prometovati željezničkim prugama koje povezuju europske gradove i zemlje te pokazati ujedinjujuću snagu željeznice. Osim promocije željezničkog prijevoza, cilj ovog putovanja je i postizanje boljeg razumijevanja izazova koje europska željeznica mora svladati kako bi postala vodeći oblik prijevoza u klimatski neutralnoj Europi.

U aktivnostima možete sudjelovati tijekom boravka vlaka u našoj zemlji, ali i online tijekom cijelog putovanja putem live streama i sljedeće poveznice. Više informacija potražite na stranicama www.connectingeuropeexpress.eu.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> 2021.: Europska godina željeznice

VEZANE VIJESTI

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

2021.: Europska godina željeznice

2021. je Europska godina željeznice, ali što to znači? Za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. EU mora drastično smanjiti emisije CO2 iz prometa. Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od ciljeva za ovu godinu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER