U „Gradu koji teče“ sve se vrti oko vode!

Lokacije riječkih špina od sada su dostupne na interaktivnoj karti

KD Vodovod i kanalizacija Rijeka na svojim je mrežnim stranicama objavio mapu s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina, kako bi svima onima koji borave u Gradu koji teče dodatno olakšao pristup besplatnoj pitkoj vodi.

Od imena grada vezanog uz moćnu i lijepu kršku ljepotici, 18 kilometara dugu rijeku Rječinu, preko grba grada kojeg uz natpis „Indeficienter“ (nepresušan) čini dvoglavi crni orao uzdignutih krila držeći vrč iz kojeg se obilno izlijeva voda oko stijene, pa sve do imena ulica, parkova i naselja (Vodovodna, Mlaka, Potok, Školjić…) koja ih u potpunosti opisuju – u Rijeci se sve vrti oko vode.

 

Grad Rijeka i okolica mogu se pohvaliti obiljem izvora s pitkom vodom, što je posebno vrijedno za sve njene stanovnike jer je riječ o čistoj, izvorskoj vodi čija se zdravstvena ispravnost osigurava tek postupkom dezinfekcije klorovim-dioksidom. Često se ističe kako Rijeka ima najbolju i najkvalitetniju vodu u našoj zemlji pa stoga ne čudi izreka da se oni koji jednom probaju riječku vodu kad tad zbog nje opet vraćaju.

Građanima i posjetiteljima Rijeke posebnu blagodat pružaju i mnogobrojne riječke špine, a njihovim mapiranjem KD ViK želi podsjetiti i na važnost smanjenja plastičnog otpada, posebno onog jednokratnog, i korištenja višekratnih boca koje se mogu napuniti svježom riječkom vodom na najbližoj lokaciji.

  • Mapa s detaljnim lokacijama riječkih javnih špina dostupna je putem sljedeće poveznice.

Riječke špine su ujedno simbolični podsjetnici na neizmjerno vodno bogatstvo kojim ovaj grad oduvijek obiluje, a stalnim se ulaganjima u vodno-komunalnu infrastrukturu i odgovornim upravljanjem štiti i čuva. Tako se u Rijeci i okolici trenutno provodi veliki projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Rijeka.

Višekratne boce mogu se puniti osvježavajućom riječkom vodom sve do 15. listopada kada se špine, osim onih u strogom središtu grada, gase do njihovog ponovnog otvaranja u travnju.

Karta s lokacijama riječkih špina predstavljena je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, koji se ove godine održava pod motom „Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu“. U Rijeci se Svjetski dan voda obilježava bogatim programom, koji traje sve do subote 25. ožujka.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda u Rijeci je u sklopu usluge informiranja i vidljivosti projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ u ponedjeljak otvorena izložba „Rijeka za čistu vodu“. Izložba se na riječkom Korzu može razgledati do 27. ožujka 2023.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER