Svjetski dan voda u Rijeci obilježen predstavljanjem „Riječke vodne simfonije”

Jedinstveni video-zvučni zapis čini upravo ono na što poziva ovogodišnji 29. Svjetski dan voda – nevidljivu podzemnu vodu i njezin svakodnevni put do izvorišta i naših slavina, čini po prvi puta i to na više osjetilnih razina – vidljivom!

Predavanjima vodnih stručnjaka i predstavljanjem „Riječke vodne simfonije” u Rijeci je završeno dvodnevno obilježavanje 29. Svjetskog dana voda u organizaciji KD Vodovod i kanalizacija i Grada Rijeke.

Nakon otvorenja izložbe posvećene infrastrukturnom mega projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka”, program obilježavanja Svjetskog dana voda nastavljen je na lokaciji Komandnog centra i crpne stanice Zvir, u dnu Vodovodne ulice. Događanje su otvorili direktor KD Vodovod i kanalizacija, Andrej Marochini i gradonačelnik Rijeke, Marko Filipović, nakon čega su uslijedila predavanja vodnih stručnjaka na temu podzemnih krških izvorišta.

Prof. dr. sc. Zoran Nakić, dipl. ing. iz Zavoda za geologiju i geološko inženjerstvo, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje na temu zaštite i vrednovanja krških podzemnih voda, dok je dr. sc. Maja Oštrić, dipl. ing. geol. iz Hrvatskih voda, VGO Rijeka prisutne upoznala sa zonama sanitarne zaštite izvorišta na riječkom području. Vanda Piškur, dipl. sanit. ing, iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije govorila je o kvaliteti riječkih krških izvorišta.

„Voda je dio našeg identiteta, Rijeka i Rječina neizostavno su povezani“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović te je dodao kako se Rijeka i okolica uz Rječinu vodom sa Zvira opskrbljuju još od davne 1894. godine. „Generacije prije nas vodile su brigu o tome da nam voda ostane čista i dostupna, a to je i naš zadatak za budućnost. U tom smislu u tijeku je trenutno u Hrvatskoj najveći vodno-komunalni projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ o čijem je tijeku razvoja na Korzu otvorena i izložba. Do sada smo tijekom godina obnovili i sve povijesne vodospreme na našem području koje su dostupne javnosti, a također, u želji da naša riječka voda bude dostupna svima, na nekoliko lokacija u gradu postavljene su špine kojima se građani mogu koristiti. Možemo biti sretni što imamo vodu koja nam je dostupna, što je ne moramo kupovati u trgovinama i naša je zadaća da tako ostane i u budućnosti“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

U nastavku programa predstavljena je „Riječka vodna simfonija”, jedinstveni audio-vizualni zapis umjetnika i tonskog snimatelja Ive Vičića nastao bilježenjem zvukova vode u njezinu svakodnevnom kruženju prirodom, od kiše koja dospijeva na tlo, procjeđuje se u podzemlje i podzemnim tokovima nalazi put do izvorišta (Rječine i Zvira), da bi se konačno izlila u more.

Namjera ovog svojevrsnog „portreta” riječke vode je podsjetiti javnost na podzemna vodna bogatstva kojima „Grad koji teče“ obiluje, na njihovu krhkost i ovisnost o ljudskim aktivnostima na površini. Riječka vodna simfonija čini upravo ono na što poziva Svjetski dan voda 2022. – nevidljivu podzemnu vodu i njezin svakodnevni put do izvorišta i naših slavina, čini po prvi puta i to na više osjetilnih razina – vidljivom!

Predstavljanje „Riječke vodne simfonije” početna je faza projekta koji bi trebao zaživjeti i kao dodatni promotor iznimno kvalitetne riječke vode te novi kulturno-turistički proizvod grada i okolice. Zvučna kompozicija „Riječka vodna simfonija“ dostupna je na Youtube kanalu KD Vodovod i kanalizacija, a zapis je moguće preuzeti i skeniranjem QR koda objavljenog na prvom plakatu izložbe na Korzu.

Program obilježavanja Svjetskog dana voda završen je obilaskom nepresušnog izvorišta Zvir uz stručno vodstvo djelatnika KD Vodovod i kanalizacija.

Grad Rijeka / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Nastavlja se EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka“

U Rijeci su u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića te brojnih uzvanika u petak potpisana dva ugovora o izvođenju novih grupa radova koji će se odvijati u sklopu ovog važnog EU projekta.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER