Zagrebačka Čistoća objavila novi raspored odvoza otpada

„Tko to može više pratiti?“, jedan je od komentara građana na Facebook stranici Zagrebačkog holdinga

Miješani komunalni otpad se na području Zagreba od prošlog tjedna odvozi jednom tjedno. Izuzetak je središte grada gdje će se usluga odvoza još uvijek pružati svakog dana osim nedjeljom, a tako će ostati do uspostavljanja sustava podzemnih spremnika.

Podružnica Čistoća danas je izvijestila o novom rasporedu odvoza otpada. Tako se od prošlog tjedna svim privatnim korisnicima usluga Čistoće na području grada Zagreba miješani komunalni otpad odvozi jednom tjedno, dok će se u središtu grada i dalje odvoziti svakog dana osim nedjeljom. Plave vrećice ćemo na ulicama zagrebačkog središta viđati još prilično dugo, odnosno do završetka ugradnje podzemnih spremnika.

Korisnicima koji stanuju u višestambenim zgradama i imaju spremnike zapremnine 1100 litara plastika i papir će se odvoziti češće, odnosno jednom tjedno umjesto jednom u dva tjedna kako je bilo predviđeno dosadašnjim rasporedom odvoza otpada.

Novi raspored odvoza otpada možete provjeriti putem ažurirane aplikacije RazvrstajMojZg za Android ili iOS mobilne uređaje, kao i na mrežnim stranicama Čistoće u obliku jednostavne tražilice prema adresi stanovanja. S rasporedom odvoza možete se upoznati i u poslovnicama Holding centra (Vukovarska 41, Dubečka 2 i pokretnom uredu), upitom na korisnički mail cistoca@zgh.hr i/ili slanjem upita preko Whatsappa i Vibera (detalji na poveznici https://holdingcentar.zgh.hr/kontakti ili na broj 091 6471 100).

„Promjenom navika korisnika, odnosno uslijed povećanog odvajanja otpada, povećala se količina plastike i papira te je povećan broj odvoza tih frakcija. Istovremeno se smanjila količina miješanog komunalnog otpada te je tome prilagođen i broj odvoza. Učestalost odvoza miješanog komunalnog otpada, jedan od osnovnih temelja poticanja korisnika na odvajanje otpada unutar svog doma“, navode u Čistoći.

Također, ističe se kako je uvođenjem novog modela prikupljanja otpada u prošloj godini, postignuto značajno smanjenje količine miješanog komunalnog otpada od čak 27 % te prikupljeno 50 % više plastike, 30 % više biootpada i devet posto više papira.

Sudeći po reakcijama na društvenim mrežama, građani Zagreba nisu pretjerano oduševljeni najavom još jedne promjene rasporeda odvoza otpada. Mnogi smatraju da se ni dosadašnji raspored nije poštovao pa već izražavaju sumnju u najavljeni tjedni odvoz plastičnog otpada. Također, razlikuju se rasporedi odvoza plastike i papira objavljeni u „ažuriranoj“ aplikaciji RazvrstajMojZg i na mrežnim stranicama Čistoće te se prema njima još uvijek odvoze jednom u dva tjedna.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od 1. listopada mijenja se usluga sakupljanja otpada u središtu Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će se tijekom prvog tjedna primjene novog modela prikupljanja miješanog komunalnog otpada s javnih površina u središtu grada ukloniti svi spremnici za navedenu vrstu otpada. Umjesto u njih, građani će miješani komunalni otpad odlagati u ZG vrećicama ispred ulaza svoje zgrade, i to svakog dana osim nedjelje, isključivo u vremenu od 20 do 22 sata.

Za 'zeleniji' Zagreb: Uvodi se novi model naplate odvoza komunalnog otpada

Zagrebačka gradska uprava je u petak javnosti predstavila prijedlog novog modela naplate odvoza komunalnog otpada. Kako je istaknuto, riječ je o modelu koji bi Zagreb trebao učiniti pravednijim, zelenijim i odgovornijim. No, za tako nešto potrebna je suradnja svih građanki i građana glavnog grada Hrvatske i to odgovornijim odvajanjem otpada kako bi ga nadležne gradske službe mogle adekvatno zbrinjavati i reciklirati.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER