Paris 2024: Sva olimpijska borilišta bit će dostupna biciklom!

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Mreža od 60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta u čijoj će se blizini postaviti deset tisuća privremenih parkirnih mjesta za bicikle, dok će pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu i povećati je za tri tisuće dodatnih bicikala.

„Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine bit će jedna velika proslava održive mobilnosti i dodatno će ubrzati ekološku tranziciju našeg grada“, poručila je u utorak pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Zahvaljujući postojećim, ali i novim biciklističkim stazama koje će se dovršiti do početka Olimpijskih igara Paris 2024., posjetitelji olimpijskih natjecanja će do Parka prinčeva (fr. Parc des Princes) iz središta grada moći doći biciklom. Na dva kotača moći će se stići i do nove Arene Porte de la Chapelle u 18. arondismanu, ali i do svih ostalih olimpijskih borilišta koja će se većim dijelom nalaziti u samom središtu grada. Ove nove biciklističke staze bit će velik doprinos daljnjem razvoju održive mobilnosti te će dodatno ubrzati ekološku tranziciju francuske metropole.

>>> Pročitajte još >>> 250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta

U Parizu će do Olimpijskih igara biti dovršeno gotovo 30 kilometara novih biciklističkih staza. Sve staze i prostor u blizini olimpijskih borilišta bit će opremljene piktogramima i posebnom signalizacijom u bojama Igara 2024. Ono što je najvažnije, sve biciklističke staze ostat će u trajnom nasljeđu za sve Parižanke i Parižane te dodatno doprinijeti usvajanju navika aktivnog kretanja i podizanju kvalitete života.

Primjerice, novom stazom središte grada povezat će se s Porte de la Chapelle i novom višenamjenskom i modularnom Arenom, kao i s Parkom prinčeva u zapadnom dijelu grada. Novom biciklističkom stazom omogućit će se i bicikliranje do nacionalnog stadiona Stade de France koji se nalazi u pariškom predgrađu Saint-Denis.

  • Biciklistička staza do Arene Porte de la Chapelle u bojama Igara u Parizu 2024. © Ville de Paris

10.000 novih stalaka za bicikle i 15.000 novih bicikala

Osim novih biciklističkih staza, Pariz će do početka Igara u blizini olimpijskih borilišta dobiti 10.000 privremenih parkirnih mjesta za bicikle. Nakon Igara ta će se parkirna mjesta preraspodijeliti diljem grada te postaviti u blizini sportskih centara, škola i javnih zgrada.

Također, Grad Pariz je najavio kako će do početka Igara pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu te nabaviti 15.000 novih bicikala čime će se njihov broj povećati za 3.000 bicikala. Pokrenut 2007. godine, Vélib’ je jedan od prvih sustava javnih bicikala na svijetu, a s nekoliko milijuna ostvarenih putovanja svakog mjeseca Vélib’ ima vrlo važnu ulogu u pariškom javnom prijevozu. Sustav trenutačno raspolaže s 1.448 postaja diljem Pariza i regije Île-de-France te s 20.000 bicikala, od kojih je 40 % električno (klasični bicikli su zelene, a električni – u upotrebi od 2018. godine, plave boje).

>>> Pročitajte još >>> Korisnici pariškog sustava javnih bicikala Vélib u 2022. prešli 139 milijuna kilometara

25 kilometara dodatnih staza u Seine-Saint-Denisu

Plan departmana Seine-Saint-Denis trebao bi omogućiti razvoj biciklističke mreže duž svih 342 kilometra cesta ovog departmana u regiji Île-de-France. Bicikliranje je trenutačno moguće duž 130 km cesta, a do 2024. godine dovršit će se dodatnih 25 km biciklističkih staza.

Ovi novi sadržaji olakšat će svakodnevna putovanja stanovnika Velikog Pariza, njihov pristup olimpijskim borilištima, ali i putovanja između Pariza i njegovih predgrađa u departmanu Seine-Saint-Denis. Također, oko stadiona Stade de Francea do početka Igara planira se postavljanje tri tisuće stalnih parkirnih mjesta za bicikle.

>>> Pročitajte još >>> Pariz dogodine uvodi električne autonomne brodove na Seini

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Korisnici pariškog sustava javnih bicikala Vélib u 2022. prešli 139 milijuna kilometara

Izbjegavanje prometnih gužvi i zasićenje javnim prijevozom, posebice podzemnom željeznicom, ali i velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu te poticanje održive mobilnosti, utjecali su na sve veću popularnost bicikla kao prijevoznog sredstva. To potvrđuju i podaci o korištenju pariškog sustava javnih bicikala koji je prošle godine oborio sve dosadašnje rekorde.

Pariz se priprema za najodrživije Olimpijske igre 2024.

Radovi na realizaciji ovog velikog projekta ozelenjavanja središnjeg dijela Pariza započet će krajem 2020. te će se izvoditi tijekom sljedeće tri godine, nakon kojih će se napraviti pauza zbog održavanja Ljetnih olimpijskih igara 2024. Radovi se potom nastavljaju, a konačan završetak uređenja očekuje se do 2030. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER