Korisnici pariškog sustava javnih bicikala Vélib u 2022. prešli 139 milijuna kilometara

Dana 3. siječnja 2023. ostvareno je 107.833 dnevnih putovanja, a biciklima je ukupno prijeđeno 319.605 kilometara!

Izbjegavanje prometnih gužvi i zasićenje javnim prijevozom, posebice podzemnom željeznicom, ali i velika ulaganja u biciklističku infrastrukturu te poticanje održive mobilnosti, utjecali su na sve veću popularnost bicikla kao prijevoznog sredstva. To potvrđuju i podaci o korištenju pariškog sustava javnih bicikala koji je prošle godine oborio sve dosadašnje rekorde.

Pariški sustav javnih bicikala Vélib' ostvario je 44,3 milijuna putovanja u 2022. godini što je 12 % više u odnosu na prethodnu 2021. godinu, a 62 % putovanja ostvareno je električnim biciklima (VAE). Također, korisnici sustava prošle su godine biciklima prešli nevjerojatnih 139 milijuna kilometara ili 20 % više nego u 2021. godini. Uvođenje novih tarifa imalo je za cilj povećati broj različitih svakodnevnih korisnika, što se također pokazalo uspješnim potezom.

© Vélib' Métropole

Ostvareni rezultati bili bi vjerojatno još uspješniji da se u prosincu 2022. nije dogodio veliki kvar zbog kojeg se električni bicikli na stanicama nisu mogli puniti. Uzroci kvara bile su niske temperature i sol na cestama, zbog čega je velik broj bicikala morao biti vraćen u operativni centar na ponovno punjenje. Stoga je u tijeku automatski povrat novca za sezonske, dnevne i pojedinačne karte za 30.000 korisnika, a u objašnjenju operatera navodi se kako trenutačno ne postoji tehničko rješenje za ovaj problem.

Međutim, ni kvar sustava nije spriječio Parižanke i Parižane u svakodnevnom bicikliranju, što potvrđuje 1,9 milijuna ostvarenih putovanja u prosincu 2022., od čega je 58 % ostvareno električnim biciklima. Vélib'ovi korisnici u prosincu su prešli više od osam milijuna kilometara, od čega 66 % električnim biciklima.

Plavi električni bicikl © Ekovjesnik

Biciklističke Olimpijske igre 2024.

Pokrenut 2007. godine, Vélib’ je jedan od prvih sustava javnih bicikala na svijetu, a s nekoliko milijuna ostvarenih putovanja svakog mjeseca Vélib’ ima vrlo važnu ulogu u pariškom javnom prijevozu. Sustav trenutačno raspolaže s 1.448 postaja diljem Pariza i regije Île-de-France te s 20.000 bicikala, od kojih je 40 % električno (klasični bicikli su zelene, a električni – u upotrebi od 2018. godine, plave boje). Već 2020. godine sustav je imao 400.000 pretplatnika, a u rujnu iste godine ostvaren je mjesečni rekord od 5,5 milijuna putovanja, odnosno 215.000 putovanja ostvarenih dana 11. rujna 2020. Svaki bicikl se u prosjeku koristi više od 10 puta dnevno, a Vélib' stanice su u Parizu postavljene na svakih 300 metara.

Broj korisnika sustava javnih bicikala Vélib' naglo je skočio još prije pandemije, posebice u prosincu 2019. godine, kada je ostvareno i veliko povećanje broja pojedinačnih putovanja i prijeđenih kilometara. U svega dva tjedna Vélib' je prešao brojku od šest milijuna prijeđenih kilometara. Sustav je tada raspolagao s nešto više od 15.000 bicikala te se u prosjeku svakim biciklom dnevno prelazilo 18 kilometara.

 

Vélib stanica u blizini pariškog Trga Bastille © Ekovjesnik

Podaci za sam početak godine, za dan 3. siječnja 2023., pokazuju kako je ostvareno 107.833 dnevnih putovanja, a biciklima je ukupno prijeđeno 319.605 kilometara.

Do 2024. godine uobičajenom obnovom sustava planirana je nabava još 12.000 bicikala, odnosno 7.000 novih bicikala i 5.000 novih okvira uz korištenje recikliranih dijelova starih bicikala. Korisnici sustava itekako će imati koristi od nabave novih bicikala, ali i uvođenja novih stanica, posebice suvremenih stanica Station+ i to u četvrtima visoke gustoće naseljenosti, s velikim brojem ureda i stambenih zgrada, u kojima veći broj korisnika bicikl koristi za putovanje na i s posla.

 

Vélib stanice su u jutarnjim satima, tijekom odlaska na posao, najčešće bez bicikala © Ekovjesnik

Poticaji za kupovinu i korištenje bicikala

Francuska nudi cijeli niz subvencija za nabavu novih bicikala, a 2022. je za promicanje zelene mobilnosti uspostavljen tzv. Bonus Vélo, koji se izdaje bez posebne obveze podnošenja zahtjeva lokalnoj ili regionalnoj samoupravi. Ova se pomoć odnosi na različite vrste bicikala – klasične, električne, teretne i/ili sklopive, a uvjet je nabava novog bicikla koji se ne smije prodavati tijekom godine dana od dana kupovine.

Za nabavu novih bicikala odobravaju se i različiti popusti koji pak ovise o visini primanja te su za klasične bicikle ograničeni na 150 eura, a za električne se kreću između 300 i 400 eura. Uvjeti za podnošenje zahtjeva su punoljetnost i prebivalište u Francuskoj.

Osim toga, za poslodavce postoji i mogućnost korištenja paketa održive mobilnosti, odnosno subvencioniranja korištenja bicikla za putovanja na posao i s posla, što se odnosi kako na korištenje osobnih bicikala, tako i bicikala iz sustava Vélib'. Za poslodavce u privatnom sektoru ova je potpora oslobođena poreza i ostalih davanja do iznosa od 700 eura, dok je za zaposlenike u javnom sektoru potpora ograničena na 200 eura. Također, vrijedi za zaposlene na određeno i neodređeno vrijeme, sezonske radnike i pripravnike, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER