Uz sve kvalitetniju biciklističku mrežu u Barceloni raste i broj biciklist(ic)a

U 2022. godini izgrađeno je više od sedam kilometara novih biciklističkih staza

Bicikli i druga mala vozila za osobnu mobilnost u Barceloni su se 2022. svakodnevno koristili za čak 220.000 putovanja, što je povećanje od 11 % u odnosu na 2021. godinu i 23 % više u odnosu na razdoblje prije pandemije. Ovo povećanje ostvareno je ponajviše zahvaljujući širenju i poboljšanju gradske biciklističke mreže.

Barcelona iz godine u godinu proširuje i podiže kvalitetu mreže biciklističkih staza koja bi do kraja ove godine trebala pokrivati 272,6 kilometara. Tijekom 2022. godine završeni su radovi na izgradnji devet novih dionica biciklističkih staza, čime je mreža postala bogatija za više od sedam kilometra staza, a dodatno je poboljšano još pet kilometara biciklističke mreže. Nove staze je prošle godine u prosjeku koristilo 24.000 biciklist(ic)a dnevno.

Ove godine očekuje se dovršetak dodatnih devet kilometara biciklističkih staza, čime će se ostvariti još bolja povezanost gradskih četvrti. Sa stazama dovršenim prošle godine, Barcelona trenutačno raspolaže s više od 230 km biciklističkih staza. Više od stotinu kilometara izgrađeno je u posljednjih šest godina, što omogućuje da vožnja biciklom u ovom gradu postaje sve popularniji način kretanja.

To također znači da više od 90 % gradskog stanovništva živi u krugu od 300 metara udaljenosti od najbliže biciklističke staze. Staze se obično nalaze na nogostupima i prometnim trakama, a u novije vrijeme grade se potpuno odvojene sigurne staze.

Jamie Quirke / Unsplash

Međutim, u Barceloni se na dva kotača trenutačno obavlja samo dva posto dnevnih putovanja. Prema podacima za 2020. godinu, daleko veći broj putovanja obavlja se automobilima (39 %) i javnim prijevozom (17 %), no u katalonskoj prijestolnici najveći modalni udjel ipak imaju pješaci (42 %).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Berlin je na dobrom putu da postane biciklistička prijestolnica

Glavni grad Njemačke ubrzano širi mrežu biciklističkih staza i unapređuje biciklističku infrastrukturu kako bi što više svojih stanovnika potaknuo na zdrav, aktivan i klimatski prihvatljiv način kretanja. Biciklističke ulice pritom predstavljaju važan element za još sigurniju i privlačniju vožnju biciklom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER