Lyon i njegova predgrađa do 2026. dobivaju 250 km biciklističkih staza

Percepcija opasnosti jedna od najvećih zapreka povećanju broja biciklista, a posebno biciklistica!

Buduća mreža biciklističkih staza, Les Voies Lyonnaises, povezivat će 58 općina metropolitanskog područja trećeg po veličini francuskog grada, a činit će je 12 brzih, širokih i sigurnih biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 250 km.

Projekt izgradnje mreže biciklističkih staza Les Voies Lyonnaises vrijedan je sto milijuna eura, a njime se namjerava dodatno potaknuti razvoj biciklističkog prometa, povećati sigurnost na cestama te smanjiti emisije iz prometa. Osim što će se njome osigurati kvalitetna povezanost središta grada s predgrađima i susjednim općinama, nova biciklistička infrastruktura će lokalnom stanovništvu pomoći u smanjenju troškova prijevoza te će kroz pozitivan učinak aktivnog kretanja očuvati i poboljšati njihovo tjelesno i psihičko zdravlje.

© Métropole de Lyon

Radovi na izgradnji mreže počeli su u ožujku ove godine i to gradnjom prve biciklističke staze, između Vaulx-en-Velina i Saint-Fonsa u ukupnoj dužini od 21 km. Završeni su u lipnju ove godine, a početkom jeseni duž staze se planira i sadnja drveća.

Nove dvosmjerne biciklističke staze će ovisno o lokaciji biti široke tri do četiri metra te betonskim rubnjacima odvojene od nogostupa i prometnih traka, a duž njih će se instalirati pumpe za napuhavanje guma te fontane s pitkom vodom. Najveći dio radova na najdužoj trećoj liniji, dugoj čak 57 km, bit će gotov do studenog 2022., a u cijelosti će se dovršiti do početka 2024. godine. Trenutno se izvode radovi na drugoj liniji (dužine 32 km) koja prolazi popularnom četvrti Part-Dieu, a biciklisti će je moći koristiti već do kraja 2023. godine, kao i stazu 12 ukupne dužine 20 km.

Cilj je utrostručiti broj putovanja biciklom

„Želimo utrostručiti putovanja biciklom do 2026., što je ambiciozno, ali i moguće“, uvjeren je Bruno Bernard, predsjednik Metropolitanskog vijeća Lyona i prvi čovjek ovog dijela Francuske u kojem na površini od 533,68 km2 živi 1,4 milijuna stanovnika.  

Smjer novih biciklističkih staza pažljivo je odabran te se velikim dijelom proteže pravcima na kojima se već bilježi značajan biciklistički promet, primjerice, po 14.000 biciklist(ic)a dnevno. Tako i prva linija ove mreže između Vaulx-en-Velina na istoku i Saint-Fonsa na jugu, povezuje područja grada u kojem rade i žive tisuće ljudi, a na njenom pravcu nalaze se sveučilišni kampus LyonTech-la Doua na sjeveru i dvorana za koncerte i sajmove Halle Tony Garnier na jugu.

>>> Pročitajte još >>> Sigurnije biciklističke staze izravno utječu na porast broja biciklistica

© Métropole de Lyon

Izgradnja mreže biciklističkih staza povezana je i s izgradnjom novih i širenjem postojećih tramvajskih linija što predstavlja „veliku priliku za povezivanje radničkih četvrti i razvoj mobilnosti“, ističu lokalni čelnici.

„Bicikliranje bez prepreka i sigurnost nove mreže biciklističkih staza omogućit će promjenu navika kretanja tisućama građana i građanki Velikog Lyona, uz poznat pozitivan učinak na zdravlje i zaštitu okoliša. Naši su građani dosad bicikliranje smatrali opasnim načinom kretanja, no to će se mišljenje promijeniti s kvalitetnom infrastrukturom koja je u potpunosti posvećena biciklistima. Ovim povezivanjem rubnih područja grada s njegovim središtem smanjit ćemo prometne gužve, povećati sigurnost na cestama te smanjiti onečišćenje zraka, ali i općenito podići kvalitetu života naših građana koji će se lakše i brže kretati biciklima“, ističe Bruno Bernard.

Slične brze biciklističke mreže već postoje u Strasbourgu ili Grenobleu, a dugoročnim planom do 2030. godine u Lyonu i njegovoj okolici planira se izgradnja ukupno 355 kilometara biciklističkih staza.

S.F. / Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Dobre vijesti za pariške bicikliste!

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Čak šest od deset korisnika pariških biciklističkih staza su novi biciklisti

Pariška gradska uprava već je ranije najavila da će privremene biciklističke staze, izgrađene s ciljem rasterećenja javnog prijevoza tijekom aktualne zdravstvene krize, postati trajna biciklistička infrastruktura. Odluku podržava većina stanovnika francuskog glavnog grada, a posebno žene. Naime, ulaganja u širenje mreže biciklističkih staza posebno su potaknula velik porast broja biciklistica.

Kako je Covid-19 diljem Europe potaknuo ulaganja u biciklističku infrastrukturu

Pojedine europske zemlje godinama su davale prednost biciklizmu te u biciklističku infrastrukturu ulagale velika financijska sredstva. Nizozemska i Danska dva su najistaknutija primjera i prave biciklističke velesile u kojima nije čudno da se nizozemski premijer na posao vozi biciklom te da bicikle javno koriste i članovi danske kraljevske obitelji. No, pandemija Covid-19 ipak je prisilila i druge europske zemlje da slijede njihov primjer.

Kako prometnu gradsku ulicu pretvoriti u ugodnu zelenu oazu?

Svi znamo onu poznatu uzrečicu „Slika govori više od tisuću riječi!“, a to posebno vrijedi za animirani video latvijskog arhitekta i urbanista Ota Ozolsa. Kratki video detaljno prikazuje kako bi se bilo koja prometna gradska ulica – uglavnom podređena automobilskom prometu – mogla transformirati u ugodnu zelenu oazu, pogodnu za sve sudionike u prometu, ali sigurnu za šetnju i vožnju biciklom te poželjnu za stanovanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER