Dobre vijesti za pariške bicikliste!

Île-de-France Mobilités će na 12 željezničkih postaja lokalne mreže izgraditi stanice za parkiranje dodatnih 1.600 bicikala

Upravni odbor Île-de-France Mobilités, prefekture regije Île-de-France i Grada Pariza, Francuske željeznice (SNCF) i Grad Pariz ovog su tjedna potpisali sporazum o izgradnji sigurnih parkirališta za bicikle na 12 željezničkih postaja regionalne mreže javnog prijevoza. U samom Parizu u planu je još 3.850 parkirališnih mjesta, uključujući više od 2.500 njih prije početka Ljetnih olimpijskih igara 2024.

Île-de-France Mobilités namijenio je od više od tri milijuna eura za opremanje 12 željezničkih kolodvora i postaja s više od 1.600 dodatnih parkirališnih mjesta za bicikle. Time se u Parizu i njegovoj široj regiji snažno potiče bicikliranje, a nova parkirališna mjesta za bicikle predstavljaju daljnji korak prema ambicioznom cilju da se biciklistima iz cijele regije Île-de-France duž mreže ovog javnog prijevoznika osigura čak 140.000 parkirališnih mjesta do 2030. godine.

U veljači 2020. usvojen je novi Master plan parkiranja bicikala na željezničkim kolodvorima i postajama s ciljem opremanja sigurnim parkiralištima za bicikle, kako u zatvorenim, tako i u onima sa slobodnim pristupom, te da se putnicima ponudi 100.000 parkirališnih mjesta za bicikle do 2030. U planu je i izgradnja dodatnih 40.000 parkirališnih mjesta u blizini stanica na novim linijama metroa koje su trenutno u izgradnji (linije 15, 16, 17 i 18). Trenutno je izgrađeno više od 10.000 parkirališnih mjesta, a 4.000 je u izgradnji, čemu se dodaje dodatnih 1.600 za koje je ugovor potpisan 12. srpnja ove godine.

  • Île-de-France Mobilités će na 12 željezničkih postaja lokalne mreže izgraditi stanice za parkiranje dodatnih 1.600 bicikala. Cilj je do 2030. godine osigurati više od 140.000 parkirališnih mjesta za bicikle. © Île-de-France Mobilités

Parkirališna mjesta za bicikle na otvorenom besplatna su za sve građane, dok zatvorene spremnike besplatno mogu koristiti biciklisti koji već imaju jednu od godišnjih pretplata na javni prijevoz, kao i svi ostali uz naplatu prema sljedećim tarifama: 30 eura godišnje, 10 eura mjesečno i četiri eura dnevno. Izgradnja dijela novih parkirališnih mjesta bit će završena već do početka sljedećeg proljeća, dok će se većina moći koristiti od ljeta 2023. godine.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Sva olimpijska borilišta bit će dostupna biciklom!

Mreža od 60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta u čijoj će se blizini postaviti deset tisuća privremenih parkirnih mjesta za bicikle, dok će pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu i povećati je za tri tisuće dodatnih bicikala.

Građani biraju izgled novog tramvaja na pariškoj liniji T1

Građanke i građani francuske regije Île-de-France do 21. siječnja 2022. mogu glasati za svoj omiljeni dizajn novog tramvaja na liniji T1. Novi tramvaji uvode se s ciljem poboljšanja udobnosti putnika i povećanja pouzdanost ove linije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER