Sigurnije biciklističke staze izravno utječu na porast broja biciklistica

Sigurna biciklistička infrastruktura povećava i broj i udio žena koje bicikliraju u New Yorku

Što je biciklistička infrastruktura kvalitetnija i sigurnija, žene više biraju bicikl kao način prijevoza. To je zaključak istraživanja koje se bavilo razvojem biciklizma u New Yorku između 2013. i 2019. godine.

Istraživanje o povezanosti kvalitete biciklističke infrastrukture u New Yorku s povećanjem sklonosti žena ka odabiru bicikla kao prijevoznog sredstva, objavljeno sredinom svibnja u časopisu Science Direct, potvrđuje da se broj biciklistica povećao za četiri do šest posto na dionicama gdje su izgrađene sigurne biciklističke staze. Istraživanje se temelji na podacima CitiBike sustava javnih bicikala u razdoblju od 2013.-2019. godine, odnosno na više od 5,7 milijuna biciklističkih vožnji i korištenju gradske biciklističke infrastrukture koja se razvijala u istom razdoblju.

„Broj vožnji biciklistica povećavao se na dionicama koje se sastoje od najmanje 50 % zaštićenih biciklističkih staza, a povećanje je još izraženije na dionicama koje su u potpunosti zaštićene“, navode autorice studije i dodaju kako sigurna biciklistička infrastruktura povećava i broj i udio žena koje bicikliraju u New Yorku.

Agresivnost vozača

U istraživanju se navodi i činjenica kako sve veći broj žena koje bicikliraju gradom pomaže i drugim ženama pri odlučivanju za odabir bicikla kao prijevoznog sredstva. Uz više zaštićenih biciklističkih staza žene se osjećaju sigurnijima jer je percepcija opasnosti jedna od najvećih zapreka povećanju broja biciklistica. Također, drugo istraživanje objavljeno u američkom časopisu „Cities“ sugerira kako je za bicikliste vrlo važno izgraditi sigurne staze kako bi se smanjila nejednaka raspodjela biciklističke populacije između žena i muškaraca.

Također, u istraživanju se navode problemi koji brojni biciklisti, a posebno biciklistice, imaju s agresivnim vozačima automobila. Stoga se ističe kako izgradnja zaštićenih i od vozača odvojenih staza žene potiče na veće korištenje bicikla, a time i na veću mobilnost žena u urbanim sredinama.

„Uvijek opreznije od muškaraca”

Slična zapažanja imalo je nekoliko francuskih udruga biciklista i istraživača na kraju prvog zatvaranja, kada su s ciljem rasterećenja javnog prijevoza već uređene brojne privremene biciklističke staze. Prema podacima ankete pariške gradske uprave i regije Île-de-France, kojom se htjelo doznati koliko su ulaganja u biciklističku infrastrukturu utjecala na porast broja biciklista, otkrilo se da su žene prije uređenja privremenih biciklističkih staza činile 36 posto ukupnog broja biciklista u Parizu, a taj udio je poslije porastao na 41 posto. Ulaganja u biciklističku infrastrukturu posebno su podržavale žene, pri čemu su im brzina i protočnost biciklističkog prometa bili važni, no još važniji bio je veći osjećaj sigurnosti u prometu.

U istraživanju objavljenom u proljeće 2020., a provedenom dvije godine ranije u Bordeauxu, navodi se kako se žene pri bicikliranju najviše boje padova i nesreća, a posebno se nesigurno osjećaju noću.

Iz toga proizlazi važnost izgradnje zaštićenih i osvijetljenih biciklističkih staza, kao i garaža za bicikle u stambenim zgradama, u školama i poslovnim zgradama. U istraživanjima se  također pokazalo da žene voze sporije i opreznije te da će u odnosu na muškarce vjerojatnije imati dodatni teret, torbu ili dječju sjedalicu na biciklu. Osim toga, istraživanje je otkrilo i da žene sa svakim rođenjem djeteta češće napuštanju praksu bicikliranja.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Sindikat biciklista: Hitnim mjerama za biciklistički promet do smanjenja energetske ovisnosti

U Sindikatu biciklista naglašavaju važnu ulogu gradonačelnika i gradonačelnica koji u uvjetima aktualne energetske krize imaju odgovornost i moć izbora koji doprinose strateškoj sigurnosti zemlje te štite džepove građana. Riječ je o izboru koji spaja zdravstvenu i urbanu regeneraciju te konkretan odgovor na hitni zahtjev mlađih generacija za borbu protiv globalne klimatske krize.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER