Londončanima je dosta jednosmjernog prometa oko katedrale sv. Pavla

Jedinstvena prilika za transformaciju zastarjelog prometnog sustava i stvaranje sigurnijeg i ugodnijeg okruženja za pješake i bicikliste

U Londonu je pokrenuta javna rasprava o planovima za transformaciju ulica u središtu Londona, odnosno za stvaranje novog trga i ponovno osmišljavanje prometnog rješenja iz 1970-ih u području sjeverno od katedrale svetog Pavla.

Korporacija City of London razvija tri potencijalne opcije za ulice kojima se trenutačno odvija jednosmjerni promet oko katedrale sv. Pavla, između Londonskog muzeja i stanice podzemne željeznice St. Paul. Sve tri opcije predviđaju stvaranje novog trga pokraj vrta Christchurch Greyfriars Church Garden, uz provedbu mjera smirivanja prometa i poboljšanja uvjeta za pješake i bicikliste. Planira se ukidanje omraženog jednosmjernog prometa oko katedrale sv. Pavla, koji se odvija ulicama King Edward Street, Aldersgate Street i St. Martin's Le Grand, te davanje prioriteta pješacima i biciklistima. Također, razmatra se mogućnost prema kojoj bi radove djelomično mogli financirati developeri koji trenutačno obnavljaju bivšu zgradu BT Building u obližnjoj ulici Newgate Street.

„Radovi koji se odvijaju u ovom dijelu grada daju nam jedinstvenu priliku za transformaciju zastarjelog prometnog sustava i stvaranje sigurnijeg i ugodnijeg okruženja za pješake i bicikliste. To će nam također omogućiti stvaranje novog atraktivnog trga kojom će se podržati naša ambicija jačanja uloge Square Mile kao destinacije koja radi 24 sata dnevno.“ – izjavio je Shravan Joshi, predsjednik Odbora za planiranje i promet Korporacije City of London.

  • Slijeva nadesno: Shravan Joshi, Andrien Meyers, Nick Moldon i Tom Stuart-Smith u novom javnom vrtu otvorenom prošle godine nasuprot londonske katedrale svetog Pavla. © Stuart Bailey

„Važno je da uzmemo u obzir mišljenja poduzeća, stanovnika i korisnika prije donošenja bilo kakve odluke o tome kako razvijati ovaj dio grada, stoga pozivam Londončane da izraze svoje mišljenje i osiguraju da se njihov glas čuje." – dodao je Joshi.

Jedna od potencijalnih shema predviđa da se ulica King Edward Street južno od ulice Angel Street zatvori za sav promet, čime bi se omogućilo stvaranje novog trga površine 2.800 četvornih metara, a dvosmjerni promet odvijao bi se ulicama Newgate Street i St. Martin's Le Grand.

Druga opcija bi autobusima i biciklistima omogućila korištenje južnog dijela ulice King Edward Street, dok treća uključuje više manjih promjena. U oba slučaja planira se stvaranje manjeg trga.

Radovi bi se trebali dovršiti do početka 2025. kako bi se poklopili sa završetkom preuređenja ulice Newgate Street.

Svoje mišljenje građani Londona mogu izraziti do 25. siječnja 2023., popraviti zastarjelo prometno rješenje iz 1970-ih i izabrati jednu od tri predložene opcije.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER