Londonski Trafalgar Square na jedan dan pretvoren u golemu cvjetnu livadu

Kampanjom Big Rewild potiču se zaštita prirode i očuvanje bioraznolikosti

Jedan od najpoznatijih i najljepših londonskih trgova je s više od 6000 raznovrsnih biljnih vrsta, cvijeća i drveća u srijedu 27. travnja pretvoren u idiličnu livadu

Iako se na uvijek užurbanom Trafalgar Squareu i danas mogu čuti i vidjeti automobili i popularni double-decker autobusi, njegov je izgled bitno promijenjen barem na jedan dan. Cilj pretvaranja jednog od najpoznatijih londonskih trgova u idiličnu cvjetnu livadu je podizanje svijesti o važnosti biološke raznolikosti u urbanim područjima, a tim vrtlara i hortikulturnih stručnjaka radio je cijelu noć kako bi u središtu grada stvorio ovu prelijepu zelenu oazu. Njihovi napori su se itekako isplatili, a mnogi posjetitelji i korisnici društvenih mreža smatraju kako bi bilo lijepo da Trafalgar Square ovako izgleda cijele ili veći dio godine.

Iza ovog poduhvata stoji tvrtka Innocent Drinks u partnerstvu sa stručnjakom za divlje životinje Rayem Mearsom. Riječ je o proizvođaču smoothieja i voćnih sokova koji ih distribuira putem britanskih supermarketa, kafića i raznih prodajnih mjesta, a kako ističu, u potpunosti su posvećeni niskougljičnom poslovanju. Osim što današnjom akcijom na Trafalgar Squareu u sklopu kampanje Big Rewild promoviraju te posjetiteljima poklanjaju svoje „ugljično neutralne“ sokove, njome također stanovnike Londona potiču na razmišljanje o važnosti zaštite urbane bioraznolikosti i borbe protiv klimatskih promjena.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

Najavljena obnova njujorškog trga Union Square

Očekuje se detaljnije predstavljanje projekta obnove njujorškog parka i trga Union Square iza kojeg stoji organizacija Union Square Partnership, a njegova se vrijednost procjenjuje na čak 100 milijuna dolara.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER