Fotonaponski sustavi od 1. siječnja 2023. obvezni na novim berlinskim krovovima

Zanimanje za instalaciju fotonaponskih sustava bilo je veliko i prije uvođenja solarne obveze

Već su instalirani na brojnim krovovima u Berlinu, ali u budućnosti će ih biti znatno više. Od 1. siječnja 2023. na svim novoizgrađenim i obnovljenim berlinskim krovovima obvezna je instalacija fotonaponskih sustava.

Berlinski solarni zakon (Berliner Solargesetz) na snazi ​​je još od 16. srpnja 2021., a od početka ove godine obvezna je i ugradnja fotonaponskih sustava na svim novoizgrađenim i renoviranim berlinskim krovovima. Berlinska pokrajinska vlada postavila je vrlo ambiciozan cilj s Master planom Solarcity prema kojem bi se do 2045. četvrtina energije proizvedene u Berlinu trebala osigurati iz solarne energije. Kako bi se to omogućilo, na gradskim je krovovima potrebno postaviti fotonaponske sustave snage 4400 megavata, a taj bi se cilj trebao postići upravo zahvaljujući Berlinskom solarnom zakonu.

Već je u funkciji 13.500 fotonaponskih sustava

U Berlinu je trenutačno instalirano oko 13.500 fotonaponskih sustava, od čega je njih 2.500 instalirano u 2022. godini, a prema podacima tvrtke Stromnetz Berlin GmbH, prošle je godine zaprimljeno preko četiri tisuće zahtjeva za spajanje fotonaponskih sustava na javnu mrežu. Iako je riječ o velikim brojkama, to ipak nije dovoljno za postizanje navedenog cilja do 2045. godine. Prema riječima Carstena Körniga, direktora njemačkog udruženja za solarnu energiju Bundesverband Solarwirtschaft (BSW), u sljedećih 20 godina potrebno je instalirati najmanje 200.000, ako ne i 300.000 solarnih sustava. „To znači da nam godišnje nije potrebo 2.500, već 10.000 novih fotonaponskih sustava“, zaključuje Körnig.

Čak i bez ovog zakona, za vlastiti fotonaponski sustav zainteresirano je sve više stanovnika Berlina. „Srećom, solarni moduli se sada masovno proizvode i kupci ne moraju nužno očekivati ​​probleme s isporukom. Teže je pronaći majstora koji će ugraditi sustav jer u cijeloj zemlji svjedočimo situacijama da se na instalaciju čeka i do nekoliko mjeseci“, izjavio je Körnig.

Fotonaponski sustavi na svim novim i obnovljenim krovovima

Prema berlinskom zakonu, fotonaponski sustavi moraju biti postavljeni na svakoj novoizgrađenoj kući ili zgradi, bez obzira radi li se o stambenoj ili poslovnoj zgradi. Isto vrijedi i za opsežne obnove krovišta. Ubuduće će se fotonaponski sustavi u novogradnjama postavljati na 30 posto bruto krovne površine (uključujući sve dijelove krova i prozore).

U slučaju postojećih kuća i obnovljenih krovova, računa se neto krovna površina, odnosno krovna površina bez prozora i zasjenjenja. Kod postojećih višestambenih zgrada bitan je i broj stanova koji određuje koji će fotonaponski sustav postaviti na krov.

Solarna energija za 10 centi po kilovatsatu

U pravilu, koristi od ugradnje fotonaponskih sustava imat će i vlasnici kuća koji ga ne žele postaviti o svom trošku. „Krov možete iznajmiti i na njemu proizvoditi solarnu energiju za oko 10 centi po kilovatsatu, dok kod opskrbljivača na tržištu električne energije cijena iznosi 40 centi po kilovatsatu. To znači da instalacija fotonaponskih sustava nije samo nužna za zaštitu klime, već je dobra za dobra za kućni budžet svakog potrošača“, kazao je Carsten Körnig.

Osim fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije, berlinskim solarnim zakonom potiče se i proizvodnja toplinske energije za zagrijavanje potrošne tople vode i podršku grijanju. Za kuće korisne površine manje od 50 četvornih metara ne vrijedi solarna obveza, kao i za staklenike, šatore i garaže ako obvezu već ispunjava druga zgrada na građevinskoj parceli. U određenim slučajevima vlasnici kuća mogu biti izuzeti od solarne obveze, primjerice, ako je cijela površina krova okrenuta prema sjeveru.

Sve informacije o solarnoj obvezi dostupne su na internetskim stranicama Odjela berlinske senatske uprave za gospodarstvo, energetiku i javna poduzeća. Privatni vlasnici mogu dobiti početnu procjenu o tome odnosi li se solarna obveza na njihovu kuću ili zgradu uz pomoć internetskog alata, a na raspolaganju su online brošure i praktični vodiči s detaljnim objašnjenjima. Također, Solarni centar Berlin fizičkim i pravnim osobama osigurava besplatne početne savjete o svim aspektima solarne energije - neovisno o proizvodu i proizvođaču.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Balkoni općinskih stambenih zgrada postaju mini solarne elektrane

Inovativne tehnologije, korištenje obnovljivih izvora energije i visoka energetska učinkovitost već su standard u subvencioniranom stanovanju u Beču. Stanari u općinskim zgradama koji potrošnju električne energije žele pokriti vlastitom solarnom energijom sada imaju novu priliku.

Njemačka je supersila čiste energije, a imamo i dokaze

Njemački automobilski superbrendovi Audi, BMW i Mercedes-Benz poznati su širom svijeta, a malo tko nije čuo za Oktoberfest, kao i za briljantne njemačke skladatelje Bacha, Wagnera, Beethovena, Brahmsa, Schumanna, Mendelssohna i druge (dobro, možda su nekima poznatije njemačke manekenke). No, jeste li znali da je ova zemlja također i supersila čiste energije?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER