Rijeka: Potpisan Ugovor o uključivanju željeznice u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza

Ciljevi su potaknuti povećanje broja putovanja javnim prijevozom te posljedično smanjiti broj osobnih automobila na cestama, povećati sigurnost u cestovnom prometu i doprinijeti smanjenju ispušnih plinova

U četvrtak 29. prosinca potpisan je Ugovor o uključivanju željeznice u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza Grada Rijeke kojim se nastavlja dosadašnja suradnja na promicanju integriranog prijevoza putnika i uključivanje željeznice u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza.

Potpisnici ugovora su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Grad Bakar, Općina Matulji, KD Autotrolej i HŽ Putnički prijevoz koji će i u sljedećoj godini omogućiti prijevoz putnika s prijevoznim kartama KD Autotroleja u gradsko-prigradskim vlakovima HŽPP-a na relaciji Permani - Jurdani - Rijeka - Škrljevo bez dodatnog troška za putnike.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Zlatan Marunić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić i Vedran Kinkela, načelnik Općine Matulji, te Alberto Kontuš, direktor KD Autotrolej i Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz.

Jedinice lokalne i područne samouprave sufinancirat će prijevoz putnika

Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Grad Bakar i Općina Matulji u ugovorenom će razdoblju u potpunosti uključiti HŽPP u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza Grada Rijeke i sufinancirati prijevoz putnika u iznosu od 550.000 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je poticanje građana na korištenje željezničkog prijevoza na području grada i prigrada dobar uvod u projekt izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Škrljevo-Rijeka-Jurdani, vrijednog gotovo 350 milijuna eura, koji bi trebao biti realiziran putem Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i velikim djelom financiran sredstvima iz EU fondova.

„Radovi u sklopu tog projekta sigurno će se izvoditi u narednim godinama i zahvaljujući prolasku pruge kroz Rijeku građanima će se omogućiti da počnu koristiti željeznički prijevoz puno više nego sada. Siguran sam da će veći broj željezničkih postaja kao i prilagođeni vozni redovi tada potaknuti građane da vlakove javnog gradskog-prigradskog prijevoza koriste češće. Osim što će se time smanjiti prometni pritisak u centru grada, kao i opterećenje parkirališta, željeznički promet je i ekološki prihvatljiviji zbog manjih emisija CO2. Nadam se da će se projekt izgradnje nizinske pruge prema Zagrebu odvijati planiranom dinamikom, kao i izgradnja ove naše dionice i da ćemo za nekoliko godina svjedočiti transformaciji javnog prijevoza u Rijeci i okolnim gradovima i općinama“, istaknuo je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

  • Potpisivanje Ugovora o uključivanju željeznice u sustav javnog gradsko-prigradskog prijevoza Grada Rijeke © Grad Rijeka

Razvojem javnog prijevoza smanjit će se potreba za korištenjem automobila

Predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić istaknuo je kako je sukladno strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske zadaća HŽ Putničkog prijevoza uključivanje željeznice u sustav javnog gradskog prijevoza te kako ona već, osim u Rijeci, postoji i u Zagrebu, Splitu i Osijeku.

„U svim većim europskim gradovima javni gradski prijevoz značajno se naslanja na željeznički prijevoz, a u suradnji s javnim gradskim prijevoznikom i u tom smjeru i mi idemo. To znači da je putnicima kroz ovaj projekt suradnje omogućeno da se s kartom Autotroleja mogu vlakom voziti linijom do Permana i na djelu linije prema Škrljevu. Nadam se da će i ta financijska isplativost biti dodatni poticaj građanima da se odluče na ovu vrstu prijevoza“, rekao je Željko Ukić.

Cilj nastavka suradnje u sklopu projekta integriranog putničkog prijevoza vlakovima HŽ Putničkog prijevoza i autobusima Autotroleja je potaknuti povećanje broja putovanja javnim prijevozom te posljedično smanjiti broj osobnih automobila na cestama, povećati sigurnost u cestovnom prometu i doprinijeti smanjenju ispušnih plinova.

U Gradu Rijeci ističu kako je tijekom 2022. vlakovima na gradsko-prigradskim relacijama prevezeno gotovo 16.000 putnika s 12 vlakova na relaciji Rijeka-Permani-Rijeka te 11 vlakova na relaciji Rijeka-Škrljevo-Rijeka.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Od rujna „gradskim“ vlakom od Šapjana do Fužina

Promotivnom vožnjom vlaka na relaciji Rijeka-Jurdani-Rijeka, jučer je najavljeno uvođenje integriranog sustava prijevoza putnika koji će u primjeni biti već od rujna ove godine, a putnici će s istom kartom moći koristiti usluge riječkog Autotroleja i HŽ-a na širem riječkom području, javlja Novi list. 

Split je dobio „mini metro“

Danas u 10:11 sati krenuo je prvi gradsko-prigradski vlak na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) čime je započela realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom, koji je poduprla Vlada RH.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER