Split je dobio „mini metro“

Od Kopilice do gradske luke za samo četiri minute

Danas u 10:11 sati krenuo je prvi gradsko-prigradski vlak na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) čime je započela realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom, koji je poduprla Vlada RH.

Nastavkom suradnje HŽPP-a i autobusnog prijevoznika Promet Split u razvoju integriranog prijevoza, građani Splita i turisti sada mogu s jednom kartom putovati vlakom na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) te autobusima Prometa d.o.o. Split u prvoj zoni gradskog prijevoza. Cijena karte iznosi 11 kn, a karta vrijedi 75 minuta od trenutka poništavanja. Karte će se prodavati na blagajnama Prometa i HŽ Putničkog prijevoza. Gradsko-prigradski vlakovi na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) vozit će prosječno svake 24 minute, a vožnja vlakom traje 4 minute.

Osim toga, planira se i uvođenje autobusne linije Prometa d.o.o. Split na relaciji Zračna luka - Kaštel Stari i zajedničke karte Promet d.o.o. - HŽPP za relaciju Zračna luka – Kaštel Stari – kolodvor Split (gradska luka).

Novi vlakovi na relaciji Split – Split Predgrađe – Split uvedeni su temeljem Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unaprjeđenju integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije od 30. travnja 2018., te Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 4. svibnja 2018. kojim se podupire realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split u trajektnoj luci Split (Istočna obala) sa Zračnom lukom Split te izgradnju intermodalnog čvora novoga glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Uz jednosmjerno reguliranje cestovnog prometa u gradskoj luci i uvođenje novih autobusnih i željezničkih linija, čime će se povećati protočnost i smanjiti čekanja, cilj ovoga projekta je pružanje kvalitetne intermodalne usluge i prometno rasterećenje grada.

Za potrebe odvijanja gradskog prometa na relaciji Split Kopilica — Split Gradska luka HŽ infrastruktura d.o.o. obnovila je prvo kolosijek u kolodvoru Split Kopilica te je izrađena projektna dokumentacija uređenja željezničkog dijela kolodvora, dok će se radovi uređenja kolodvora izvoditi u dvije faze. Prvom fazom radova uređen je bočni peron uz prvi kolosijek, ugrađena vanjska rasvjeta bočnog perona te su uređeni pješački pristupi i okoliš. Drugom fazom radova izvršit će se uređenje otočnog perona između drugog i trećeg kolosijeka s ugradnjom vanjske rasvjete.

Na povezivanju željeznicom zračne i trajektne luke trenutno je u izradi Studija izvodljivosti, nakon čega će se nastaviti s daljnjim aktivnostima potrebnim za realizaciju ovog projekta. Prema dobivenim rezultatima Studije izvodljivosti dopunit će se Projektni zadatak kako bi se započelo s aktivnostima provođenja javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih stajališta na postojećoj pruzi te time unaprijedio prigradski promet. Riječ je o stajalištima Dujmovača, Solin Širine, Sveti Kajo, Split Hrvatske bratske zajednice i Rudine.

Podsjetimo, željeznička pruga koja vodi do samog središta grada ukopana je i natkrivena još prije više od četrdeset godina, uoči održavanja Mediteranskih igara 1979. godine, no od tada se malo ili nikako koristila. Otvaranjem linije splitskog „mini metroa“ i korištenjem ove pruge očekuje se kraj nesnosnih prometnih gužvi u ljetnim mjesecima, posebice na prometnicama koje vode prema trajektnoj luci.

U svakom slučaju, grad pod Marjanom dobio je prvi „metro“ u Hrvatskoj pa makar bio i „mini“, a korištenjem željeznice kao ekološki prihvatljivije vrste prijevoza putnika i uvođenjem kombiniranog javnog prijevoza, automobili bi mogli ostati na parkiralištima izvan gradskih središta i u drugim hrvatskim gradovima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Splitski „Promet“ kreće u nabavku suvremenog e-ticketing sustava

Nakon dvije godine od projektne ideje, pripremljenih studija i definiranog strateškog ITU projekta, preko pripremljene studije izvodljivosti i ostale dokumentacije te potpisanog ugovora, napokon je počeo rad na suvremenom ticketing sustavu gradske tvrtke „Promet Split“, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Splita.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER