Split je dobio „mini metro“

Od Kopilice do gradske luke za samo četiri minute

Danas u 10:11 sati krenuo je prvi gradsko-prigradski vlak na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) čime je započela realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom, koji je poduprla Vlada RH.

Nastavkom suradnje HŽPP-a i autobusnog prijevoznika Promet Split u razvoju integriranog prijevoza, građani Splita i turisti sada mogu s jednom kartom putovati vlakom na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) te autobusima Prometa d.o.o. Split u prvoj zoni gradskog prijevoza. Cijena karte iznosi 11 kn, a karta vrijedi 75 minuta od trenutka poništavanja. Karte će se prodavati na blagajnama Prometa i HŽ Putničkog prijevoza. Gradsko-prigradski vlakovi na relaciji Split Predgrađe (Kopilica) – Split (gradska luka) vozit će prosječno svake 24 minute, a vožnja vlakom traje 4 minute.

Osim toga, planira se i uvođenje autobusne linije Prometa d.o.o. Split na relaciji Zračna luka - Kaštel Stari i zajedničke karte Promet d.o.o. - HŽPP za relaciju Zračna luka – Kaštel Stari – kolodvor Split (gradska luka).

Novi vlakovi na relaciji Split – Split Predgrađe – Split uvedeni su temeljem Sporazuma o dugogodišnjem partnerstvu u razvoju željezničkog prometa i unaprjeđenju integriranog prijevoza putnika na području Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije od 30. travnja 2018., te Zaključka Vlade Republike Hrvatske od 4. svibnja 2018. kojim se podupire realizacija Projekta povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split u trajektnoj luci Split (Istočna obala) sa Zračnom lukom Split te izgradnju intermodalnog čvora novoga glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Uz jednosmjerno reguliranje cestovnog prometa u gradskoj luci i uvođenje novih autobusnih i željezničkih linija, čime će se povećati protočnost i smanjiti čekanja, cilj ovoga projekta je pružanje kvalitetne intermodalne usluge i prometno rasterećenje grada.

Za potrebe odvijanja gradskog prometa na relaciji Split Kopilica — Split Gradska luka HŽ infrastruktura d.o.o. obnovila je prvo kolosijek u kolodvoru Split Kopilica te je izrađena projektna dokumentacija uređenja željezničkog dijela kolodvora, dok će se radovi uređenja kolodvora izvoditi u dvije faze. Prvom fazom radova uređen je bočni peron uz prvi kolosijek, ugrađena vanjska rasvjeta bočnog perona te su uređeni pješački pristupi i okoliš. Drugom fazom radova izvršit će se uređenje otočnog perona između drugog i trećeg kolosijeka s ugradnjom vanjske rasvjete.

Na povezivanju željeznicom zračne i trajektne luke trenutno je u izradi Studija izvodljivosti, nakon čega će se nastaviti s daljnjim aktivnostima potrebnim za realizaciju ovog projekta. Prema dobivenim rezultatima Studije izvodljivosti dopunit će se Projektni zadatak kako bi se započelo s aktivnostima provođenja javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih stajališta na postojećoj pruzi te time unaprijedio prigradski promet. Riječ je o stajalištima Dujmovača, Solin Širine, Sveti Kajo, Split Hrvatske bratske zajednice i Rudine.

Podsjetimo, željeznička pruga koja vodi do samog središta grada ukopana je i natkrivena još prije više od četrdeset godina, uoči održavanja Mediteranskih igara 1979. godine, no od tada se malo ili nikako koristila. Otvaranjem linije splitskog „mini metroa“ i korištenjem ove pruge očekuje se kraj nesnosnih prometnih gužvi u ljetnim mjesecima, posebice na prometnicama koje vode prema trajektnoj luci.

U svakom slučaju, grad pod Marjanom dobio je prvi „metro“ u Hrvatskoj pa makar bio i „mini“, a korištenjem željeznice kao ekološki prihvatljivije vrste prijevoza putnika i uvođenjem kombiniranog javnog prijevoza, automobili bi mogli ostati na parkiralištima izvan gradskih središta i u drugim hrvatskim gradovima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

Splitski „Promet“ kreće u nabavku suvremenog e-ticketing sustava

Nakon dvije godine od projektne ideje, pripremljenih studija i definiranog strateškog ITU projekta, preko pripremljene studije izvodljivosti i ostale dokumentacije te potpisanog ugovora, napokon je počeo rad na suvremenom ticketing sustavu gradske tvrtke „Promet Split“, objavljeno je na mrežnim stranicama Grada Splita.

Od rujna „gradskim“ vlakom od Šapjana do Fužina

Promotivnom vožnjom vlaka na relaciji Rijeka-Jurdani-Rijeka, jučer je najavljeno uvođenje integriranog sustava prijevoza putnika koji će u primjeni biti već od rujna ove godine, a putnici će s istom kartom moći koristiti usluge riječkog Autotroleja i HŽ-a na širem riječkom području, javlja Novi list. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER