Računom za struju protiv klimatskih promjena

Čista energija pronalazi put do sve većeg broja američkih potrošača

Posljedice klimatskih promjena sve su očitije, stoga je potrebno što prije potisnuti globalno korištenje fosilnih goriva. Jedna američka elektroenergetska tvrtka dosjetila se kako energiju iz obnovljivih izvora približiti potrošačima te je uvesti u njihove domove na jednostavan, isplativ i ekonomičan način za sve sudionike takvog sustava.

Klimatske promjene mogle bi biti najveća prijetnja s kojom se naša vrsta ikada susrela i to dijelom zbog toga što učinci klimatskih promjena obuhvaćaju puno više sve očitijih posljedica od samog porasta globalne temperature.

Uz otapanje ledenjaka što uzrokuje sve brže podizanje razine mora, meteorološke anomalije poput tropskih ciklona, koji su prošle godine prouzročili velike štete u tropskom pojasu, smatraju se posljedicama fluktuacije globalne temperature. Sve navedeno stvara sumornu sliku budućnosti koja će nas zadesiti brže nego li mislimo i s kojom ćemo se teško nositi ne poduzmemo li nešto po tom pitanju odmah i sada.   

Po pitanju problema klimatskih promjena, prst je već dugo uperen u ljude i ljudsku proizvodnju i emitiranje velike količine stakleničkih plinova u atmosferu.

Prošle je godine čak i američka vlada objavila izvješće o procjeni klime u kojem se navodi kako su klimatske promjene gotovo u cijelosti vođene ljudskom aktivnošću te upozorava da bi razina mora mogla porasti do 2,4 metra do 2100. godine nastavi li se raditi na ovaj načinom i ovim tempom.  

Za rješavanje problema na svjetskoj razini vjerojatno će biti potreban sastanak vođa svjetskih sila kako bi zajedno pronašli rješenje za ublažavanje utjecaja ljudske vrste na klimatske promjene, no te ne znači da smo kao pojedinci bespomoćni i da nemamo mogućnost sami se boriti protiv istih.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova nameće se kao najbolja metoda za rješavanje problema klimatskih promjena, a za većinu nas to bi moglo značiti bicikliranje na posao ili nabava hibridnog vozila. Međutim, ove metode nisu nužno izvedive, praktične i svakome ekonomične, što je prepoznala ova američka elektroenergetska tvrtka.

Arcadia Power – štedi novac i štiti okoliš

Arcadia Power je američka tvrtka za distribuciju energije dobivene iz obnovljivih izvora koja pomoću internetske aplikacije povezuje svoje korisnike s mogućnostima korištenja čiste energije te im pruža uvid u uštede koje time ostvaraju.

Dostupna stanovnicima SAD-a, Arcadia Power omogućava svojim korisnicima da svoje račune energetskih usluga povežu s aplikacijom i dobiju besplatan pristup čistoj energiji, poboljšavajući tako energetsku učinkovitost svojih domova. Nadalje, aplikacija korisnicima pomaže u pronalaženju načina za uštedu energije pružajući im time mogućnost da sudjeluju u borbi protiv klimatskih promjena, dok istovremeno tim procesom štede svoj novac.

Članovi Arcadia Powera do sada su uspjeli uštedjeli i do 30 posto godišnje nakon prelaska na nove planove opskrbe potrošača energijom iz obnovljivih izvora.

Obavijest o nižim cijenama opskrbe

Arcadia Power svojom tehnologijom prati kupovnu moć više od 100.000 članova kojima omogućuje ostvarivanje posebnih popusta i korištenje raznih ponuda opskrbe energijom.  

Nakon što se osigura niža tarifa, Arcadia Power obavještava svoje korisnike putem e-maila i zaključuje s njima novu, nižu cijenu. To je trenutačno dostupno u odabranim državama SAD-a te omogućava korisnicima uštedu od 17 posto u odnosu na njihove troškove starog načina opskrbe energije iz tradicionalnih izvora.

Čista energija vjetra

Ova internetska aplikacija nabavlja čistu energiju iz vjetroelektrana putem Green-e kredita za obnovljive izvore energije, što predstavlja efektivnu valutu tržišta zelene energije.

Nadalje, korisnici Arcadia Powera mogu potom potpisati korištenje do 50 posto energije dobivene u vjetroelektranama bez dodatnih troškova za svoj dom, ili mogu mjesečno nadoplatiti nekoliko dolara na osnovni iznos za potrošnju 100-postotne energije iz obnovljivog izvora, odnosno vjetra.

Ukratko, sustav funkcionira na sljedeći način: korisnici prvo povežu svoje korisničke račune energetskih usluga s Arcadia Powerom kako bi mogli pratiti korisničku potrošnju energije.  

Arcadia Power zatim isporučuje energiju vjetra s izvora i podešava njenu potrošnju za svakog korisnika na 50 ili 100 posto te tako korisnici mogu pratiti utjecaj korištenja energije zelenih izvora u svojim domovima putem vlastite kontrolne ploče.

Prilagođene kontrolne ploče

Arcadia Power svojim korisnicima daje interaktivne kontrolne ploče koje im omogućuju održavanje troškova potrošnje energije u njihovim domovima, praćenje raznih, novih mogućnosti distribucije i korištenja čiste energije te plaćanje njihovih računa putem debitne ili kreditne kartice, i to sve na jednom sučelju.

Osim toga, aplikacija je dizajnirana za rad s korisničkim mobilnim uređajem, tako da korisnik ostaje povezan bez obzira gdje se nalazio.

Čini se kako zaustavljanje klimatskih promjena zahtjeva djelovanje na globalnoj razini. No, zahvaljujući Arcadia Poweru, sve veći broj korisnika može se uključiti u korištenje čistijih izvora energije i smanjenje njihovog oslanjanja na fosilna goriva i ostale izvore energije kojima dolazi do proizvodnje stakleničkih plinova, a sve uz značajnu uštedu u procesu.

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Nova budućnost zelenog pomorstva

Japanska tvrtka Eco Marine Power objavila je kako sljedeće godine namjerava testirati svoje patentirane, krute solarne panele u obliku jedra „EnergySails“, koji bi istovremeno koristili energiju Sunca i energiju vjetra.

Do vlastite električne energije s malom vjetroturbinom na balkonu

Britanski znanstvenici projektirali su vjetroturbinu koja stanovnicima gradova omogućuje proizvodnju vlastite električne energije na njihovim balkonima. Iako još u fazi razvoja, ovakva mala vjetroturbina, koja ima mogućnost iskorištavanja vjetra promjenjivog smjera, možda je novi alat velikih gradova u borbi protiv klimatskih promjena.

Hoće li najveći američki vjetropark platiti potrošači?

American Electric Power (AEP), jedna od najvećih elektroenergetskih tvrtki u SAD-u, planira izgraditi vjetropark snage dva gigavata, a troškove izgradnje trebali bi financirati potrošači električne energije. Projekt Wind Catcher, vrijedan 4,5 milijarde dolara, mogao bi čistom energijom napajati stanovništvo četiri savezne države, no Bloomberg izvještava kako je njegova realizacija ipak upitna.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER