Do vlastite električne energije s malom vjetroturbinom na balkonu

Nov način iskorištavanja promjenjivog gradskog vjetra

Britanski znanstvenici projektirali su vjetroturbinu koja stanovnicima gradova omogućuje proizvodnju vlastite električne energije na njihovim balkonima. Iako još u fazi razvoja, ovakva mala vjetroturbina, koja ima mogućnost iskorištavanja vjetra promjenjivog smjera, možda je novi alat velikih gradova u borbi protiv klimatskih promjena.

Urbana O-Wind vjetroturbina osvojila je nagradu James Dyson za 2018. godinu

 

Mala, jednostavna i učinkovita O-Wind turbina

Fotografija: jamesdysonaward.org

Nicolas Orellana i Yaseen Noorani s britanskog Sveučilišta Lancaster osmislili su tzv. O-Wind vjetroturbinu u obliku odbojkaške lopte, posebno dizajniranu za primjenu u gradskim sredinama. Naime, veliki gradovi ne obiluju konstantnim vjetrovima, a zbog karakteristika samog urbanog okoliša dolazi do trodimenzionalnih vrtloženja u kojima vjetar neprestano mijenja smjer.  

Tradicionalne vjetroturbine učinkovite su samo kada su okrenute točno u smjeru vjetra, što ovu malu vjetroturbinu čini posebno zanimljivom. Tako je O-Wind turbina, za razliku od drugih turbina na tržištu, sposobna „uhvatiti“ i iskoristiti vjetar svih smjerova.

Nicolas Orellana (lijevo) i Yaseen Noorani (desno) / Fotografija: jamesdysonaward.org

Naime, najstariji sistem za iskorištavanje energije vjetra predstavljaju vjetroturbine s okomitom (vertikalnom) osi, čija je prednost da ne moraju biti usmjerena prema vjetru, pa ne zahtijevaju ugradnju dodatnih uređaja za praćenje vjetra i okretanje vjetroturbine. Iako se takve turbine, poput onih tipa Darrieus-Savonius koriste već neko vrijeme, do ovog trenutka nitko nije uspio te turbine napraviti dovoljno malima, jednostavnima i učinkovitima da bi mogle udovoljiti potrebama i željama stanovnika u gradovima.

Princip rada O-Wind vjetroturbine je sljedeći: turbina je više ili manje sferičnog oblika, pokrivena otvorima za prolaz zraka koji imaju velike ulaze i male izlaze. Prema Bernoullijevom principu, razlike u tlaku uzrokuju rotiranje sfere (turbine) u smjeru kazaljke na satu oko jedne fiksne osi bez obzira na to iz kojeg smjera dolazi vjetar. Ta rotacijska energija može se iskoristiti za pokretanje generatora i proizvodnju električne energije.

Dizajneri su kartonski prototip turbine testirali u zaljevu Morecambe Bay u Velikoj Britaniji / Fotografija: jamesdysonaward.org

„Zelena“ pomoć gradskoj električnoj mreži

O-Wind turbina je još uvijek u razvojnoj fazi te je potrebno prilagoditi još mnogo detalja prije nego li krene u masovnu proizvodnju. Krajnji cilj je stanovnicima na višim katovima dati priliku za proizvodnju vlastite električne energije na održiv način te ih istovremeno uključiti u smanjenje prekomjernih emisija ugljikovog dioksida.

S ovim turbinama, iskorištavanje vjetra moglo bi postati češće „oruđe“ za ublažavanje klimatskih promjena. Ljudi iz gotovo 80 država, koji koriste feed-in tarife (naknade za vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora) i žive u gradovima, mogu mijenjati sustav subvencija za proizvodnju „zelene“ energije van gradske mreže i tako potaknuti razvoj novih projekata dizajniranih za potporu gradskoj „zelenoj“ električnoj mreži.

Prototipovi turbina testirani su sušilom za kosu, što je bilo dovoljno za potvrdu njihove prethodno pretpostavljene učinkovitosti i osvajanje prve nagrade te novčanog iznosa od 30.000 funti na ovogodišnjoj dodjeli James Dyson nagrada u Velikoj Britaniji.   

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zelena Koprivnica: Puštena u rad nova solarna elektrana vrijedna 750 tisuća kuna

Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi i najnoviji projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su inicijative „Zelena Koprivnica“ koji se u Koprivnici provodi  već duži niz godina.

Industrija energije vjetra prava je globalna priča o uspjehu

Svjetski dan vjetra obilježava se 15. lipnja s ciljem širenja svijesti o prednostima iskorištavanja energije vjetra te poticanja korištenja energije vjetra kao čistog, obnovljivog izvora energije. Na ovaj se dan tvrtkama iz industrije energije vjetra pruža mogućnost upoznavanja građana diljem svijeta s načinom rada vjetroelektrana i njihovim tehnologijama te posebice s poticajima razvoju lokalnog gospodarstva i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER