Do vlastite električne energije s malom vjetroturbinom na balkonu

Nov način iskorištavanja promjenjivog gradskog vjetra

Britanski znanstvenici projektirali su vjetroturbinu koja stanovnicima gradova omogućuje proizvodnju vlastite električne energije na njihovim balkonima. Iako još u fazi razvoja, ovakva mala vjetroturbina, koja ima mogućnost iskorištavanja vjetra promjenjivog smjera, možda je novi alat velikih gradova u borbi protiv klimatskih promjena.

Urbana O-Wind vjetroturbina osvojila je nagradu James Dyson za 2018. godinu

 

Mala, jednostavna i učinkovita O-Wind turbina

Fotografija: jamesdysonaward.org

Nicolas Orellana i Yaseen Noorani s britanskog Sveučilišta Lancaster osmislili su tzv. O-Wind vjetroturbinu u obliku odbojkaške lopte, posebno dizajniranu za primjenu u gradskim sredinama. Naime, veliki gradovi ne obiluju konstantnim vjetrovima, a zbog karakteristika samog urbanog okoliša dolazi do trodimenzionalnih vrtloženja u kojima vjetar neprestano mijenja smjer.  

Tradicionalne vjetroturbine učinkovite su samo kada su okrenute točno u smjeru vjetra, što ovu malu vjetroturbinu čini posebno zanimljivom. Tako je O-Wind turbina, za razliku od drugih turbina na tržištu, sposobna „uhvatiti“ i iskoristiti vjetar svih smjerova.

Nicolas Orellana (lijevo) i Yaseen Noorani (desno) / Fotografija: jamesdysonaward.org

Naime, najstariji sistem za iskorištavanje energije vjetra predstavljaju vjetroturbine s okomitom (vertikalnom) osi, čija je prednost da ne moraju biti usmjerena prema vjetru, pa ne zahtijevaju ugradnju dodatnih uređaja za praćenje vjetra i okretanje vjetroturbine. Iako se takve turbine, poput onih tipa Darrieus-Savonius koriste već neko vrijeme, do ovog trenutka nitko nije uspio te turbine napraviti dovoljno malima, jednostavnima i učinkovitima da bi mogle udovoljiti potrebama i željama stanovnika u gradovima.

Princip rada O-Wind vjetroturbine je sljedeći: turbina je više ili manje sferičnog oblika, pokrivena otvorima za prolaz zraka koji imaju velike ulaze i male izlaze. Prema Bernoullijevom principu, razlike u tlaku uzrokuju rotiranje sfere (turbine) u smjeru kazaljke na satu oko jedne fiksne osi bez obzira na to iz kojeg smjera dolazi vjetar. Ta rotacijska energija može se iskoristiti za pokretanje generatora i proizvodnju električne energije.

Dizajneri su kartonski prototip turbine testirali u zaljevu Morecambe Bay u Velikoj Britaniji / Fotografija: jamesdysonaward.org

„Zelena“ pomoć gradskoj električnoj mreži

O-Wind turbina je još uvijek u razvojnoj fazi te je potrebno prilagoditi još mnogo detalja prije nego li krene u masovnu proizvodnju. Krajnji cilj je stanovnicima na višim katovima dati priliku za proizvodnju vlastite električne energije na održiv način te ih istovremeno uključiti u smanjenje prekomjernih emisija ugljikovog dioksida.

S ovim turbinama, iskorištavanje vjetra moglo bi postati češće „oruđe“ za ublažavanje klimatskih promjena. Ljudi iz gotovo 80 država, koji koriste feed-in tarife (naknade za vlastitu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora) i žive u gradovima, mogu mijenjati sustav subvencija za proizvodnju „zelene“ energije van gradske mreže i tako potaknuti razvoj novih projekata dizajniranih za potporu gradskoj „zelenoj“ električnoj mreži.

Prototipovi turbina testirani su sušilom za kosu, što je bilo dovoljno za potvrdu njihove prethodno pretpostavljene učinkovitosti i osvajanje prve nagrade te novčanog iznosa od 30.000 funti na ovogodišnjoj dodjeli James Dyson nagrada u Velikoj Britaniji.   

Barbara Kalebić / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Slatka toplina bečkih Manner napolitanki

Poznato je da čokolada usrećuje, a ova tvornica jednostavno zrači srećom i zadovoljstvom svih svojih djelatnika koje smo tamo vidjeli i s njima pričali. Sa slatkim tajnama Mannera upoznala nas je i kroz tvornicu provela gospođa Karin Steinhart s kojom smo razgovarali o proizvodnji toplinske energije kojom se opskrbljuje čak 600 kućanstava u 16. i 17. bečkom okrugu.

Industrija energije vjetra prava je globalna priča o uspjehu

Svjetski dan vjetra obilježava se 15. lipnja s ciljem širenja svijesti o prednostima iskorištavanja energije vjetra te poticanja korištenja energije vjetra kao čistog, obnovljivog izvora energije. Na ovaj se dan tvrtkama iz industrije energije vjetra pruža mogućnost upoznavanja građana diljem svijeta s načinom rada vjetroelektrana i njihovim tehnologijama te posebice s poticajima razvoju lokalnog gospodarstva i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta.

I „crveni“ Teksas postaje „zelen“

Iako fosilna goriva čine veliki udio teksaške ekonomije, novo istraživanje pokazuje kako ova američka savezna država ima dovoljno prirodnih resursa da u cijelosti napusti korištenje ugljena i još uvijek zadovolji svoje potrebe za električnom energijom.

Računom za struju protiv klimatskih promjena

Posljedice klimatskih promjena sve su očitije, stoga je potrebno što prije potisnuti globalno korištenje fosilnih goriva. Jedna američka elektroenergetska tvrtka dosjetila se kako energiju iz obnovljivih izvora približiti potrošačima te je uvesti u njihove domove na jednostavan, isplativ i ekonomičan način za sve sudionike takvog sustava. 

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER