Industrija energije vjetra prava je globalna priča o uspjehu

15. lipnja 2018. ~ Svjetski dan vjetra

Svjetski dan vjetra obilježava se 15. lipnja s ciljem širenja svijesti o prednostima iskorištavanja energije vjetra te poticanja korištenja energije vjetra kao čistog, obnovljivog izvora energije. Na ovaj se dan tvrtkama iz industrije energije vjetra pruža mogućnost upoznavanja građana diljem svijeta s načinom rada vjetroelektrana i njihovim tehnologijama te posebice s poticajima razvoju lokalnog gospodarstva i mogućnostima otvaranja novih radnih mjesta.

Obilježavanje Svjetskog dana vjetra (Global Wind Day) koordiniraju WindEurope i Svjetsko vijeće za energiju vjetra (GWEC), a tijekom 15. lipnja diljem svijeta održavaju se brojna događanja i aktivnosti, od obiteljskih izleta i posjeta vjetroelektranama do stručnih skupova i predavanja na temu energije vjetra.

 

Industrija energije vjetra snažno pridonosi razvoju regija širom svijeta, posebno onih manje razvijenih. Osim što građani ponegdje ostvaruju izravnu financijsku korist od zajedničkog vlasništva nad vjetroelektranama, one već same dodatno pridonose lokalnom gospodarstvu kroz poreze koje plaćaju lokalnim vlastima, a u ponekad pokrivaju i do 25 % prihoda lokalnih jedinica samouprave.

Energija vjetra je dosegla ukupnu instaliranu snagu od 539 GW

Industrija vjetra donijela je nova radna mjesta i investicije u mnoge regije diljem svijeta, uključujući i one koje su ovisile o tradicionalnim industrijama. Na primjer, regije s brodogradnjom kao važnom gospodarskom granom sada proizvode i tornjeve, temelje, kranove i plovila kojima se instaliraju vjetroturbine u priobalnim vjetroelektranama. Na energiji vjetra dodatne profite ostvaruje čak i industrija fosilnih goriva – u Novom Meksiku su tako naftne kompanije u korištenje energije vjetra uložile 2,4 milijarde eura, a te su investicije otvorile 4.000 novih radnih mjesta. U SAD-u je servisni tehničar na vjetroelektrani jedno od najtraženijih zanimanja, a slična je situacija i u Kanadi. U kanadskoj pokrajini Alberta se u nove projekte energije vjetra ulaže 5,4 milijardi eura od kojih se do 2030. godine očekuje porast lokalne potrošnje u visini od 2,4 milijarde eura i otvaranje velikog broja radnih mjesta.

Energija vjetra svijetu omogućuje proizvodnju čiste i jeftinije energije. Zahvaljujući rekordnoj instalaciji novih postrojenja vjetroelektrana u 2017. godini, Europa sada raspolaže ukupnim kapacitetom od 169 GW. Energija vjetra trenutno na europskoj razini osigurava 12 % potreba za električnom energijom, a taj je udio u nekim europskim zemljama i znatno veći – 44 % u Danskoj i 22 % u Njemačkoj. Na globalnoj je razini energija vjetra dosad dosegla ukupnu instaliranu snagu od 539 GW, a u četiri američke savezne države vjetroelektrane osiguravaju više od 30 % potreba za električnom energijom, kao i u Urugvaju i Južnoj Australiji.

Obnovljivi izvori energije su u 2017. godini ostvarili najveći godišnji porast s kapacitetom od približno 178 GW, od čega se 52 GW odnosi na kapacitete vjetroelektrana

260.000 radnih mjesta u Europi i 1,15 milijuna u cijelom svijetu

„Korištenje energije vjetra na kopnu danas je najjeftiniji oblik energije nove generacije u većini europskih zemalja, a približava mu se i korištenje energije vjetra u priobalnim vjetroelektranama čiji su troškovi izgradnje u posljednje tri godine pali za više od 60 %. Također, sada je već lakše i jeftinije integrirati energiju vjetra u energetski sustav. Kao lokalni izvor energije, vjetar također znači i mnogo manje novca utrošenog na uvoz fosilnih goriva, što istovremeno djeluje na smanjenje emisija stakleničkih plinova i povećanje kvalitete zraka. Kada govorimo o razvoju tehnologije, industrija energije vjetra danas predstavlja pravu globalnu priču o uspjehu. U Europi je zaslužna za otvaranje 260.000 novih visoko kvalificiranih radnih mjesta, što europskom BDP-u predstavlja doprinos od 36 milijardi eura, a čini i 8 milijardi eura vrijednosti europskog izvoza. Energija vjetra snažno utječe i na gospodarski razvoj na lokalnoj razini. Bez obzira radi li se o novim radnim mjestima i investicijama ili doprinosu vjetroelektrana kroz plaćanje poreza jedinicama lokalne samouprave, energija vjetra ima pozitivan utjecaj u zajednicama diljem Europe.“ – izjavio je Giles Dickson, glavni direktor udruženja WindEurope sa sjedištem u Bruxellesu (nekadašnja EWEA - European Wind Energy Association).

„Snaga vjetra nam ne omogućuje samo čistu energiju, poticanje lokalnog gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta privlačenjem domaćih i međunarodnih investicija, ona predstavlja i spas za gospodarski razvoj ruralnih regija širom svijeta.“ – tvrdi Steve Sawyer, Glavni tajnik Svjetskog vijeća za energiju vjetra (GWEC).

„Industrija energije vjetra otvara nova radna mjesta koja mlađim generacijama omogućuju zapošljavanje u blizini doma, a vrijednost izgradnje vitalnog gospodarstva u ruralnim područjima ne može se mjeriti samo u brojkama, već i kroz doprinos jačanju socijalne kohezije lokalnih zajednica i njihovog održivoga razvoja“, dodaje Sawyer.

Ove godine WindEurope i GWEC su pokrenuli i globalno natjecanje za izbor najboljih fotografija na temu energije vjetra pod nazivom Wind Vision i to u tri kategorije: lokalni utjecaj, jačanje gospodarstva i energija vjetra u skladu s okolišem), a pobjednici su:

Pobjednik u kategoriji „Lokalni utjecaj“ - Chetan Soni: Indijski farmer radi u polju u blizini vjetroelektrane Dhar, Madhya Pradesh.

Pobjednik u kategoriji „Visionary Wind“ - Klaus Rockenbauer: Zalazak sunca i oluja koja se bliži vjetroparku Balko u Oklahomi, SAD.

Pobjednik u kategoriji „Jačanje gospodarstva“ - Paul Langrock: Dva servisna tehničara kontroliraju lopatice vjetroturbine kraj Lindenberga u blizini Berlina, Njemačka (23.03.2017.)

 

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Plan za klimatske ciljeve do 2030.

Komisija je 17. studenog 2020. pokrenula dva dodatna javna savjetovanja u okviru pripremnog rada na ostvarenju ambicioznog cilja smanjenja emisija do 2030. godine

Prva regionalna konferencija „Dani dobroga vjetra”

Kakva će biti budućnost industrije vjetra u Jugoistočnoj Europi? Jesu li investitori spremni na promjene na tržištu, odlazak feed-in tarifa u povijest i igru po novim pravilima? U kojem smjeru idu trendovi u korporativnim ugovorima o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra? Kako pomiriti energetsku tranziciju i očuvanje okoliša? O svemu tome govorit će se na prvoj regionalnoj konferenciji „Dani dobroga vjetra“ u Vodicama od 13.-14. lipnja.

Do vlastite električne energije s malom vjetroturbinom na balkonu

Britanski znanstvenici projektirali su vjetroturbinu koja stanovnicima gradova omogućuje proizvodnju vlastite električne energije na njihovim balkonima. Iako još u fazi razvoja, ovakva mala vjetroturbina, koja ima mogućnost iskorištavanja vjetra promjenjivog smjera, možda je novi alat velikih gradova u borbi protiv klimatskih promjena.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER