Prva regionalna konferencija „Dani dobroga vjetra”

Ususret Svjetskom danu vjetra (15. lipnja)

Kakva će biti budućnost industrije vjetra u Jugoistočnoj Europi? Jesu li investitori spremni na promjene na tržištu, odlazak feed-in tarifa u povijest i igru po novim pravilima? U kojem smjeru idu trendovi u korporativnim ugovorima o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra? Kako pomiriti energetsku tranziciju i očuvanje okoliša? O svemu tome govorit će se na prvoj regionalnoj konferenciji „Dani dobroga vjetra“ u Vodicama od 13.-14. lipnja.

Na razini EU u 2018. godini realizirano je 98 % novih investicija u sektoru obnovljivih izvora energije, ukupno instalirane snage 18,8 GW. Pritom je energija vjetra imala najviše, čak 48 % od ukupno instaliranih kapaciteta. No regija Jugoistočne europe zaostaje i ulaganje je izuzetno nisko – uloženo je samo milijardu eura od ukupno uloženih 26,7 milijardi eura u nove vjetroelektrane u Europi, što je udio od tek 4 % u 2018. godini.

Kakva će biti budućnost industrije vjetra u Jugoistočnoj Europi? Jesu li investitori spremni na promjene na tržištu, odlazak feed-in tarifa u povijest i igru po novim pravilima? U kojem smjeru idu trendovi u korporativnim ugovorima o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra? Kako pomiriti energetsku tranziciju i očuvanje okoliša? O svemu tome govorit će istaknuti domaći i strani stručnjaci na prvoj regionalnoj konferenciji „Dani dobroga vjetra“, koju povodom Svjetskog dana vjetra organizira gospodarsko udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i to u Vodicama od 13.-14. lipnja. Konferencija se organizira uz partnersku podršku WindEurope i pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Na konferenciji će sudjelovati eminenti stručnjaci, predstavnici europskih i svjetskih institucija kao što su Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije, Europska banka za obnovu i razvoj, predstavnici regionalnih ministarstava, financijskog sektora, regionalnih elektroprivreda, proizvođači turbina, proizvođači električne energije, stručnjaci iz područja zaštite okoliša  te predstavnici akademske zajednice.

Slijedeći dobru praksu društveno odgovornog poslovanja i prepoznajući potrebu za podrškom, Obnovljivi izvori energije vjetar u leđa daju Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik koji je ekologiju i čistu energiju uključio u sadržaj svojih ovogodišnjih radionica, a sudionici konferencije Dani dobroga vjetra i djeca s Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik zajedno će posjetiti vjetroelektranu Danilo.  

Program konferencije nalazi se u prilogu članka.

  • OIEH / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Prijelaz na bezugljično gospodarstvo treba unaprijediti skladištenje energije

Za sigurnu opskrbu potrebni su veći skladišni kapaciteti jer izvori energije poput vjetra ili sunca nisu uvijek na raspolaganju. Eurozastupnici stoga predlažu rješenja za razvoj baterija i tehnologija temeljenih na vodiku te traže promicanje decentraliziranog skladištenja energije pomoću kućanskih i automobilskih baterija.

Hrvatska se prvi put predstavlja na Wind Europe konferenciji

Od 2. do 4. travnja u Bilbau će se održati Wind Europe 2019 Conference & Exhibition, najveći i najznačajniji ovogodišnji europski događaj u području korištenja energije vjetra, koji će okupiti će ključne europske institucije i europsko gospodarstvo ovog sektora.

Prvo sudjelovanje Hrvatske na Wind Europe Conference & Exhibition Bilbao

U španjolskom Bilbau u tijeku je Wind Europe 2019 Conference & Exhibition. Ovaj najznačajniji događaj koji je usmjeren na čistu energiju u Europi, s fokusom na  korištenje energije vjetra, okupio je ključne europske institucije i gospodarstvo. Na njemu sudjeluje više od 8 000 izaslanika i 300 izlagača, a izazvao je veliko zanimanje i izvan Europe što pokazuje dolazak delegacija iz SAD-a, Južne Amerike, Azije i Afrike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER