Hrvatska se prvi put predstavlja na Wind Europe konferenciji

Udruženje OIEH okuplja i predstavlja hrvatske tvrtke na zajedničkom izložbenom prostoru

Od 2. do 4. travnja u Bilbau će se održati Wind Europe 2019 Conference & Exhibition, najveći i najznačajniji ovogodišnji europski događaj u području korištenja energije vjetra, koji će okupiti će ključne europske institucije i europsko gospodarstvo ovog sektora.

Svoj dolazak najavilo je više od 7.000 izaslanika, a na konferenciji će sudjelovati 300 govornika, uključujući ministre energetike, a među njima i hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike. Zajednički je cilj naučiti te, uz razmjenu iskustava i znanja, umrežiti i oblikovati viziju budućnosti Europe koja trenutno stoji na raskrižju jer uz trenutne rasprave o klimatskim promjenama koje dramatično podižu svijest građana, potrebna je i hitna akcija za dekarboniziranje energetskog miksa.

Sudjelovanje hrvatskih predstavnika na Wind Europe 2019 Conference & Exhibition organizira udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske s ciljem da prvi put predstavi znanje i iskustvo Hrvatske u području korištenja energije vjetra.

K tome, OIEH na prvom hrvatskom sudjelovanju na Wind Europe konferenciji organizira i dva panela pod nazivom South East Europe in Focus, u kojima sudjeluju najpriznatiji hrvatski stručnjaci i gospodarstvenici, zajedno s predstavnicima europskih institucija i svjetskih korporacija. Teme panela su: System integration of wind energy in South East Europe i Projects of common interest in South East Europe. Na potonjem sudjeluje i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Udruženje OIEH ovom prigodom također prvi put okuplja i predstavlja hrvatske tvrtke na zajedničkom izložbenom prostoru sa željom da pokaže ukupni značaj i vrijednost tvrtki koje posjeduju znanje i iskustvo u radu na projektime OIE, posebice energije vjetra, te njihova nastojanja i planove na tom području. Uz njih će se prezentirati i one koje u Hrvatskoj u ovom području djeluju kroz svoje podružnice. Predstavit će se HEP, HOPS, HROTE, IGH, Zagrebtrans, Kamgrad, AMPnet, FRACTAL, HELB, ENCRO, Terra Purus, C.E.M.P., Acciona Energija, RP Global projekti, Megajoule Adria, Petrol i TECOI, Selan, Norinco i Energija projekt, Acuo energy MED, Enlight Renewable Energy i Eco Wind.

Uz predstavljanje na Wind Europe 2019 Conference and Exhibition u Bilbau OIEH najavljuje i prvu regionalnu konferenciju Dani dobrog vjetra koja će se 13. i 14. lipnja ove godine održati u Vodicama, koju će realizirati u partnerstvu s Wind Europe, i na kojoj će sudionici iz regije podijeliti svoje iskustvo i znanje koje imaju u razvoju i realizaciji projekata vjetroenergije.

Važnost prvog ovakvog predstavljanju Hrvatske na Wind Europe konferenciji i izložbenom sajmu, prepoznalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod čijim se pokroviteljstvom ono i odvija, a sinergijskom učinku predstavljanja naše zemlje na ovom značajnom događaju svojom podrškom doprinosi i Hrvatska turistička zajednica.

Cilj je ovakvim sinergijskim djelovanjem pozicionirati Hrvatsku kao regionalnog predvodnika energetske tranzicije ka modernoj energetici, a stvaranje sinergije najbolji je put do stvaranja domaće energije.

OIEH / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlasnici kuća u Italiji sada mogu besplatno instalirati fotonaponske sustave

Talijanska vlada je povećala potpore za energetsku obnovu zgrada i projekte nadogradnje obnovljivih izvora energije, uključujući fotonaponske sustave i sustave za pohranu energije za koje će se umjesto dosadašnjih 50 od sada financirati 110 posto troškova! To je tek dio nove uredbe talijanske vlade koja je prošlog tjedna izglasala paket mjera za oživljavanje gospodarstva kao odgovor na krizu COVID-19.

Prva regionalna konferencija „Dani dobroga vjetra”

Kakva će biti budućnost industrije vjetra u Jugoistočnoj Europi? Jesu li investitori spremni na promjene na tržištu, odlazak feed-in tarifa u povijest i igru po novim pravilima? U kojem smjeru idu trendovi u korporativnim ugovorima o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra? Kako pomiriti energetsku tranziciju i očuvanje okoliša? O svemu tome govorit će se na prvoj regionalnoj konferenciji „Dani dobroga vjetra“ u Vodicama od 13.-14. lipnja.

Prvo sudjelovanje Hrvatske na Wind Europe Conference & Exhibition Bilbao

U španjolskom Bilbau u tijeku je Wind Europe 2019 Conference & Exhibition. Ovaj najznačajniji događaj koji je usmjeren na čistu energiju u Europi, s fokusom na  korištenje energije vjetra, okupio je ključne europske institucije i gospodarstvo. Na njemu sudjeluje više od 8 000 izaslanika i 300 izlagača, a izazvao je veliko zanimanje i izvan Europe što pokazuje dolazak delegacija iz SAD-a, Južne Amerike, Azije i Afrike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER