Hrvatska se prvi put predstavlja na Wind Europe konferenciji

Udruženje OIEH okuplja i predstavlja hrvatske tvrtke na zajedničkom izložbenom prostoru

Od 2. do 4. travnja u Bilbau će se održati Wind Europe 2019 Conference & Exhibition, najveći i najznačajniji ovogodišnji europski događaj u području korištenja energije vjetra, koji će okupiti će ključne europske institucije i europsko gospodarstvo ovog sektora.

Svoj dolazak najavilo je više od 7.000 izaslanika, a na konferenciji će sudjelovati 300 govornika, uključujući ministre energetike, a među njima i hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike. Zajednički je cilj naučiti te, uz razmjenu iskustava i znanja, umrežiti i oblikovati viziju budućnosti Europe koja trenutno stoji na raskrižju jer uz trenutne rasprave o klimatskim promjenama koje dramatično podižu svijest građana, potrebna je i hitna akcija za dekarboniziranje energetskog miksa.

Sudjelovanje hrvatskih predstavnika na Wind Europe 2019 Conference & Exhibition organizira udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske s ciljem da prvi put predstavi znanje i iskustvo Hrvatske u području korištenja energije vjetra.

K tome, OIEH na prvom hrvatskom sudjelovanju na Wind Europe konferenciji organizira i dva panela pod nazivom South East Europe in Focus, u kojima sudjeluju najpriznatiji hrvatski stručnjaci i gospodarstvenici, zajedno s predstavnicima europskih institucija i svjetskih korporacija. Teme panela su: System integration of wind energy in South East Europe i Projects of common interest in South East Europe. Na potonjem sudjeluje i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Udruženje OIEH ovom prigodom također prvi put okuplja i predstavlja hrvatske tvrtke na zajedničkom izložbenom prostoru sa željom da pokaže ukupni značaj i vrijednost tvrtki koje posjeduju znanje i iskustvo u radu na projektime OIE, posebice energije vjetra, te njihova nastojanja i planove na tom području. Uz njih će se prezentirati i one koje u Hrvatskoj u ovom području djeluju kroz svoje podružnice. Predstavit će se HEP, HOPS, HROTE, IGH, Zagrebtrans, Kamgrad, AMPnet, FRACTAL, HELB, ENCRO, Terra Purus, C.E.M.P., Acciona Energija, RP Global projekti, Megajoule Adria, Petrol i TECOI, Selan, Norinco i Energija projekt, Acuo energy MED, Enlight Renewable Energy i Eco Wind.

Uz predstavljanje na Wind Europe 2019 Conference and Exhibition u Bilbau OIEH najavljuje i prvu regionalnu konferenciju Dani dobrog vjetra koja će se 13. i 14. lipnja ove godine održati u Vodicama, koju će realizirati u partnerstvu s Wind Europe, i na kojoj će sudionici iz regije podijeliti svoje iskustvo i znanje koje imaju u razvoju i realizaciji projekata vjetroenergije.

Važnost prvog ovakvog predstavljanju Hrvatske na Wind Europe konferenciji i izložbenom sajmu, prepoznalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pod čijim se pokroviteljstvom ono i odvija, a sinergijskom učinku predstavljanja naše zemlje na ovom značajnom događaju svojom podrškom doprinosi i Hrvatska turistička zajednica.

Cilj je ovakvim sinergijskim djelovanjem pozicionirati Hrvatsku kao regionalnog predvodnika energetske tranzicije ka modernoj energetici, a stvaranje sinergije najbolji je put do stvaranja domaće energije.

OIEH / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Solarna energija i poljoprivreda idu ruku pod ruku

Njemački institut Fraunhofer ISE bio je jedan od prvih koji je provodio testiranja kombinirajući solarnu energiju i poljoprivrednu proizvodnju na istom zemljištu. Tako je ranijim istraživanjima već otkrivena mogućnost značajnog povećanja produktivnosti poljoprivredne proizvodnje i to do 60 % ili čak još više u određenim slučajevima. To otkriće sada dodatno potvrđuju novija istraživanja u SAD-u.

Prva regionalna konferencija „Dani dobroga vjetra”

Kakva će biti budućnost industrije vjetra u Jugoistočnoj Europi? Jesu li investitori spremni na promjene na tržištu, odlazak feed-in tarifa u povijest i igru po novim pravilima? U kojem smjeru idu trendovi u korporativnim ugovorima o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra? Kako pomiriti energetsku tranziciju i očuvanje okoliša? O svemu tome govorit će se na prvoj regionalnoj konferenciji „Dani dobroga vjetra“ u Vodicama od 13.-14. lipnja.

Prvo sudjelovanje Hrvatske na Wind Europe Conference & Exhibition Bilbao

U španjolskom Bilbau u tijeku je Wind Europe 2019 Conference & Exhibition. Ovaj najznačajniji događaj koji je usmjeren na čistu energiju u Europi, s fokusom na  korištenje energije vjetra, okupio je ključne europske institucije i gospodarstvo. Na njemu sudjeluje više od 8 000 izaslanika i 300 izlagača, a izazvao je veliko zanimanje i izvan Europe što pokazuje dolazak delegacija iz SAD-a, Južne Amerike, Azije i Afrike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER