Rimska gradska uprava predstavila „Zeleni plan za Rim“

Investiciji od oko 69 milijuna eura treba pribrojati i preko 50 milijuna eura predviđenih za redovito održavanje zelenih površina

Rimska gradska uprava je početkom prosinca predstavila plan ulaganja u javne zelene površine koji donosi cijeli niz intervencija u velikom dijelu grada, kao i u pojedinim parkovima i vrtovima.

Riječ je o 61 različitoj aktivnosti, od kojih je većina već započela ili će uskoro započeti, a sve bi se trebale realizirati do kraja 2023. godine. Za tu namjenu planira se izdvojiti oko 69 milijuna eura, a tom iznosu valja pribrojati i preko 50 milijuna eura predviđenih za redovito održavanje zelenih površina.

Provedbu cjelokupnog „Zelenog plana za Rim“ („Il Piano Verde per Roma“), kao i tijek svakog pojedinog zahvata na javnim zelenim površinama gradskih četvrti, građani će moći pratiti na internetskim stranicama Grada Rima. Tako je od 2. prosinca dostupna i interaktivna karta na kojoj su označene sve aktivnosti na uređenju zelenih površina, od onih najmanjih unutar svake pojedine gradske općine do onih općenitijih, zajedničkih na području cijelog grada.

Predviđeno je ukupno 19 projekata obnove, primjerice, devet milijuna eura vrijedna obnova parka Villa Ada, dok će se 6,5 milijuna eura izdvojiti za park u zoni Serenissima i park Tor Tre Teste, 4,7 milijuna za Parka Centocelle te 1,3 milijuna eura za obnovu Parka San Sebastiano. Nadalje, za nabavu novih stabala, kao i za male radove na drugim javnim zelenim površinama, planira se izdvojiti dva milijuna eura, a najavljena je i kupnja novih komunalnih vozila i nove opreme za igrališta i sportske terene.

Još 29 raznih projekata, vrijednih više od dva milijuna eura, odnose se na intervencije u području Casale della Vaccareccia u Parku Caffarella (350 tisuća eura), Parku Cervelletta (160 tisuća eura), Parku Villa Lazzaroni (100 tisuća eura) i dr. Također, tu su i razni dodatni zahvati na drvoredima, grobljima i u parkovima za pse.

  • Provedbu cjelokupnog „Zelenog plana za Rim“, kao i tijek svakog pojedinog zahvata na javnim zelenim površinama gradskih četvrti, građani će moći pratiti na internetskim stranicama Grada Rima.

„Ovim planom rješavamo nagomilane probleme o kojima se posljednjih godina nije vodilo računa i ozbiljno mijenjamo grad“, kazao je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri. „Riječ je o široko rasprostranjenom i detaljnom planu, koji ne intervenira nasumično, kao što se to događalo u prošlosti, već ciljano i to u rasponu od obnove i preuređenja zelenih površina do obnove vježbališta i parkova za pse. Štoviše, u realizaciju plana uključujemo i građane koji će moći pratiti provedbu zahvata u svom susjedstvu. Time u središte pozornosti ponovno vraćamo izvanrednu prirodnu baštinu najzelenijeg grada u Europi kao ključni element održivosti, društvenog rasta i promicanja dobrobiti svakog građanina Rima“, zaključio je gradonačelnik Gualtieri.

„Ulažemo značajna sredstva u zelenilo glavnog grada uz dodatna sredstva za redovito održavanje te osiguravamo transparentnost u jednom od strateških sektora za podizanje kvalitete svakodnevnog života za sve Rimljanke i Rimljane“, objasnila je savjetnica za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom Sabrina Alfonsi. „Sredstva su predviđena proračunom Grada Rima, a aktivnosti se već provode. To konkretno znači više radova i kvalitetniju brigu za naš grad.“

Sadnja i održavanje drvoreda i zelenih površina u devet rimskih općina

Samo dan prije predstavljanja „Zelenog plana za Rim“, odobren je i plan sadnje novih stabala i održavanja zelenih površina i drvoreda uz prometnice u devet gradskih općina. Za tu će se namjenu izdvojiti sredstva u visini od 1,95 milijuna eura, a planom je predviđena sadnja 1.221 novog stabla. Rimske će se općine tako obogatiti čempresima i borovima, stablima jasena, hrasta crnike, javora i kaline, a sadit će se i Callery kruška i judino drvo. Nadalje, planirani su zahvati na uklanjanju 512 panjeva, uređenju kolnika i nogostupa.

„Započinjemo s provedbom aktivnosti usmjerenih na obnovu i njegu cestovnog drveća, kako radi potrebe zamjene postojećih starih stabala, tako i radi sadnje u nedovoljno ozelenjenim područjima grada. Želimo bolje brinuti o golemoj prirodnoj baštini našeg grada i njegovih gotovo 330.000 stabala, a to, između ostalog, uključuje i sadnju 18.000 novih biljaka i obrezivanje 70.000 stabala tijekom sljedeće godine. Konkretno, ovim planom ciljamo na obnovu i povećanje broja cestovnog drveća koje značajno doprinosi smanjenju štetnih emisija iz cestovnog prometa i poboljšanju kvalitete zraka, a ujedno predstavlja temeljni element urbanog okoliša.“ – zaključila je Sabrina Alfonsi.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

Novi rimski spremnici za otpad su otporniji, veći i pametniji

Osim što su ljepši i suvremeniji, novi spremnici za otpad imaju veći kapacitet, zvonastog su oblika i omogućuju brže pražnjenje. Trenutačno su postavljena 32 nova spremnika zapremnine od 1.800 do 3.700 litara, a uskoro se očekuje postavljanje dodatnih 50. Ako se njihovo testiranje tijekom sljedećih šest mjeseci pokaže uspješnim, najavljena je mogućnost nabave i do 9.000 spremnika ovog tipa.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER