Obnovljene zelene površine i posađene nove pinije i čempresi na rimskom trgu Piazza Venezia

Ovom sadnjom izvršena je zamjena stabala koja su stradala u srpnju prošle godine, a jednom od najpoznatijih rimskih trgova vraćen je izvorni izgled

Na rimskom trgu Piazza Venezia u četvrtak je u nazočnosti gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i gradske vijećnice Sabrine Alfonsi posađeno jedanaest stabala pinije i čempresa starih oko 25 godina i prosječno visokih osam metara.

„Sadnjom novih pinija i čempresa na Piazzi Venezia potvrđujemo našu brigu za urbano zelenilo i kvalitetnije održavanje rimskih parkova i vrtova. Za tu namjenu 2020. godine utrošeno je 6,7 milijuna eura, a naša gradska uprava povećala je ulaganja na 33 milijuna eura u 2022. i 34 milijuna eura u 2023. godini, dok u razdoblju od 2024.-2026. planiramo izdvojiti ukupno 100 milijuna eura. Obnavljamo zelene površine u svim dijelovima Rima, s posebnim naglaskom na povećanje broja uličnog drveća“, izjavio je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

 

  • Sadnja pinija na trgu Piazza Venezia © Sabrina Alfonsi | Facebook

„Ovaj zahvat nadovezuje se na druge projekte ozelenjavanja, kao što je ovotjedna sadnja 20 novih borova u Viale delle Terme di Caracalla i 200 u parku Monte Mario, čime iskazujemo našu predanost valorizaciji urbanog zelenila i važnih lokacija rimske povijesti, ističemo golemu povijesnu i krajobraznu vrijednost pinija te ispunjavamo obvezu preuzetu nakon urušavanja stabala u srpnju prošle godine“, kazala je Sabrina Alfonsi, gradska vijećnica zadužena za okoliš i gospodarenje otpadom.

Na trgu Piazza Venezia i u njegovom neposrednom okruženju posađena su „školovana“ stabla stara oko 25 godina i prosječne visine od osam metara.

>>> Pročitajte još >>> Rim se mijenja | Sve o transformaciji Vječnog Grada na jednom mjestu

Podsjetimo, na trgu Piazza di San Marco dana 13. srpnja 2023. srušilo se 80 godina staro i 25 metara visoko stablo pinije, a uz njega i dva čempresa. Provedene analize potvrdile su da su stablo i njegov korijenski sustav napale gljivice, a dodatno su ga ugrozili i radovi na obnovi kolnika. Dana 20. srpnja 2023. srušeno je još jedno stablo, a neposredno nakon urušavanja provedena su ispitivanja svih pinija na ovom području, uključujući i onih na početku ulice Via dei Fori imperiali, što je dovelo do sječe tri pinije i jednog čempresa na Piazza di San Marco.

Na prostoru oko ostataka rimske insule nisu ponovno posađena stabla zbog nedostatka odgovarajućeg prostora koji bi jamčio rast i stabilnost novih pinija te zbog radova na izgradnji stanice podzemne željeznice Piazza Venezia na novoj liniji C.

 

  • U nazočnosti gradonačelnika Rima Roberta Gualtierija i gradske vijećnice Sabrine Alfonsi na trgu Piazza Venezia posađeno jedanaest stabala pinije i čempresa. © Sabrina Alfonsi | Facebook

Sadnja je dio plana kojim će se tijekom ove godine posaditi oko 10 tisuća novih uličnih stabala. Od početka 2024. godine već je zasađeno više od 4 500 uličnih stabala različitih vrsta, uključujući crnike, lipe, magnolije, kruške, jasene, japanske sofore, naranče, javore i judiće. Pritom se posebna pozornost posvećuje zalijevanju mladih stabala i praćenju njihovog rasta i napredovanja, a osim zamjenske sadnje i popunjavanja gradskih drvoreda, drveće se sadi na brojnim novim lokacijama kako bi se na nogostupima stvorilo više hlada, ublažile ljetne vrućine, ali i uljepšao javni prostor Vječnog Grada.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

U novom rimskom Parku Tevere Marconi u studenom će se posaditi 145 stabala

Glavni grad Italije bogatiji je za novi park s vježbalištem i dječjim igralištem, prostorom za pse, zelenim travnjacima i novim drvećem uz obalu rijeke Tiber. Park Tevere Marconi ima površinu od oko 3,5 hektara i nalazi se na desnoj obali rijeke kraj mosta Ponte Guglielmo Marconi.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER