Napreduju radovi na obnovi i pošumljavanju rimskog parka Centocelle

Od predviđenih 570 stabala u prvoj fazi obnove parka već je posađeno njih 400. Rimska urbana šuma će do iduće jeseni i završetka druge faze radova imati preko tisuću stabala čime će se emisije CO2 smanjiti za 47,7 tona godišnje.

U prvoj fazi obnove i intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle u istočnom dijelu Rima posadit će se 570 stabala različitih vrsta. Druga faza završit će se do 2026. godine, a uključuje završetak reorganizacije mreže staza i prilaza te unapređenje korištenja parka za sportske i rekreacijske aktivnosti.

Rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri i Sabrina Alfonsi, gradska vijećnica zadužena za poljoprivredu, okoliš i gospodarenje otpadom u Gradu Rimu, u pratnji predsjednika V. rimske općine Maura Calistea obišli su radove na obnovi i pošumljavanju parka Centocelle. U skladu s prošlogodišnjom najavom rimske gradske uprave, u prvoj fazi obnove parka posadit će se velik broj stabala različitih vrsta, a radovi će u potpunosti biti završeni do 2026. godine.

„Bit će to jedan od najvećih i najljepših parkova u Rimu, pravi 'Centralni park' istočnog dijela našeg grada. Ovo područje grada ima veliku potrebu za zelenilom jer je okruženo gusto naseljenim četvrtima. Donedavno degradiran i napušten prostor sada pretvaramo u novu veliku zelenu površinu koja je sa središtem grada izvrsno povezana podzemnom željeznicom i novom tramvajskom linijom“, rekao je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

© Roma Capitale

Cilj je stvoriti pravu urbanu šumu (bosco urbano) na području pete rimske općine u istočnom dijelu grada. Riječ je o prvoj fazi projekta uređenja Parka Centocelle, definiranog master planom koji je Grad Rim predstavio u srpnju 2023., a temelji se na pošumljavanju, reorganizaciji mreže staza i prilaza i unapređenju korištenja parka uređenjem prostora za slobodno vrijeme te sportske i rekreacijske aktivnosti. Master planom je predviđeno širenje parka na ukupnu površinu od 126 hektara koje će se odvijati u fazama s ciljem stvaranja važnog zelenog koridora u ovom dijelu grada i unapređenja urbanog krajolika.

© Roma Capitale

Tijekom prve faze projekta realizira se intenzivna sadnja s ciljem stvaranja urbane šume, što uključuje sadnju ukupno 570 stabala različitih vrsta uključujući crniku, topolu, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike. Projekt je popraćen studijom koja procjenjuje potencijalni maksimalni kapacitet apsorpcije ugljikovog dioksida novog drveća na 47,7 tona godišnje.

Riječ je o velikoj investiciji u vrijednosti od preko dva milijuna eura za dvije projektne faze od kojih će se prva završiti do proslave Jubileja posvećenog života 2025. kada će ovaj prostor ugostiti pet velikih okupljanja od 200 tisuća ljudi. Druga faza završit će se do 2026. godine kada će se građanima na korištenje predati svi sadržaji i objekti, a dodatnih 500 stabala posadit će se već do iduće jeseni.

© Roma Capitale

„Nova zelena pluća grada bit će mjesto važnih događanja tijekom proslave Jubileja. Regeneracija i proširenje parka rezultat je participativnog procesa i sudjelovanja brojnih udruga s ciljem zaštite njegovih ekoloških vrijednosti i arheološkog nasljeđa te unapređenja njegovih sadržaja za slobodno vrijeme, sportske aktivnosti i rekreaciju“, izjavila je gradska vijećnica Sabrina Alfonsi.

Područje parka Centocelle također je važno arheološko područje s ostacima rimskih vila. Ovdje se, primjerice, nalazila carska vila Ad duas lauros, koja je pripadala majci rimskog cara Konstantina, kao i termalni bazen te smještaj za carske vitezove (Centum Cellæ) po kojima je današnja rimska četvrt dobila ime. Današnji park bio je i lokacija prve talijanske zračne luke iz 1909. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER