„Misli modu“: Filmski program u Kinu Urania u Osijeku

Međunarodna izložba i popratni program na temu mode u Vukovaru i Osijeku

Raznovrsni filmski program u sklopu međunarodnog projekta „Misli modu“ posvećenog modnoj i tekstilnoj industriji u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i EUNIC mreže u Hrvatskoj te u suradnji s Kinematografima Osijek očekuje vas ponedjeljkom do 19. prosinca u kinu Urania u Osijeku.

Na repertoaru su suvremeni igrani filmovi koji se prije svega bave temom radničke kulture i uvjeta rada. Mađarski film „Jedan dan“ kojim se ujedno otvara filmski program i francuski film „Dva dana, jedna noć“ u fokus stavljaju dvije radnice Anu i Sandru koje se pod teretom radnih i privatnih obaveza svaka na svoj način bore za opstanak, bilo na radnom mjestu, bilo u održavanju kvalitetnih odnosa. Centralni lik u španjolskoj satiri „Veliki gazda“ Julio Blanco poduzetnik je koji u iščekivanju komisije i priznanja njegovom poduzeću pravovremeno pokušava riješiti probleme svojih zaposlenika. Posljednji film na programu „Ja, Daniel Blake“ kroz naslovni lik ilustrira birokratizaciju i eksploataciju pojedinca koji više nije sposobni za rad, ali mu ne preostaje ništa drugo.

Filmski program „Misli modu“ dio je projekta mreže europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek u sklopu kojeg se od 22. studenog do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji.

Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji, te međusobni dijalog umjetnika, Zorana Šimunovića (HR), Ivane Stećuk (HR) i Veronike Tzekove (AUT), kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u međunarodnoj izložbi „Umjetnik u pogonu“ koju do 1. prosinca 2022. imate prilike pogledati u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar, sa Zoranom Šimunovićem ujedno kao kustosom. Izložba u Vukovaru nastala je u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i tvornicom obuće Borovo d.d. kao rezultat umjetničke rezidencije s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom povjesničarke Maje Jović

VUKOVAR

  • 22.11.2022. – 1.12.2022.
  • Gradski muzej Vukovar, Galerija Oranžerija
  • Izložba „Umjetnik u pogonu“

OSIJEK

  • 28.11.2022. – 19.12.2022., ponedjeljkom - Kino Urania: Misli modu – filmski program
  • 5.12.2022., 19:00 - Dva dana, jedna noć / R: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne, 2014., Francuska, Italija, Belgija, 95 min.
  • 12.12.2022., 19:00 - Veliki gazda / R: Fernando León de Aranoa, 2021, Španjolska, 120 min.
  • 19.12.2022., 19:00 - Ja, Daniel Blake / R: Ken Loach, 2016, Velika Britanija, 100 min.

 

VEZANE VIJESTI

„MISLI MODU“ u Vukovaru i Osijeku

Međunarodna izložba posvećena radničkoj kulturi Borova uz popratni program na temu održive proizvodnje i konzumacije mode od 22. studenog do 19. prosinca 2022.

Otvaranje pop-up izložbe „Kajzerica – skica prošlosti za budućnost“

Projekt „Kajzerica – skica povijesti za budućnost“ istraživanjem arhitektonsko-urbanističke povijesti i sadašnjosti kvarta Kajzerica nastoji osvijestiti načine na koje koristimo i doživljavamo kvart, te kroz radionice i intervencije u javnom prostoru potaknuti građane na promišljanje o javnom prostoru koji ih okružuje i uključivanje u procese kojima mogu utjecati na sadašnjost i budućnost kvarta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER