„MISLI MODU“ u Vukovaru i Osijeku

Međunarodna izložba i popratni program na temu mode održat će se u Vukovaru i Osijeku

Međunarodna izložba posvećena radničkoj kulturi Borova uz popratni program na temu održive proizvodnje i konzumacije mode od 22. studenog do 19. prosinca 2022.

Mreža europskih kulturnih instituta EUNIC s Gradskim muzejom Vukovar, tvrtkom Borovo d.d., Kulturnim centrom Osijek i Kinematografima Osijek od 22. studenog do 19. prosinca u Vukovaru i Osijeku održava niz događanja posvećenih modnoj i tekstilnoj industriji. Događanja su dio EUNIC-ova višegodišnjeg projekta Misli modu, čiji je cilj doprinijeti raspravi o vizijama budućnosti rada u tekstilnoj i modnoj industriji u ovim gradovima bogate industrijske baštine te raznovrsnim kulturnim programom osnažiti dijalog umjetnika, stručne javnosti, ali i građana o održivim praksama produkcije i konzumacije mode.

U Vukovaru je u suradnji s Gradskim muzejom Vukovar i tvornicom obuće Borovo d.d. za troje umjetnika, Zorana Šimunovića (Hrvatska, Ivanu Stećuk (Hrvatska) i Veroniku Tzekovu (Austrija), realizirana umjetnička rezidencija s fokusom na radničkoj kulturi Borova pod vodstvom povjesničarke Maje Jović.

Kolektivno promišljanje rada i produkcije u tekstilnoj i kožnoj industriji te međusobni dijalog umjetnika, kao i neposredan dijalog s lokalnom sredinom poslužili su kao inspiracija za produkciju novih autorskih djela objedinjenih u izložbi „Umjetnik u pogonu“ koja će od 22. studenog do 1. prosinca 2022. godine biti prikazana u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar, sa Zoranom Šimunovićem ujedno kao kustosom.

Tema radničke kulture i uvjeta produkcije bit će također zajednički nazivnik filmskog programa koji će se za širu publiku predstaviti u suradnji s Kinematografima Osijek u kinu Urania, i to ponedjeljkom od 28. studenog do 19. prosinca.

U Osijeku će se osim toga, u sklopu panel-diskusije „Održive modne prakse“ u suradnji s Kulturnim centrom Osijek 22. studenog 2022. razmjenom najboljih praksi domaćih i gostujućih dizajnera i modnih stručnjaka i aktivista s Leom Vene iz Centra za istraživanje mode kao moderatoricom promišljati pitanja održivosti u proizvodnji i konzumaciji mode s posebnim naglaskom na poticanju interesa i angažmana mlađe publike.

VUKOVAR

  • 22.11.2022., 13:00 sati - Gradski muzej Vukovar, Galerija Oranžerija
  • Otvorenje izložbe „Umjetnik u pogonu“
  • Izložba je otvorena do 1.12.2022.

OSIJEK

  • 22.11.2022., 19:00 sati - Kulturni centar Osijek
  • Panel-diskusija „Održive modne prakse“
  • 28.11.2022. – 19.12.2022., ponedjeljkom
  • Kino Urania: Misli modu – filmski program

Projekt Misli modu višegodišnji je zajednički je projekt Goethe-Instituta Kroatien, Francuskog Instituta u Zagrebu, Austrijskog kulturnog foruma, Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Republike Slovenije, Veleposlanstva Republike Bugarske, Instituta Camoes, Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i organizacija Wallonie Bruxelles International u sklopu mreže EUNIC Hrvatska uz financijsku potporu EUNIC Global fonda. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradskim muzejom Vukovar i Borovo.d.d.

 

VEZANE VIJESTI

Veća dostupnost zelenih površina godišnje bi u Zagrebu sačuvala 143 života

Institut za globalno zdravlje u Barceloni (ISGlobal) objavio je rang listu europskih gradova s najvećim rizikom od smrti uslijed nedostatka zelenih površina. Europski gradovi godišnje bi mogli spriječiti čak 43.000 smrtnih slučajeva provođenjem preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o dostupnosti zelenih površina.

„Misli modu“: Filmski program u Kinu Urania u Osijeku

Raznovrsni filmski program u sklopu međunarodnog projekta „Misli modu“ posvećenog modnoj i tekstilnoj industriji u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i EUNIC mreže u Hrvatskoj te u suradnji s Kinematografima Osijek očekuje vas ponedjeljkom do 19. prosinca u kinu Urania u Osijeku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER