Udruge diljem zemlje organiziraju „Hrvatski tjedan održive mode“

„Waste is out of fashion!“ / „Otpad nije u modi!“

Okolišne organizacije od Zagreba do Splita pozivaju građane i građanke da se pridruže „Hrvatskom tjednu održive mode” koji će održati od 21. do 27. studenog na različitim lokacijama diljem Hrvatske

Povod organizaciji ovog anti-konzumerističkog modnog tjedna jest problem prekomjerne potrošnje tekstila i mahnita kupovina za vrijeme tzv. „Crnog petka“ koji se ovim događajem želi rebrendirati u „Zeleni petak“.

„Hrvatski tjedan održive mode“ (Croatian Sustainable Fashion Week) ima za cilj promovirati koncept održive i cirkularne mode te aktivnog suprotstavljanja konzumerizmu i golemoj količini otpada koju stvaraju konzumerističke prakse. U ovom je tjednu zadatak udruga osnažiti građane i građanke za izgradnju održivijeg odnosa s modom i smanjenje nastanka tekstilnog otpada. 

Glavna aktivnost „Hrvatskog tjedna održive mode“ su zabave razmjene odjeće koje će se odvijati na raznim lokacijama u Zagrebu, Karlovcu, Puli i Splitu. U Zagrebu će se tulumi razmjene održati na pet lokacija (Centar, Kvatrić, Dubrava, Utrina i Vrbani) i to u različitim terminima tijekom tjedna od 21. do 27. studenog 2022.

  • Split - 19.11. od 10.00 do 13.00 / na platou ispred Doma mladih (u organizaciji udruge Sunce - Split)
  • Pula - 22.11.2022. od 17.00 do 19.30 / Društveni centar Rojc (u prostoru Radionice Re-Geppetto, u organizaciji udruge Zelena Istra) / Facebook događaj
  • Karlovac - 25.11. od 18.00 do 21.00 / Eko Pan, Radićeva 12 (u organizaciji udruge Eko Pan)
  • Zagreb Centar - 25.11. od 17.00 do 19.00 / Zelena akcija, Frankopanska 1 (u organizaciji Zelene akcije) / Facebook događaj
  • Zagreb Utrina - 25.11. od 18.00 do 20.00 / MO Utrina (u organizaciji udruge Krugovi)
  • Zagreb Kvatrić - 26.11. od 11.30 do 13.30 / MO Pavao Šubić, Pavla Šubića 40 (u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu)
  • Zagreb Dubrava - 26.11. od 17.00 do 19.00 / MO Dubrava Središte, Međugorska ulica 55 (u organizaciji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu)

Zabave razmjene su događaji na kojima se ljudi okupljaju kako bi međusobno razmijenili odjeću, obuću ili modne dodatke i na taj se način riješili stvari koje više ne trebaju, a istovremeno nabavili stvari koje su im stvarno potrebne. Ovom praksom, udruge žele redefinirati modu, razotkriti štetne modne prakse te promovirati vrijednosti poput (samo)održivosti, kulture razmjene i ponovne uporabe.

„Hrvatski tjedan održive mode“ održava se u sklopu Europskog tjedna smanjenja otpada, a organiziraju ga Zelena akcija, Udruga Vestigium, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga Krugovi, Udruga Zelena Istra, Udruga Sunce - Split i Udruga Eko Pan.

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR - The European Week for Waste Reduction) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine obilježava se od 19. do 27. studenog. Na sudjelovanje se potiče širok krug sudionika – od lokalne samouprave, preko privatnih tvrtki i organizacija civilnog društva, do svakog pojedinca, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom.

Svake godine Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) usredotočuje se na različite aspekte sprječavanja nastanka otpada te ukazuje na nužnost mijenjanja naših neodrživih potrošačkih navika, a ovogodišnja glavna tema je „Kružni i održivi tekstil“ uz slogan „Waste is out of fashion!“ („Otpad nije u modi!“).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Zelenim petkom“ protiv „crnog“

Obustavljanje online prodaje na „Crni petak“, doniranje dnevnog utrška, organizacija solidarnih božićnih sajmova... Inicijativa „Zeleni petak“ javila se kao reakcija i otpor šoping groznici „Crnog petka“ i ima potporu sve većeg broja potrošača

Rijeka: Festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“ u Riperaju“

KD Čistoća Rijeka povodom 14. Europskog tjedna za smanjenje otpada (EWWR 2022) organizira festival „Novo vrijeme za stare stvari 2“, koji će se od 22. do 26. studenog 2022. održati u Riperaju (Ivana Zajca 20b).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER