Kako šumsko kupanje može poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje

Uronite u šetnju šumom i budite u dodiru s prirodom i višim vrijednostima

Izraz „šumsko kupanje“ potječe iz Japana, a riječ je o tehnici opuštanja kroz povezivanje s prirodom i svim njenim elementima ili jednostavnije – uživanje u šetnji kroz šumu, cvrkutu ptica te ostalim zvukovima, mirisima, okusima i osjetima prirode. Šetnja na svježem šumskom zraku, posebice sada u proljeće, osvježava vaš duh i pozitivno utječe na vaše raspoloženje, ali i zdravlje.

Budite svjesni svih trenutaka

Kupanje u šumi, odnosno shinrin-yoku, se u Japanu prakticira još od 1982. godine kao način ponovnog povezivanja s prirodom. Japansko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva stvorilo je šumsko kupanje kao način promoviranja nacionalnog zdravlja i boravka u prirodi. Iako to nije drevna praksa, mnogi ga vide kao lijek za suvremene bolesti.

Zahvaljujući internetu, šumsko kupanje je ubrzo postalo popularno širom svijeta. Za potpuno iskustvo, kupači, odnosno šetači hodaju s osposobljenim vodičima - stručnjacima koji pomažu ljudima doživjeti prirodu u novoj perspektivi.

Šumsko kupanje može se povezati s meditacijom - smiruje um i duh, a cilj je koristiti svih pet osjetila kako bi se priroda doživjela kao nikada prije. Aktivnost se odvija znatno sporije od planinarenja, a samo putovanje puno je važnije od odredišta.

Šumsko kupanje pozitivno utječe na vaše fizičko, ali i mentalno zdravlje

Kako se popularnost šumskog kupanja povećava, tako je znanost počela pružati prednosti prakticiranja ove aktivnosti. U istraživanju iz 2011. godine, znanstvenici su otkrili da ljudi koji šeću prirodom imaju niži krvni tlak nego oni u gradu. Drugo istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da udisanje aroma iz stabala cedra pojačava antistresne spojeve u tijelu.

No, ono što je možda najvažnije - najviše pridonosi vašem raspoloženju. Sudionici istraživanja primijetili su da im se poboljšalo raspoloženje i usredotočenost. Znanstvenici su povezali ovu aktivnost s boljom usredotočenosti kod osoba koje imaju ADHD, odnosno hiperaktivni poremećaj. Osobe s mentalnim stanjima kao što su depresija, stres, anksiozni poremećaj i bijes pokazuju napredak nakon prakticiranja šumskog kupanja.

Šumsko kupanje koristi i u fizičkim procesima. Tijekom aktivnosti javljaju se mjerljive razlike u nekoliko tjelesnih procesa. Imunološki sustav povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje sprječavaju bolesti, a krvni tlak i vrijeme kirurškog oporavka također se smanjuju.

Ukoliko vam ovo nisu dovoljno dobri razlozi da se okušate u ovoj nevjerojatnoj aktivnosti, možda vas privuče upravo njena dostupnost.

Creative Commons / Pixabay

Opuštanje kroz povezivanje s prirodom i svim njenim elementima

Iako se u šumsko kupanje možete upustiti potpuno sami, bolje je slijediti osposobljenog vodiča koji vas vodi kroz cijeli proces. Kao terapeut koji vodi svoje klijente kroz vođenje meditacije, ti se stručnjaci osposobljavaju da pomognu osobama kako bi svoje misli svrstali u dati trenutak . Do 2019. godine svijet će imati 450 certificiranih vodiča za šumsko kupanje u 23 zemlje širom svijeta, pa će pronalaženje istog biti lakše nego ikad.

Što se pak tiče prakticiranja šumskog kupanja u samoći, tajna je u uključivanju svih svojih osjetila. Gledajte, slušajte, osjetite, okušajte i mirišite sve što vas okružuje kao da prvi puta koristite svoja osjetila. Ne obazirite se previše na pojedine stvari. Umjesto toga iskusite cijelu vašu okolinu, pogledajte sve što vam privlači pažnju. Nježan pogled vas opušta više nego li postojan, stoga isključite oštroumnost modernog života.

Duboko udahnite kroz nos i osjetite svojstven šumski miris. Biljke imaju jedinstvene mirise, koji djeluju kao aromaterapija. Nemojte zaboraviti na tlo. Mikrobi u njoj proizvode miris koji može djelovati kao antidepresiv.

Osjetite koru i lišće. Igrajte sa zemljom, pa i prljavštinom među prstima. Zagrlite stablo drveta jer raznolike teksture daju osjećaj ljekovitog dodira.

Zatvorite oči, prestanite šetati, umirite svoj um i samo slušajte. Što duže ostavite otvorene uši zvukovima šume, to ćete bolje čuti, jačajući svoje iskustvo. Zvukovi su više od samog cvrkuta ptica. Slušajte vjetra na drveću, kretanje insekata na tlu i zvukove većih životinja duboko u šumi.

Creative Commons / Pixabay

Šumsko kupanje moguće iskusiti je doslovno svugdje

Iako ne želite ništa jesti iz šume bez vodiča, sa sobom možete donijeti prirodnu hranu i piće, kao što su čaj ili svježe voće. Bit će naročito učinkovito ako plodovi budu izvorni iz vašeg vrta ili voćnjaka. Donošenje vlastite hrane omogućuje vam okus šume bez rizika eventualnog konzumiranja otrovne.

Područja šumskog kupanja u Japanu moraju zadovoljavati stroge standarde postavljene organizacijom koja je osnovala praksu, ali drugdje u svijetu, kupanje u šumi se obično može događati u bilo kojoj šumi ili većem parku u vašoj blizini.

Dok se mnogi odluče za svoj najbliži prirodni prostor, oni koji su zaglavljeni u zatvorenom prostoru i dalje mogu imati koristi od povezivanja s prirodom. Vodiči kupanja u šumi odvode grupe van u prirodu, ali za one koji ne mogu otići van, samo povezivanje s prirodom, na bilo koji način, smatra se korisnim. Istraživanje  sa Sveučilišta Texas A & M Robert Ulrich pokazala je sniženu bol, anksioznost i krvni tlak kod osoba koje su gledale fotografije ili slike prirode.

Iako je to i dalje nova aktivnost, šumsko kupanje već je pokazalo pozitivne učinke u liječenju stvarnih bolesti bez nuspojava lijekova. Sljedeći put kada ćete izlaziti van, zašto se ne biste uputili na vašu najbližu šumsku stazu i započeli vlastiti doživljaj šumskog kupanja?

Ana-Maria Pokos / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ovog vikenda održava se manifestacija „Servus Maksimir“

Grad Zagreb i Javna ustanova Maksimir zajedno s partnerima organiziraju adventsku manifestaciju „Servus Maksimir“ s temom „Kretanje, hrana i zdravlje“, koja će se održati u subotu i nedjelju 17. i 18. prosinca 2022., od 10:00 do 16:00 sati na glavnom ulazu u Park Maksimir.

Samo 4 000 koraka dnevno čini vas zdravijima

Opće je poznato kako je nedostatak tjelesne aktivnost jedan od najvećih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Kako optimalan broj koraka i njihova uloga u zdravlju još uvijek nisu dovoljno istraženi, znanstvenici su najnovijom studijom nastojali procijeniti odnos između broja dnevno prijeđenih koraka i mortaliteta od svih uzroka te kardiovaskularnih bolesti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER