Pridružite se kritičnoj masi i ukažite na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu

Sindikat biciklista do 31. listopada provodi kampanju „(Pr)osvijetli se“ koja za cilj ima ukazati na obavezu nošenja svjetala i reflektirajućih oznaka prilikom vožnje biciklom

U organizaciji Sindikata biciklista, u nedjelju 23. listopada održava se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja širim centrom grada s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

Kritične mase koje organizira Sindikat biciklista su masovne vožnje biciklima kroz grad kojima se želi ukazati na brojnost i važnost biciklista u prometu. To su vesele vožnje biciklom u kojima sudjeluju sve dobne skupine, uz dobru zabavu. Također pokazuju kako grad može izgledati na par sati bez gomile automobila, ispušnih plinova i buke motora, s nasmijanim licima i ulicama prepunim biciklista.

 

Okupljanje biciklista počinje u 15:45 sati kod Doma HDLU-a na Trgu žrtava fašizma, a pokret masovne biciklističke povorke je u 16 sati. „Pridružite se, pokažite koliko nas ima! Vozači bicikala trebaju svoje mjesto na gradskim prometnicama.“ – poručuju iz Sindikata biciklista.

Na sudjelovanje u ovoj biciklističkoj vožnji pozivaju se svi građani i građanke Zagreba, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije. Vožnja je previđena sljedećom rutom: Dom HDLU – Ulica kralja Držislava – Palmotićeva ulica – Ulica kneza Branimira – Ulica Grgura Ninskog (Trg kralja Tomislava) – Haulikova ulica – Ulica Antuna Mihanovića – Trg Marka Marulića – Trg Republike Hrvatske – Trg Mažuranića – Ulica Jurja Žerjavića – Trg kralja Petra Svačića – Ulica Baruna Trenka – Trg kralja Tomislava – Ulica Pavla Hatza – Draškovićeva ulica – Ulica Ignjata Đorđića – Smičiklasova ulica – Martićeva ulica (desno) – Heinzelova ulica – Zvonimirova ulica – Trg žrtava fašizma – Ulica Račkoga – Smičiklasova – Martićeva (lijevo, u slijepi dio ulice).

U Sindikatu biciklista naglašavaju važnost korištenja svjetala i reflektirajućih oznaka koji su obvezni noću i u uvjetima smanjene vidljivosti zbog sigurnosti biciklista, ali i svih ostalih sudionika u prometu.

Zakonska obveza je nošenje prednjeg bijelog svjetla, stražnjeg crvenog svjetla i reflektirajućih oznaka na kotačima i na odjeći noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

„Nema izgovora za nenošenje svjetala, ona su tu da budemo vidljivi drugim sudionicima u prometu, pogotovo vozačima automobila. Svjetla nisu skupa oprema i mogu se nabaviti na mnogo mjesta, no u nekim dućanima dogovorili smo popust sve do kraja kampanje 31. listopada.” - objašnjavaju iz Sindikata biciklista, a popis dućana s popustom koji vrijedi tijekom trajanja kampanje „(Pr)osvijetli se!“ možete pronaći na njihovoj web stranici.

Nadalje, iz Sindikata biciklista napominju kako će do povećanja sigurnosti u prometu doći i s kvalitetnijom biciklističkom infrastrukturom te smanjenjem brzine motornih vozila i broja osobnih automobila na cestama. Zagrebačka gradska vlast je najavila poboljšanja u biciklističkoj infrastrukturi, no u Sindikatu biciklista smatraju kako je potrebno ubrzati promjene i početi sa značajnijim ulaganjima u razvoj biciklističkog prometa.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kritična masa: Najbrži put od zdravog grada

U organizaciji Sindikata biciklista, u petak 26. svibnja, održat će se još jedna kritična masa – biciklistička vožnja s ciljem promocije bicikla kao praktičnog, štedljivog i ekološkog gradskog prijevoznog sredstva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER