Kružno gospodarstvo za čistiju Europu

Paket Europske unije za kružno gospodarstvo

Kako bi se suočila s potrebom za recikliranjem i smanjivanjem količine otpada u Europi, EU priprema novu politiku za zeleniju i konkurentniju budućnost.

Europa ima problem s gomilajućim količinama otpada. Iako zemlje članice EU ostvaruju porast u recikliranju plastičnog otpada (40,9 posto 2016. godine), još uvijek se nedovoljno se reciklira, a prevelik broj odlagališta predstavlja neodrživ scenarij.

Međutim, Europski parlament podupire mjere za promjenu. Novi planovi prema kojima otpad treba ostati izvan spremnika za smeće, a odlagališta otići u prošlost, nalaze se u središtu Paketa Europske unije za kružno gospodarstvo. Radi se o politici čiji cilj nije samo proširiti ponovnu uporabu i recikliranje, nego i spriječiti stvaranje otpada boljim načinima dizajniranja, pakiranja, kao i boljim životnim stilom i poslovnim odlukama.

„Ova politika nije usmjerena samo na otpad, već na razvoj općenito. Glavne mjere unutar paketa su preventivne mjere kod proizvodnje otpada“, izjavila je za EuroparlTV talijanska europarlamentarka Simona BONAFÈ iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu.

Podsjetimo se, prije nešto više od godinu dana upravo su zastupnici iz Kluba zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) u Europskom parlamentu predvođeni Simonom Bonafè progurali ambiciozne prijedloge za gospodarenje otpadom na plenarnom izboru u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Simona Bonafè je kao autorica četiri izvješća o smanjenju otpada i recikliranju – direktiva o otpadu, odlagalištima otpada, pakiranju te recikliranju vozila, baterija i elektronske opreme, dobila veliku većinu glasova u Europskom parlamentu.

Samo 10 % otpada na odlagalištima do 2035. 

Danas se u zemljama članicama EU reciklira ili kompostira već više od pola komunalnog otpada, no EU do 2035. želi tu brojku povećati na 65 posto i istovremeno ograničiti količinu otpada koja dospijeva na odlagališta na svega 10 posto.

Uz ostale ciljeve usmjerene na proizvodnju boljih materijala i zelene poticaje za tvrtke, EU smatra da će mjere također pridonijeti otvaranju većeg broja zelenih radnih mjesta.

„Paket sadrži i druge zanimljive mjere, no važno je naglasiti da se radi o politici čiji je cilj Europu učiniti konkurentnijom“, dodaje Simona Bonafè.

Provedba tih mjera prepustit će se zemljama članicama EU, a za neke koje se i dalje previše oslanjaju na odlagališta to će biti velik izazov. No, kako Europa kreće prema kružnom gospodarstvu, put prema prosperitetu će uskoro postati održiv.

Europski parlament / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Ponovnom uporabom vode u EU-u protiv nestašice vode

Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu koristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

Kako Europljani upravljaju komunalnim otpadom?

Iako komunalni otpad predstavlja manje od desetine od 2,5 milijardi tona otpada proizvedenog u EU svake godine, vidljiv je i vrlo složen problem, prvenstveno zbog sastava i izvora otpada te veze s obrascima potrošnje.

Ponovnim korištenjem vode u poljoprivredi protiv suša i nestašica

Klimatske promjene prijetnja su vodama Europe. Europski parlament želi osigurati izvore slatkovodne vode promicanjem ponovne uporabe vode gdje god je to moguće. Kao alternativa, za navodnjavanje se mogu iskoristiti gradske otpadne vode, čime se kompenziraju ekološki i gospodarski troškovi suša i ostalih ekstremnih vremenskih uvjeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER