Prag dobio prvu nadstrešnicu izrađenu tehnologijom 3D ispisa

Prototip nadstrešnice tramvajskog stajališta postavljen je u blizini praškog izložbenog kompleksa Výstaviště Praha

Na tramvajskom stajalištu Stromovka u gradskoj četvrti Holešovice postavljena je nova nadstrešnica. To ne bi bila neka posebna vijest da nije riječ o nadstrešnici koja je izrađena tehnologijom 3D ispisa.

Nova nadstrešnica u potpunosti je proizvedena tehnologijom 3D ispisa i prva je takve vrste u cijeloj Češkoj. Za izradu je korišten beton visokih uporabnih svojstava (Ultra-High Performance Concrete ili UHPC), koji se u odnosu na obični beton razlikuje po svojim poboljšanim svojstvima, kako po strukturi, sastavu i načinu proizvodnje, tako i po čvrstoći, elastičnosti, obradljivosti i drugim svojstvima. Osim toga, izrada nove nadstrešnice trajala je svega 36 sati.

 

„Osim brzine izrade, druge bitne prednosti su minimalna upotreba čelika, koji je trenutno deficitaran, nepotrebno održavanje, kao i nebrojene mogućnosti promjene dizajna, što omogućuje izradu specifičnog paviljona za svakog pojedinog korisnika na odabranoj lokaciji”, priopćili su iz tvrtke So Concrete koja je izradila novu nadstrešnicu, a čiji su osnivači umjetnik Federico Díaz i suvlasnik razvojne tvrtke Karlín Group Serge Borenstein.

 

Ljepota nove nadstrešnice postavljene u blizini praškog izložbenog kompleksa Výstaviště Praha posebno dolazi do izražaja u noćnim satima, s obzirom da stakleni krov može mijenjati osvjetljenje uz pomoć ugrađenih LED dioda.

„U Pragu težimo isprobavanju novih materijala i suvremenih tehnologija. To se odnosi i na beton visokih uporabnih svojstava koji koristimo i za izgradnju novog pješačko-biciklističkog mosta Štvanická lávka, kao i za obnovu još dva praška mosta (Barrandovský i Libeňský). Time u potpunosti mijenjamo pristup projektima i određujemo smjer koji zadovoljava ciljeve održivog razvoja.“ – izjavio je zamjenik praškog gradonačelnika Adam Scheinherr.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zračna luka Paris-Charles de Gaulle slavi 50 godina povijesti i inovacija

50. obljetnica Zračne luke Paris-Charles de Gaulle (CDG) slavi se u godini u kojoj je glavni grad Francuske domaćin XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara, koje su od velike važnosti i za najveću francusku i drugu najveću europsku zračnu luku. Najvažnija zračna luka Grupe ADP (Aéroports de Paris) prošle je godine opslužila 67,4 milijuna putnika i čvrsto je usmjerena na budućnost.

Kraj potrage za kartama javnog prijevoza u glavnom gradu Češke

Od danas putnici na svim linijama Praškog javnog prijevoza (Dopravní podnik hlavního města Prahy - DPP) mogu kupiti karte bez korištenja gotovine putem 1200 samoposlužnih uređaja ugrađenih u svim autobusima, e-busevima i trolejbusima.

Betonska koreografija: 3D tiskana plesna pozornica

Plesači Origen festivala u švicarskim Alpama sada imaju jedinstvenu plesnu pozornicu koju čini devet 3D tiskanih betonskih stupova koje su izradili studenti švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju, poznatijeg kao ETH Zürich.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER