Betonska koreografija: 3D tiskana plesna pozornica

ETH Zürich jednaku pozornost posvećuje učinkovitosti betona i estetskom potencijalu 3D tehnologije

Plesači Origen festivala u švicarskim Alpama sada imaju jedinstvenu plesnu pozornicu koju čini devet 3D tiskanih betonskih stupova koje su izradili studenti švicarskog Federalnog instituta za tehnologiju, poznatijeg kao ETH Zürich.

Stupovi su izrađeni korištenjem nove tehnike razvijene u ETH Zürich, koji omogućuje brz 3D tisak betonskih konstrukcija bez oplate ili bilo koje druge vrste kalupa. Za izradu „Betonske koreografije“ (Concrete Choreography), odnosno njenih devet betonskih stupova, bilo je potrebno manje od dva i pol sata zahvaljujući industrijskoj robotskoj ruci koja beton istiskuje u vrlo preciznim slojevima.

„Na ovaj način može se smanjiti ekološki otisak betonske konstrukcije uz korištenje manjih količina betona i to bez ikakve oplate“, izjavila je dr. Ana Anton, jedna od članica istraživačkog tima i predavačica na Odjelu digitalne građevinske tehnologije. „Sada imamo mogućnost strateški smjestiti materijal tamo gdje je to potrebno.“

  • Za izradu devet 3D tiskanih stupova bilo je potrebno manje od dva i pol sata / Foto: Benjamin Hofer - ETH Zürich

Osim toga, nova tehnologija švicarskog instituta omogućuje dizajniranje prema potrebama naručitelja uz primjenu složenih obrazaca koji se mogu postići samo 3D tiskom visoke razlučivosti. Naime, slojevi betona koje robot istiskuje debeli su svega pet milimetara. Pri izradi „Betonske koreografije“ studenti su nastojali stvoriti oblike koji izgledaju fluidno i koji na najbolji način prikazuju osobitost materijala i tehnike. Posebna pozornost posvećena je unutarnjoj strukturi stupova, koji su osnaženi korištenjem minimalnih količina materijala.

  • Studenti su oblikom stupova željeli naglasiti osobitost materijala i mogućnosti tehnike 3D tiska / Foto: ETH Zürich

„Ono što naš pristup tehnici 3D tiskanja čini posebnim je to što se bavimo i učinkovitošću materijala i estetskim potencijalom ove tehnologije“, rekla je dr. Anton.

Brzini procesa pomaže posebna betonska mješavina koju je razvila druga istraživačka skupina instituta. Nakon što su dovršeni, stupovi visoki 2,7 metra prevezeni su na lokaciju u planinskom prijevoju Julier Pass u švicarskim Alpama i postavljeni na nadmorskoj visini od 2.284 m.

  • Stupovi su viskoki 2,7 metara i postavljeni su u planinskom prijevoju Julier Pass (2.284 m) / Foto: ETH Zürich

Osnivač Origen festivala Giovanni Netzer želio je stvoriti „hrabru interakciju između najsuvremenijih istraživanja i kulture“ i to primjenom „nove estetike“. Tijekom srpnja i kolovoza ova će se instalacija koristiti kao pozornica za plesne nastupe.

  • Betonska koreografija će tijekom ljeta služiti kao plesna pozornica Origen festivala / Foto: ETH Zürich

„Umjetnici će stupove koristiti za plesne nastupe, plesat će između, ispred i oko njih, a njihova monolitnost će pritom naglašavati plesne pokrete. Svaki stup ima svoj karakter i dinamiku, baš kao i plesači“, rekla je dr. Anton,

Ovo istraživanje podržao je NCCR Digital Fabrication koji financira švicarska Nacionalna zaklada za znanost.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Amsterdam prvi u svijetu dobio čelični 3D ispisani most

Nizozemska tvrtka MX3D napokon je realizirala svoj ambiciozni plan postavljanja čeličnog pješačkog mosta u potpunosti izrađenog od čelika tehnologijom 3D ispisa. Most je u četvrtak službeno otvorila nizozemska kraljica Máxima, a osim privlačnog dizajna i načina izrade poseban je i po senzorima koji će prikupljati podatke o njegovoj strukturi, opterećenju, ponašanju pješaka i još mnogo toga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER