Zagreb: Privremena regulacija prometa tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Europski tjedan mobilnosti u središte Zagreba (privremeno) donosi regulaciju prometa kakva je uobičajena u središtima europskih metropola i njihovim pješačkim zonama

Svim vozačima preporučuje se da tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22. rujna), a posebice Europskog dana bez automobila (22. rujna), izbjegavaju dolazak vozilima u uži centar grada te da umjesto osobnih vozila koriste javni gradski prijevoz i druge alternativne oblike prijevoza, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

U povodu održavanja Europskog tjedna mobilnosti 2022. u organizaciji Grada Zagreba - Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i ove će godine u razdoblju od 16. do 23. rujna biti uspostavljena sljedeća privremena regulacija prometa:

Od 16. do 23. rujna za promet se zatvara Masarykova ulica na dijelu - od Gundulićeve do Preradovićeve i Preradovićeva - od Masarykove do Berislavićeve

Pristup će biti dopušten samo stanarima i pravnim osobama koje u dvorištima imaju osiguran parkirališni prostor, i to:

  • Masarykove od kbr. 1 do 22,
  • Tesline od kbr. 7 do 17,
  • Preradovićeve od kbr. 7 do 14.

Opskrba će biti dopuštena od 00:00 do 9:00 sati, a taxi-stajalište u Masarykovoj ulici bit će privremeno ukinuto te pristup taxi-vozilima neće biti dopušten.

Od 16. do 23. rujna mijenja se dopušteni smjer prometa u Berislavićevoj ulici, u koju će u tom razdoblju ulaz biti iz Gajeve ulice, dok će pristup iz smjera Preradovićeve biti zabranjen.

  • Tijekom Europskog tjedna mobilnosti koji će se od 16. do 22. rujna 2022. održati na temu „Bolja povezanost“, u Masarykovoj ulici testirat će se proširenje donjogradske pješačke zone kao dijela dugo očekivane nove gradske promenade od HNK Zagreb do Zrinjevca.

Europski dan bez automobila

U četvrtak 22. rujna od 8:00 do 20:00 sati provodi se Dan bez automobila, tijekom kojeg će za motorni promet biti zatvoren uži centar grada: Trg bana J. Jelačića - Jurišićeva - Palmotićeva - Boškovićeva - Andrije Hebranga - Gundulićeva - Ilica - Mesnička - Demetrova - Ilirski trg - Radićeva - Trg bana J. Jelačića.

Zonom zabrane prometa smiju prometovati interventna vozila (hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba s invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, vozila JGP-a i taxi-vozila. Navedeno se ne odnosi na dio Masarykove, Tesline i Preradovićeve u kojima će tijekom trajanja Europskog tjedna mobilnosti pristup biti dopušten samo stanarima i pravnim osobama s osiguranim parkirališnim mjestom u dvorištu.

Na Dan bez automobila u zoni zabrane prometa preporuča se opskrbu obaviti najkasnije do 8 sati ujutro, odnosno do početka zabrane prometa kroz navedene ulice.

U četvrtak 22. rujna od 18:00 do 21:00 sat privremeno će, radi održavanja biciklijade za motorni promet, biti zatvorene sljedeće ulice:

Preradovićeva – B. Trenka – P. Hatza – K. Mislava – Trg žrtava fašizma – K. Zvonimira – A. Bauera – Vlaška – Trg J. Langa – J. Branjuga – J. Palmotića – R. Boškovića – A. Hebranga – Trg Republike Hrvatske – V. Klaića – Republike Austrije – Trg V. Mačeka – Prilaz G. Deželića – Trg Republike Hrvatske – Masarykova do Preradovićeve

Svim vozačima preporučuje se da tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti, a posebice Europskog dana bez automobila, izbjegavaju dolazak vozilima u uži centar grada te da umjesto osobnih vozila koriste javni gradski prijevoz i druge alternativne oblike prijevoza.

Svi sudionici u prometu mole se za razumijevanje i strpljenje te poštovanje privremeno postavljene prometne signalizacije i postupanje u skladu s uputama policijskih službenika i redarske službe, poručuju iz Grada Zagreba.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uži centar Zagreba barem na jedan dan bez automobila

Europski dan bez automobila tradicionalno se održava 22. rujna i predstavlja središnji događaj svakog Europskog tjedna mobilnosti. Tim povodom, u četvrtak se na ulicama zagrebačkog središta održava tradicionalna 22. „Zagrebačka žbica“ kojom se promiču tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu.

U užem središtu Zagreba zabranjen promet barem na Europski dan bez automobila

Europski tjedan mobilnosti u Zagrebu tradicionalno završava obilježavanjem Europskog dana bez automobila pa će tako u utorak 22. rujna, od 8 do 20 sati, promet motornih vozila biti zabranjen u užem središtu Zagreba. Nažalost, uz ovu jednodnevnu zabranu prometa ograničenu isključivo na uži centar grada, to još uvijek ne znači da ćemo u Zagrebu dočekati skoro proširenje donjogradske pješačke zone.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER