Ipak bez nove zagrebačke promenade od HNK Zagreb do Zrinjevca

Nova pješačka zona uvodi se u prometom manje opterećenom dijelu Masarykove ulice

Sukladno ranijim najavama, a s ciljem oslobađanja što je više moguće javnog prostora za pješake i bicikliste te poticanja korištenja javnog prijevoza, Grad Zagreb (konačno) proširuje donjogradsku pješačku zonu u jednom dijelu Masarykove ulice.

U subotu 16. rujna, paralelno s početkom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, uspostavit će se nova pješačka zona na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice, priopćili su iz Grada Zagreba.

U tijeku su pripreme za uspostavu nove regulacije prometa u gradskom središtu prema kojoj se mijenja dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom te će po novom biti od istoka prema zapadu s pristupom iz Gajeve ulice, a sve kako bi se omogućio redovan pristup vozila u Preradovićevu ulicu u dijelu južno od Berislavićeve.

 

  • Tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022. u Masarykovoj ulici provodilo se testiranje nove pješačke zone u Zagrebu © Ekovjesnik

Nadalje, fazno će se uspostavljati i nova prometna regulacija kojom će se „osigurati više sigurnih površina za pješake i bicikliste, uz osiguravanje protočnosti motornog prometa“. Tako će se u Gundulićevoj ulici – na dijelu od Varšavske do Ul. Andrije Hebranga, ukinuti  prometna traka prema jugu, a dvije prometne trake u smjeru sjevera pomaknut će se prema sredini kolnika s čije će obje strane, također na kolniku, biti obilježene biciklističke trake po jedna za svaki smjer. Time će se sadašnje biciklističke staze ukloniti s nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.

Na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske (nekadašnjeg Trga maršala Tita), planira se obilježavanje biciklističke infrastrukture kao i na početnom dijela Masarykove do Gundulićeve ulice, na kojem će ostati samo jedna prometna traka u smjeru istoka, s obostranim biciklističkim trakama na kolniku.

U Gradu Zagrebu pozivaju sve pravne i fizičke osobe – obrtnike koji udovoljavaju uvjetima da što prije podnesu zahtjeve za pristup motornim vozilima u novu pješačku zonu. Dozvole za pristup i kretanje motornim vozilom po pješačkoj zoni odobravat će se sukladno Naredbi o uvjetima prometovanja vozila u središnjem dijelu Grada Zagreba, a sve pojedinosti oko uvjeta za ishođenje dozvole mogu se naći na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

  • Proširenjem donjogradske pješačke zone na cijelu Masarykovu ulicu uz, naravno, „pravu” pješačku Teslinu ulicu, Zagreb bi imao šansu dobiti novu promenadu od HNK Zagreb do Zrinjevca. © 1postozagrad

„Po uzoru na najrazvijenije zapadnoeuropske metropole“

Podsjetimo, tijekom prošlogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti i Europskog dana bez automobila, u istočnom dijelu Masarykove ulice (od križanja s Gundulićevom do križanja s Preradovićevom) provodilo se nepotrebno testiranje proširenja donjogradske pješačke zone.

Godinu dana kasnije, odnosno nakon dvije i pol godine obnašanja vlasti u Gradu Zagrebu, gradonačelnik Tomislav Tomašević i Možemo! prometom manje opterećeni dio ove zagrebačke ulice konačno će proglasiti pješačkom zonom. S obzirom da se u današnjem priopćenju ne navode detalji o budućem uređenju i izgledu nove pješačke zone, ostaje pitanje podrazumijeva li se puko uklanjanje automobila iz javnog prostora jedinim potezom u širenju donjogradske pješačke zone i nije li se ovaj dio Masarykove ulice na taj način još prošle godine mogao proglasiti pješačkim.

U nedalekom Beču postoji velik broj uspješno provedenih projekata uvođenja tzv. zona susreta (njem. Begegnungszone) ili zajedničkog prostora (eng. shared space) za sve sudionike u prometu, na što podsjeća predviđeno rješenje zapadnog dijela Masarykove. Međutim, tako uređen javni prostor osim ograničenja brzine kretanja motornih vozila na 20-30 km/h podrazumijeva i uklanjanje rubnjaka, horizontalne signalizacije, prometnih znakova i semafora, ali i veću prometnu kulturu vozača, biciklista i pješaka.

 

  • „Pješačka“ Ulica Nikole Tesle © Ekovjesnik

Također, uređenje pješačkih zona (i zona susreta) podrazumijeva i postavljanje ujednačene komunalne opreme kao što su suvremeno dizajnirane kante za otpad te klupe i modularni elementi za sjedenje koji omogućuju boravak u javnom prostoru bez obveze konzumacije i to poželjno u hladu krošnji posađenog drveća. Pohvalno je što je na uglu s Preradovićevom ulicom uklonjena predimenzionirana terasa i ponovno posađeno stablo gledičije, no gradska uprava još nije uspjela uvesti red po pitanju uređenja ugostiteljskih terasa i uniformiranja njihovog dizajna, posebice u Teslinoj u kojoj je neprikladnim i glomaznim ostakljenim terasama zauzeta polovica ulice.

U svakom slučaju, ovakvim rješenjem građani i građanke Zagreba neće dobiti dugo očekivanu novu promenadu od HNK Zagreb do Zrinjevca, unatoč tome što se u predizbornim obećanjima aktualne gradske uprave spominjala isključivo pješačka Masarykova, a ne širenje pješačke zone na samo jedan njezin dio. Očito ćemo se morati zadovoljiti što jednostavnijim rješenjem, nadamo se bez još jedne „interiorizacije eksterijera“ i nove uzurpacije javnog prostora štandovima za kobasice i pivo kao u „pješačkoj zoni“ Stara Vlaška.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb: Privremena regulacija prometa tijekom Europskog tjedna mobilnosti 2022.

Svim vozačima preporučuje se da tijekom održavanja Europskog tjedna mobilnosti (16.-22. rujna), a posebice Europskog dana bez automobila (22. rujna), izbjegavaju dolazak vozilima u uži centar grada te da umjesto osobnih vozila koriste javni gradski prijevoz i druge alternativne oblike prijevoza, navodi se u priopćenju Grada Zagreba.

Uži centar Zagreba barem na jedan dan bez automobila

Europski dan bez automobila tradicionalno se održava 22. rujna i predstavlja središnji događaj svakog Europskog tjedna mobilnosti. Tim povodom, u četvrtak se na ulicama zagrebačkog središta održava tradicionalna 22. „Zagrebačka žbica“ kojom se promiču tolerancija i prometna kultura među svim sudionicima u prometu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER