Projekt Ilica: Q'ART se širi, šareni i buja! BujanRujan na čak kilometar uličnog prostora!

U nedjelju 18. rujna Ilica se ponovno zatvara na jedan dan. Ne propustite biti dio ovog ulično-umjetničkog festivala!

Projekt Ilica: Q'ART, jedno od najšarenijih zagrebačkih događanja, održava se u nedjelju 18. rujna pod nazivom - BujanRujan. Uz bujanje ideja, umjetničkih vizija i djela te zajedništva i zajednice, Projekt Ilica: Q'ART iznova poziva građan(k)e na akciju i interakciju uz dinamičnu i opuštajuću nedjeljnu šetnju najdužom ulicom našeg glavnoga grada.

Bujan Rujan, uz dosad najbujniji umjetnički program, širi se do Ulice Republike Austrije, što znači da će se događanja odvijati na sveukupno kilometar prostora! Uz to, organizatori su osmisli koncept u kojem će se publici moći predstaviti novi, mladi, stari i/ili neafirmirani glazbenici, dok će popularni food&music koncept, FRüHSTüCK, uz klupice i jastuke ponuditi spoj doručka, umjetnosti i chill-out glazbe na otvorenom, i to u novom izlagačkom dijelu Ilice, između Krajiške ulice i Ulice Republike Austrije.

  • Zagreb (01.05.2022.) - Proljetno izdanje Projekta Ilica: Q'ART © Daniel Dombay

Godinu za godinom stvara se poticajna zajednica koja svojim promišljanjem, djelovanjem i djelima pokušava utjecati na budućnost grada i građana, opisujući sadašnjost i evocirajući prošlost, pokazujući koliko i kako grad može vibrirati kada se zajednica ujedini pa ostavi svoj šarolik pečat i inspirativan trag. Šest godina zaredom Projekt Ilica: Q'ART budi Ilicu i Zagreb, stanovnike, goste, prijatelje i posjetitelje grada.

Nakon šest godina, zajednica Projekta Ilica upisuje preko 800 najbližih prijatelja projekta - umjetnika, glazbenika, dizajnera, izlagača, ugostitelja, dućana, humanitaraca i humanitarnih udruga, uz podršku tisuća i tisuća posjetitelja koji svake godine, sa svakim Q'ART projektom, preplave ulicu i na jedan dan vrate nam osjećaj Ilice, one ulice koja pulsira život i daje ritam cijelom gradu.

© Projekt Ilica / Kleso Kawasaki

Glavna misao vodilja Projekta Ilica je transformacija i buđenje napuštenih javnih prostora u središtu grada Zagreba, a cilj projekta je utjecati te time i mijenjati urbano iskustvo kroz djelovanje pojedinaca - umjetnika, udruga, obrtnika, sveučilišnih institucija, njihovih predstavnika i studenata, općenito građana, jer, kako sam projekt naglašava: MI GRAĐNI SMO GRAD! Dakle, cilj je aktivirati zajednicu i građansku svijest o javnom prostoru, o povezanosti ekosustava prirode te ruralnih i urbanih područja a sve po principima ponude, dijeljenja, participacije i empatije.
 
Projekt Ilica ne bi mogao izrasti u to što je, bez svojih izlagača koji vlastitim proizvodima, djelima i ponudom donose atmosferu i zaslužni su za osmijehe koji se vide na prolaznicima i posjetiteljima.

Sudjelovati u izlaganju mogu svi koji imaju neki oblik poslovne forme tipa obrt, firma, udruga, umjetnička organizacija, samostalna umjetnička djelatnost, zadruga, OPG. Osim unutar poslovne forme, u Ilici svoj rad izlagati mogu svi koji oblikuju neku vrstu umjetnosti, obrtničkih proizvoda (opći, umjetnički i tradicijski), OPG proizvoda (hrana, kozmetika, biljake...), proizvode primijenjene umjetnosti, dizajna, humanitarne djelatnosti i izdavačke djelatnosti.

  • © Projekt Ilica / Željko NIno Jelenski / Daniel Dombay

Prijave za izlagače zaprimaju se do 9. rujna, a kako bi Bujan Rujan ispao doslovno bujan, pozivaju se svi gore navedeni stvaratelji da postanu dio Projekta Ilica i u nedjelju 18. rujna, pomognu pokazati najbolje od Zagreba te onog što Zagrepčani stvaraju i nude.

Detaljne informacije o programu, rasporedu događanja i lokacijama mogu se pronaći ovdje.

Projekt Ilica: Q'ART je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

VEZANE VIJESTI

Samobor: „Najljepši stanovnici Planeta“

Izložba pod nazivom „Najljepši stanovnici Planeta“ otvorit će se u subotu 20. travnja 2024. na Autobusnom kolodvoru Samobor (151. samoborske brigade HV 1) u 19 sati.

Projekt Ilica: Q'ART budi sve boje Ilice

Ove jeseni od 13. do 19. rujna Projekt Ilica: Q’ART donosi sve boje Ilice u srce grada i budi autentičnu šarolikost glavne zagrebačke ulice Ilice i Britanskog trga.

Projekt Ilica: Q'ART – FLOWER POWER

Ovog lipnja akcija/festival Projekt Ilica: Q'ART ide dalje i ugošćuje izlagače iz cijele Hrvatske i šire, a uključit će se i plesni kolektiv Škvadra sa izvedbom svog komada Punopravno, dok će posjetitelje na Britancu pokretati afrički ritmovi uz Comi Blade i Kaira Kela kolektiv.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER