Uvođenjem eura određuje se i novi iznos povratne naknade za ambalažu

Koliko će iznositi naknada za povrat boca kada prijeđemo na euro?

Uvođenjem eura od 1. siječnja 2023. u Hrvatskoj će se mijenjati i iskazivanje niza naknada za koje smo navikli da se prikazuju u kunama. Jedna od njih je i povratna naknadu za ambalažu, izvijestila je N1 televizija.

„Iznos naknade za povratnu ambalažu odredit će se sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj“, rekli su za N1 televiziju u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te dodali kako „povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom.“

S obzirom na to da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to znači da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja 2023. godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi.

Što se tiče dvojnog iskazivanja, ono se neće primjenjivati na povratnu naknadu za ambalažu, navodi N1 televizija. Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

U „Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom”, objavljenima u srpnju ove godine, navodi se da poslovni subjekt nije dužan dvojno iskazivati cijenu i drugi novčani iskaz vrijednosti u slučaju „povratne naknade na ambalaži, aparatima za povrat ambalaže te za povratne naknade ambalaže koje su vidljive na automatiziranom uređaju za preuzimanje otpadne ambalaže”.

Ipak, iako su automati i samoposlužni uređaji izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja, u slučajevima kada se na istima može dobiti račun, on mora biti dvojno iskazan. Kako navode na N1 televiziji, ambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade koja je bila u prodaji i prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni koristit će se i nakon dana uvođenja eura do potrošnje zaliha, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

N1 televizija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Povratna naknada za ambalažu u Hrvatskoj najniža u EU-u

Europske i hrvatske okolišne organizacije pozivaju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na povećanje povratne naknade za ambalažu od pića koja je sramotno najniža u Europskoj uniji, izvijestila je Zelena akcija.

Prodaja plastičnih vrećica u Engleskoj u godinu dana smanjena 59 %

Prodaja jednokratnih plastičnih vrećica u proteklih je pet godina u najvećim trgovačkim lancima smanjena čak 95 %. Čini se da je prodaju uspješno smanjila njihova naplata uvedena u listopadu 2015. godine, jer se u Engleskoj sada u prosjeku godišnje prodaju samo četiri plastične vrećice po osobi, u usporedbi s 10 u 2019. i čak 140 u 2014. godini.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER