Evo kako se Ljubljana bori protiv invazivnih biljnih vrsta

U Ljubljani se provodi inovativni pilot projekt kojim se uklonjene invazivne biljke prerađuju u papir za razne potrebe

Prva ovogodišnja akcija uklanjanja invazivnih biljaka održala se prošle subote, a druga je najavljena za srijedu 13. srpnja na području rezervata prirode Mali Rožnik. Akcija se organizira s ciljem uklanjanja invazivne biljne vrste dronjava pupavica (Rudbeckia laciniata), podrijetlom iz Sjeverne Amerike, koja svojim gustim rastom može negativno utjecati na biološku raznolikost staništa.

Za sudjelovanje nije potrebno posebno predznanje jer će akciju koordinirati stručnjaci za alohtone biljne vrste, a zainteresiranim građanima preporučuje se prozračna odjeća, posebice tanke duge hlače, te da sa sobom ponesu vrtlarske rukavice i bocu vode.

Cilj akcije je uklanjanje i ograničavanje širenja odabranih invazivnih biljnih vrsta na nekim od najvažnijih zaštićenih područja prirode, među kojima je i rezervat Mali Rožnik koji se nalazi na području Rakovniškog barja.

Rukavice gore! i Pljesak u borbi protiv invazivnih vrsta

Podsjetimo, Grad Ljubljana je još 2015. godine počeo s provedbom društveno odgovorne kampanje „Rukavice gore!“ („Rokavice gor!“) kojom se željela skrenuti pozornost na važnost pravovremenog uklanjanja invazivnih biljnih i životinjskih vrsta. Naravno, prevencija je najbolji način za ograničavanje širenja invazivnih vrsta.

Projekt Applause provodi se s ciljem uklanjanja invazivnih alohtonih biljaka uz primjenu načela kružnog gospodarstva. Naime, uklonjene invazivne biljke se kompostiraju ili spaljuju, no u Ljubljani se već provodi i inovativni pilot projekt njihove prerade u papir za razne potrebe, čime je dokazano kako i invazivne biljke mogu biti korisne.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Promocija kampanje „Poslušaj glas prirode“ u Lici

Tradicionalna manifestacija „Jesen u Lici“  koja se 24. put održava u Gospiću, ove godine ugostila je i kampanju „Poslušaj glas prirode“, koju s ciljem poticanja pozitivne promjene stavova i navika stanovništva, a u svrhu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti, provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

U Splitu predstavljena nacionalna kampanja „Poslušaj glas prirode“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja održalo je javno događanje u Splitu, kao dio kampanje „Poslušaj glas prirode“, čiji je cilj promijeniti svijest javnosti te potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika u pogledu zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti

Unijin popis ažuriran s 22 nove invazivne strane vrste

Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2022/1203 od 12. srpnja 2012. o izmjeni Provedbene uredbe EU 2016/1141, popis invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u EU-u ažuriran je s 22 nove invazivne strane vrste. Uredba je stupila na snagu 2. kolovoza 2022., izvijestio je Zavod za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER