U Venecijanskoj laguni otvorena spektakularna biciklistička staza

Uživanje u prekrasnim krajolicima Venecijanske lagune sada je moguće zahvaljujući završetku radova na izgradnji panoramske biciklističke staze duge 20 kilometara

Biciklistička staza Via Pordelio jedinstvena je po svojoj dužini i prekrasnim panoramskim pogledima na Venecijansku lagunu. Općina Cavallino Treporti dobila je biciklističku stazu koja omogućuje otkrivanje prirodnih ljepota ovog dijela Jadrana na potpuno nov i održiv način, a njena dionica koja nadvisuje lagunu najduža je biciklistička staza ove vrste u Europi.

Staza Via Pordelio duga je ukupno 20 kilometara, a gradila se tijekom posljednje dvije godine. Svečano je otvorena 5. srpnja i dostupna je svim ljubiteljima biciklizma te pješacima koji sada mogu uživati u panoramskoj vožnji i šetnji duž kanala Pordelio te poluotoka Cavallino, koji sa sjevera zatvara jedinstvenu Venecijansku lagunu. Prva dionica u dužini od 3,5 kilometra otvorena je u srpnju 2021., a staza je sada u potpunosti dovršena i povezuje Cavallino Treporti s vrhom poluotoka Punta Sabbioni, odnosno s vratima Venecije.

Novi konzolni dio biciklističke staze – Staza daha ili La Via del Respiro, kako ju je nazvala načelnica Općine Cavallino Treporti Roberta Nesto, u dužini od pet kilometara nadvisuje Venecijansku lagunu te je u potpunosti izgrađen od čelika i drva. To je ujedno najduža, ali svakako i najatraktivnija biciklistička staza ove vrste u Europi. Biciklistima omogućuje uživanje u prekrasnim panoramama na Venecijansku lagunu i Jadransko more te otoke Burano, Torcello i Mose, dok nenametljiva LED rasvjeta noćne vožnje čini posebno fascinantnima.

Projekt vrijedan nešto više od 12,5 milijuna eura, pokrenut u prosincu 2019. godine s ciljem obnove ovog dijela Venecijanske lagune, doveo je do izgradnje jedne od najljepših panoramskih biciklističkih staza u Europi. Staza je namijenjena biciklistima i ljubiteljima prirode kojima se ovdje pruža nezaboravno iskustvo uživanja u vožnji bez prepreka i otkrivanja ljepota jednog od najčarobnijih gradova u svijetu. Nova biciklistička staza završava na mjestu gdje počinje sustav podmorskih barijera Mose („Modulo Sperimentale Elettromeccanico“) te pruža nezaboravan pogled na „Kraljicu Jadrana“.

Ova će staza mnogim biciklistima dati brojne razloge zbog kojih će ostati bez daha, a osim što omogućuje kretanje uz izbjegavanje lokalnog prometa između općina Cavallino Treporti i Jesolo, sigurna je i pogodna za sve kategorije biciklista.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

250 milijuna eura za provedbu nove biciklističke strategije

Razvoj nove biciklističke infrastrukture i rješenja za sigurno parkiranje bicikala te daljnje ulaganje u sustav javnih bicikala... Cilj nove pariške biciklističke strategije za razdoblje od 2021.-2026. godine je 100-postotni biciklistički grad.

Grad ljubavi želi postati i 100-postotna biciklistička metropola

Francuska metropola trenutno raspolaže s više od 1000 km biciklističkih staza, uključujući više od 300 km trajnih i 52 km privremenih staza izgrađenih u vremenu nakon prvog vala pandemije koronavirusa. Potonje su u međuvremenu najvećim dijelom postale trajne, a do 2026. godine planira se izgradnja dodatnih 180 km novih sigurnih i dvosmjernih biciklističkih staza.

Je li Zagreb konačno na putu da postane pravi biciklistički grad?

Na današnjoj redovnoj konferenciji za medije, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet najavio je radove na izgradnji biciklističke infrastrukture u Zagrebu te posebno istaknuo skori početak realizacije tri projekta kojima će se povećati broj biciklističkih ruta i staza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER