Završena energetska obnova još jedne zagrebačke škole

Osnovna škola Frana Krste Frankopana dobila novo ruho

U četvrtak je održana završna konferencija povodom završetka projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana.

Projekt energetske obnove zgrade Osnovne škole Frana Krste Frankopana vrijedan je  11.898.457,74 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  5.254.556,32 kuna, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Ovo su projekti koji Zagreb uvode u pravom smislu te riječi u 21. stoljeće. Najbolja ulaganja su ona u obrazovanje i u škole koje ovakvim investicijama postaju škole 21. stoljeća. Njima postaju bolje za boravak, nastavu, zaštitu okoliša i jeftinije za održavanje. Kada energetskoj obnovi dodamo i ugradnju solarnih elektrana, to je smjer u kojem želimo ići. Ovakve projekte ćemo nastaviti i povećati“, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te ovom prilikom najavio osnivanje poduzeća „Sunčani krovovi Grada Zagreba“ koje će investirati u solarne krovove na javnim gradskim zgradama.

Škola je stara 70 godina, izgrađena je 1952., posljednja rekonstrukcija izvršena je 2007. godine. Grijana površina zgrade je 2.990,99 m2, a potreba za primarnom energijom bila je 1.005 MWh godišnje.

„Ovo je velika stvar za našu školu. Svi koji su sudjelovali u radovima znaju koliko je velik posao odrađen. Kako kažu naša djeca u himni škole, mi ćemo i dalje biti zelena škola, klinci eko savjesni, mi ćemo biti zelena škola Frankopani ponosni“, kazala je ravnateljica škole Jadranka Bjelica.

Cjelovitom energetskom obnovom i korištenjem obnovljivih izvora energije, smanjena je potreba za primarnom energijom za 792 MWh godišnje (79 %), kao i emisije CO2 za 151 tonu na godišnjoj razini (81 %), a postavljeni fotonaponski sustav proizvodi električnu energiju od 52 MWh godišnje.

„Radovi su trajali gotovo godinu i pol dana zbog svih problema koji su nas snašli, škola je radila, nastava se odvijala u dvije smjene, uz pandemiju nastale su brojne okolnosti koje su pratile gradnju. No, sada su ostvarene velike uštede obnovom ovojnice zgrade, rekonstrukcijom krova, postavljanjem energetski učinkovite stolarije i bravarije, modernizacijom kotlovnice i postavljanjem fotonaponskih ćelija s elektranom izlazne snage 40 kW.“, istaknula je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Na završnoj konferenciji istaknuto je kako će se zahvaljujući energetskoj obnovi zgrade smanjiti troškovi za grijanje i održavanje zgrade, a radni prostor škole bit će ugodniji za učenike i djelatnike škole.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER