Ostvarene velike uštede energetskom obnovom Doma za starije osobe „Peščenica“

„Svi radovi koji su napravljeni na ovoj zgradi doprinijet će značajnim energetskim i financijskim uštedama koje će se odraziti na bolju kvalitetu života u Domu, a posebice imajući na umu cijene energenata koje svakim danom idu gore."

Povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma za starije osobe „Peščenica“, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima i ravnateljica Doma Marija Orlić u četvrtak su predstavili projekt njegove energetske obnove.

Vrijednost projekta iznosi 21.554.199,69 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  10.826.600,00 kuna, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Svi radovi koji su napravljeni na ovoj zgradi doprinijet će značajnim energetskim i financijskim uštedama koje će se odraziti na bolju kvalitetu života u Domu, a posebice imajući na umu cijene energenata koje svakim danom idu gore. Grad Zagreb mora doprinositi emisiji stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena, a za buduće generacije moramo ostaviti planet koji neće imati toplotne udare, suše, poplave i ostale ekstremne promjene kojima svjedočimo sve češće“, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

  • Na završnoj konferenciji održanoj povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma za starije osobe „Peščenica“, sudjelovali su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnateljica Doma Marija Orlić.

Dom je izgrađen 1981. godine. Grijana površina zgrade je 13.172 m2, a potreba za primarnom energijom je 2.467 MWh/a godišnje.

„Ova kuća je dom za 334 osobe starije životne dobi u kojem radi stotinu zaposlenika i uspješno djeluje 42 godine pružajući svojim korisnicima usluge smještaja, brige o zdravlju i njege. Ovdje žive naši stariji građani koji su dali svoj doprinos društvu i sada trebaju i zaslužuju našu brigu i skrb. U ovim vremenima skupih energenata i izmijenjenih klimatskih uvjeta nakon projekta energetske obnove stanje je osjetno bolje“, izjavila je Marija Orlić, ravnateljica Doma za starije osobe „Peščenica“.

U okviru energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom stolarije i bravarije sa energetski učinkovitom.

  • Dom za starije osobe „Peščenica“

„Ovo je bila najveća obnova do sada s obzirom na veličinu zgrade. Izazov je bio organizirati radove u zgradi koja se koristi 24 sata dnevno 365 dana u godini, poglavito na četvrtom katu na kojem borave teško pokretne i nepokretne osobe. Sveukupnim radovima smanjena energetska potrošnja za gotovo 60 %, pa će se povećati kvaliteta boravka u zgradi“, istaknula je voditeljica projekta Nataša Kelava.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je godišnja potreba za primarnom energijom za 1.466 MWh/a, kao i smanjena emisija CO2  za 295 t godišnje, odnosno postignuto je smanjenje za 59,4 %.

Osim toga, s energetskom obnovom zgrade smanjeni su troškovi za energente i održavanje zgrade. Poboljšanje toplinskih karakteristika zgrade ima posebnu važnost za korisnike zgrade koji su starije dobi jer će im omogućiti ugodniji boravak u Domu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Od 2028. godine sve nove zgrade moraju imati nulte emisije

Europski parlament je na svojoj plenarnoj sjednici 14. ožujka usvojio nacrt mjera za povećanje stope energetske obnove i smanjenje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova.

Nova školska godina u Zagrebu nije mogla početi bolje

Prvog dana nove školske godine, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Osnovne škole dr. Ivan Merz Jurica Šperanda održali su konferenciju za medije povodom završetka radova na cjelovitoj obnovi škole stradale u zagrebačkom potresu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER