Ostvarene velike uštede energetskom obnovom Doma za starije osobe „Peščenica“

„Svi radovi koji su napravljeni na ovoj zgradi doprinijet će značajnim energetskim i financijskim uštedama koje će se odraziti na bolju kvalitetu života u Domu, a posebice imajući na umu cijene energenata koje svakim danom idu gore."

Povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma za starije osobe „Peščenica“, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sa suradnicima i ravnateljica Doma Marija Orlić u četvrtak su predstavili projekt njegove energetske obnove.

Vrijednost projekta iznosi 21.554.199,69 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  10.826.600,00 kuna, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Svi radovi koji su napravljeni na ovoj zgradi doprinijet će značajnim energetskim i financijskim uštedama koje će se odraziti na bolju kvalitetu života u Domu, a posebice imajući na umu cijene energenata koje svakim danom idu gore. Grad Zagreb mora doprinositi emisiji stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena, a za buduće generacije moramo ostaviti planet koji neće imati toplotne udare, suše, poplave i ostale ekstremne promjene kojima svjedočimo sve češće“, kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

  • Na završnoj konferenciji održanoj povodom završetka radova na energetskoj obnovi zgrade Doma za starije osobe „Peščenica“, sudjelovali su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnateljica Doma Marija Orlić.

Dom je izgrađen 1981. godine. Grijana površina zgrade je 13.172 m2, a potreba za primarnom energijom je 2.467 MWh/a godišnje.

„Ova kuća je dom za 334 osobe starije životne dobi u kojem radi stotinu zaposlenika i uspješno djeluje 42 godine pružajući svojim korisnicima usluge smještaja, brige o zdravlju i njege. Ovdje žive naši stariji građani koji su dali svoj doprinos društvu i sada trebaju i zaslužuju našu brigu i skrb. U ovim vremenima skupih energenata i izmijenjenih klimatskih uvjeta nakon projekta energetske obnove stanje je osjetno bolje“, izjavila je Marija Orlić, ravnateljica Doma za starije osobe „Peščenica“.

U okviru energetske obnove, poboljšale su se energetske karakteristike zgrade postavljanjem toplinske izolacije i zamjenom stolarije i bravarije sa energetski učinkovitom.

  • Dom za starije osobe „Peščenica“

„Ovo je bila najveća obnova do sada s obzirom na veličinu zgrade. Izazov je bio organizirati radove u zgradi koja se koristi 24 sata dnevno 365 dana u godini, poglavito na četvrtom katu na kojem borave teško pokretne i nepokretne osobe. Sveukupnim radovima smanjena energetska potrošnja za gotovo 60 %, pa će se povećati kvaliteta boravka u zgradi“, istaknula je voditeljica projekta Nataša Kelava.

Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je godišnja potreba za primarnom energijom za 1.466 MWh/a, kao i smanjena emisija CO2  za 295 t godišnje, odnosno postignuto je smanjenje za 59,4 %.

Osim toga, s energetskom obnovom zgrade smanjeni su troškovi za energente i održavanje zgrade. Poboljšanje toplinskih karakteristika zgrade ima posebnu važnost za korisnike zgrade koji su starije dobi jer će im omogućiti ugodniji boravak u Domu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Nova školska godina u Zagrebu nije mogla početi bolje

Prvog dana nove školske godine, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Osnovne škole dr. Ivan Merz Jurica Šperanda održali su konferenciju za medije povodom završetka radova na cjelovitoj obnovi škole stradale u zagrebačkom potresu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER