Goethe-Institut Kroatien otvorio svoja vrata na novoj adresi

Goethe-Institut Kroatien: Moderner, neuer, schicker!

Svečanim otvorenjem Goethe-Institut Kroatien je u srijedu 29. lipnja obilježio novi početak na novoj adresi u zagrebačkom Olimp centru u Zadarskoj ulici 80.

Netom prije pedesete obljetnice kontinuiranog rada u Hrvatskoj i u godini u kojoj slavimo 30 godina diplomatskih odnosa između Njemačke i Hrvatske, Goethe-Institut Kroatien poziva svoju vjernu publiku, prijatelje i partnere da nastave pratiti rad Instituta i surađivati na projektima, ali zasigurno otvara vrata i za neku novu publiku.

 

Nazočne su pozdravili ravnatelj Goethe-instituta Kroatien, dr. Árpád-Andreas Sölter, Nj. E. veleposlanik Savezne Republike Njemačke, dr. Robert Klinke i zamjenik gradonačelnika grada Zagreba, Luka Korlaet.

Pod motom „Moderniji, noviji, atraktivniji!“ („Moderner, neuer, schicker!“), Institut prezentira novo ruho njemačke kulturne i obrazovne ustanove s europskim štihom, koja je u skladu je sa svježom, raznolikom i atraktivnom slikom Njemačke.

Nj. E. veleposlanik Savezne Republike Njemačke, dr. Robert Klinke, ravnatelj Goethe-instituta Kroatien, dr. Árpád-Andreas Sölter i zamjenik gradonačelnika Zagreba, Luka Korlaet © Goethe-Institut Kroatien

„Umjetnost i kultura nude perspektive kada politički procesi dođu do svojih granica. U svojoj srži uvijek se radi o prelasku granica, uključujući i one mentalne. Razmjena, promjena perspektive, suradnja s civilnim društvom, sve to nudi ogromne mogućnosti. Izražavanje i tumačenje društvenih sukoba kroz umjetnost, osvješćivanje, stvaranje dirljivih čarobnih trenutaka, a ponekad čak i premošćivanje sukoba – to je naš cilj. U tom pogledu sebe vidimo kao graditelje mostova između kulturnih obala. Zajedno sa svojim timom, pun energije i poleta, veselim se novim susretima, izazovima i uspjesima ovdje na našoj novoj lokaciji i diljem Hrvatske!“ - istaknuo je ravnatelj Instituta dr. Árpád-Andreas Sölter.

Poželjevši dobrodošlicu na novoj adresi i mnogo uspjeha u daljnjem radu njemački veleposlanik dr. Robert Klinke naglasio je važnost kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj: „Tijekom mnogih godina suradnje Veleposlanstva i Goethe-Instituta, politike, ako želite, i civilnog društva, bilo je moguće izgraditi brend koji djeluje čvrstom voljom kako bi Njemačku otvorio svijetu te kako bi promicao Njemačku i sve ono što ju čini. S poticajem da ljudima približi njemački jezik i kulturu. I ne manje važno, da umjetnicama i umjetnicima, kreativcima i civilnom društvu omogući bilateralnu, međunarodnu razmjenu.“

© Goethe-Institut Kroatien

Zamjenik gradonačelnika, dr. sc. Luka Korlaet posebno je istaknuo zajedničke vrijednosti: „Veseli nas činjenica da svi programi i projekti Goethe Instituta imaju kozmopolitski, a ne samo germanistički karakter te da promiču i one vrijednosti koje je Republika Hrvatska prihvatila u dokumentu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Jedan od ciljeva te strategije u domeni odgoja i obrazovanja jest priprema, odnosno osposobljavanje djece i mladih za življenje u multikulturnom i pluralističkom svijetu, za komunikaciju u multikulturnoj i mnogojezičnoj zajednici, kao i za poštivanje različitosti i njegovanje tolerancije. Vi to svojim programima i projektima svaki dan oživotvorujete pa se nadam da će vam i ovaj novi prostor u Zadarskoj ulici podariti dovoljno inspiracije i entuzijazma za nove sadržaje kojima ćemo se, sigurno, rado odazvati.“

Nakon svečanog otvorenja uslijedio je razgovor i prezentacija knjige u sklopu međunarodnog festivala „Knjižnice kao zajednička dobra u jugoistočnoj Europi“ pod nazivom Prevođenje zajedničkih dobara: „Free, fair and alive. The insurgent power of the commons” autora Silke Helfrich i Davida Bolliera s Davidom Bollierom, Alexandrosom Schismenosom i Dimitrisom Soudiasom, kao finale višegodišnjeg projekta Goethe-Instituta s ciljem potpore pojedincima i organizacijama koji se bave zajedničkim dobrima.

© Goethe-Institut Kroatien

Više informacija o radu Goethe-Instituta i predstojećim projektima i događanjima možete pronaći na mrežnim stranicama www.goethe.de.

VEZANE VIJESTI

Christophe Najdovski: „Ako može Pariz, može i Zagreb!“

Tijekom službenog posjeta Zagrebu, Christophe Najdovski je održao predavanje na temu „Bicikliranje i velika preobrazba javnog prostora u Parizu“. Uz predstavnike Grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, predavanju su prisustvovali i brojni građani kako bi se upoznali s primjerima dobre prakse i velikim postignućima Grada Pariza u području održive urbane mobilnosti i ozelenjavanja grada.

Noć ideja 2022. u Hrvatskoj

Rasprava pod nazivom „(Europska) solidarnost kao odgovor na krizne situacije“ održat će se na hrvatskom jeziku i to u četvrtak 10. veljače 2022. s početkom u 17 sati. 

Zadar: Gradionica MINI s mentorima iz njemačkog ConstructLaba

U suradnji s Društvom arhitekata Zadra te Tehničkom školom i Strukovnom školom Vice Vlatkovića Zadar, Goethe-Institut Kroatien organizira intenzivnu radionicu za učenike koju će mentorirati četiri arhitekta iz berlinskog kolektiva ConstructLab: Alexander Römer, Patrick Hubmann, Dan Doročić i Dan Roth.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER